17 Şubat 2012 Cuma

Thierry'nin Vedası


Hafta arasında Milan ile Arsenal arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. Tur maçı, Arsenal efsanesi Thierry Henry'nin Şampiyonlar Ligi'ne vedasına sahne oldu. Henry'nin vedasının 4-0'lık ağır bir yenilgiye denk gelmesi, Arsenal'de bir devrin kapandığının işaretini vermekteydi. O kapanmakta olan devrin güzel günlerinin hatrına, Champions dergisi tarafından düzenlenen "Şampiyonlae Ligi'nin en iyi 50 oyuncusu" listesinin 19. sırasında yer alan Henry hakkında yazılanları burada paylaşmak istedim.

#19 - Thierry Henry
AS Monaco, Juventus, Arsenal FC, FC Barcelona
112 Maç 50 gol

Thierry Henry'nin Şampiyonlar Ligi kariyerinde onun için en çok kullanılan sıfat "oynanamaz"dı. Onu keşfeden Monaco scout'u Arnold Catalano onun hakkında: "Durdurulması çok zor; çünkü gol atması için gereken boşluğu bulmadan önce oyuna katılıyor." demişti.

İhtişamlı günlerinde, özellikle Arsenal'de, Henry harika defans oyuncularını en az kötü olanları kadar aptal gösteriyordu. Keskin hızına karşın top ayağına yapışık kalırdı. Gözleri de oyuna. Topsuz alandaki hareketini Gianfranco Zola'yı izleyerek geliştirdi: "Eskiden, 'Zola'yı kim tutuyor?' diye düşünürdüm. Nasıl hep yalnız kalabiliyor?" 

Henry'nin golleri, slalomlardan aşırtmalra, serbest vuruşlara kadar çeşitlilik gösterirdi. Bu turnuvada unutulmaz anları, Inter'e karşı atılan iki golü ve Roma karşısında deplasmanda yaptığı hat-trick'i içeriyor. 2009'da bu turnuvayı FC Barcelona ile kazanmış olsa dahi, daha çok 2006'daki finalde kaçırdığı fırsat yüzünden haksızca yargılanıyor. Oyunu aynı zamanda yaptığı sayısız asistle de ünlüydü. "Henry'nin asist rakamları, unutulmaz golcülerden hiçbirininkiyle karşılaştırılmaz" diyor Arsene Wenger, "Hiçbiri."

Buna karşın, en bilinen asisti, İrlanda'nın emeklerini çalarak kariyerinde silinmeyecek bir leke bıraktı. Ancak  elle oynayarak yaptığı bu asist için hiç de haksızca yargılandığını düşünmüyorum.

Kaynak: Champions - 50 Greatest Players
Fotoğraf: news.bbc.co.uk

Hiç yorum yok: