30 Mart 2011 Çarşamba

Spot Işıkları #4 - Euro 2012 Elemeleri Bölüm 1


Avrupa'da dün akşam oynanan maçların ardından eleme gruplarında ilk devreler tamamlanmış oldu. Oluşan tablo Euro 2012 için dağıtılan 14 biletten 5'inin sahiplerini büyük olasılıkla bulduğunu gösteriyor. Grup birincilerine verilen diğer 4 bilet için ise bazı gruplarda tam 4 adet aday bulmak mümkün. En iyi ikinci ve play-off'lardan verilecek son biletleri hesaba kattığımızda ise toplam aday sayısı 33'ü buluyor. Bu da demek oluyor ki, eleme maçlarında önümüzde çok çekişmeli ve heyecanlı geçecek bir fikstür var. Bu yazıda gruplardaki son durumlara ve aday ülkelerin Euro 2012 finallerine katılma ihtimallerini spot ışıkları formatıyla inceleyelim. Değerlendirmeleri okurken yan gözle bu adrese bakmanız faydalı olacaktır.

A Grubu


Hikayenin Bugüne Kadarki Kısmı

1- Almanya 5 maç, 15 puan
2- Belçika 6 maç, 10 puan
3- Türkiye 5 maç, 9 puan

Milli takımımızın içinde yer almasından dolayı hikayesini çok iyi bildiğimiz bu grupta, Almanya beş maç sonunda Ukrayna-Polonya vizesini almayı başardı diyebiliriz. Günümüz futbolunun yaygın dizilişi 4-2-3-1'i en iyi uygulayan takım olan Almanya, maçları birer birer kazanırken gençleşme hamlelerini de sürdürüyor. Onların 2010 Dünya Kupası'ndan bu yana devam ettirdikleri iyi performans nedeniyle, esas sorumuz play-off adaylarına dair.

Esas Soru: Adaylık başvurumuz Brüksel'den onay alacak mı?

Avusturya play-off bileti için olan iddiasını bir hafta içinde iki maç kaybederek oldukça azalttı. Avusturya'ya karşı oynanan maçları kazanan Türkiye ve Belçika play-off biletinin iki adayı haline geldiler. Bir önceki eleme grubunda da aynı grupta yer alan ve İspanya ile Bosna'nın ardında kalan ikilinin Brüksel'de yapacağı maç, grupta ikinci sırayı kimin alacağını belirleyeceği için bir bakıma play-off öncesi play-off haline geldi. Bu durum Türkiye'nin AB ile olan pazarlık süreçlerini ve 90'ların meşhur aday adaylığı isim tamlamasını hatırlattığından olsa gerek, bu gruba dair esas soru da Brüksel merkezli oldu.

B Grubu


Hikayenin Bugüne Kadarki Kısmı

1- Slovakya 5 maç, 10 puan
2- Rusya 5 maç, 10 puan
3- İrlanda 5 maç, 10 puan
4- Ermenistan 5 maç, 8 puan

Kuraların çekildiği gün oldukça dengeli görünen bu grup, tahminlerin doğrultusunda bir seyir izledi ve Euro 2012'ye doğrudan verilecek bilet için tam 4 aday ortaya çıkardı. Tahminlerin ötesine geçmeyi başaran takım ise kuşkusuz Ermenistan. 5 maçta çıkardığı 8 puanla liderin yalnızca iki puan gerisine yerleşen Ermenilerin bu iddialarını ne kadar devam ettirebilecekleri soru işareti. Slovakya an itibariyle averajla grup liderliğini elinde bulunduruyor ve grubun büyük ağabeyi Rusya'yı deplasmanda Stoch'un golüyle 1-0 mağlup etmeyi başardılar. Yine de tabloya baktığımızda ilk devrede kimsenin ciddi bir avantaj elde edemediğini görüyoruz.

Esas Soru: Rusya'nın iç işleri karışacak mı?

Grupta liderliği ve ikinciliği kimlerin alacağı önümüzdeki maçlarda belirlenecek. Fikstüre bakıldığında ise Rusya'nın ciddi bir avantajı olduğu göze çarpıyor, zira Rusya kalan beş maçın dördünü kendi evinde oynayacak. Eğer kendi evinde oynadığı maçlardan sorunsuz şekilde ayrılırsa, Slovakya deplasmanında oynayacakları maça puan avantajıyla çıkma şansları olacak. Henry'nin elini unutmayan bütün futbol severler gibi gönlümün İrlanda'dan yana olduğunu da belirteyim.

C Grubu


Hikayenin Bugüne Kadarki Kısmı

1- İtalya 5 maç, 13 puan
2- Slovenya 6 maç, 8 puan
3- Sırbistan 6 maç, 8 puan
4- Estonya 5 maç, 7 puan
5- K.İrlanda 5 maç, 6 puan

C Grubu'nda bugüne kadar yaşananlara Sırp fanatiklerin damga vurduğu aşikar. İtalya'da 0-0 devam eden maçta çıkardıkları olaylar nedeniyle İtalya'ya 3-0'lık hükmen galibiyeti hediye eden fanatikler, kendi takımlarını baltalayarak grubun doğal dengesini de bozdular. O İtalya, Sırbistan maçından 4 gün önce K.İrlanda ile berabere kalarak grupta karın ağrıları çekeceğinin sinyallerini vermişti. Şimdi yeni transferleri(!) Motta'nın Slovenya deplasmanında attığı golle Euro 2012 biletini almaya çok yaklaştılar. Doğal dengelerin bozulduğu grupta ikincilik bileti için Slovenya ve Sırbistan ile birlikte Estonya ve K.İrlanda da yarışıyor.

Esas Soru: Play-off için dörtlü yarış ne kadar devam eder?

2 Eylül'e kadar. Bu kadar net bir tarih vermemi sağlayan ise o akşam oynanacak iki maçın K.İrlanda - Sırbistan ve Slovenya - Estonya arasında olması. Normal şartlar altında DK 2010 katılımcıları Slovenya ve Sırbistan'ın rakiplerini geçip grubun son maçında aralarında oynayacakları maç ile play-off katılımcısını tayin etmelerini bekliyoruz; ancak Estonya'nın yanına bir ünlem işareti koyalım. Eğer Estonya; Faroe Adaları ve 2 adet K. İrlanda maçından 9 puan çıkarırsa play-off'a kalır gibi görünüyor, demedi demeyin. Sonra gelsin play-off kurasında "Çek bir Estonya" başlıkları, şeker-lokum benzetmeleri.

D Grubu


Hikayenin Bugüne Kadarki Kısmı

1- Fransa 5 maç, 12 puan
2- Belarus 5 maç, 8 puan
3- Arnavutluk 5 maç, 8 puan
4- Bosna Hersek 4 maç, 7 puan
5- Romanya 5 maç, 5 puan

Fransa, yalnızca sahada ve teknik direktör ile yaşadığı skandallar ile gündeme gelebildiği DK 2010'un ardından bu elemelere de Belarus yenilgisiyle facia bir başlangıç yapmıştı; ancak sonrasında, Fransa'nın altındaki takımların denk güçlerde olmasının bu takımlara getirdiği puan kayıpları Fransa'yı zirvede yalnız başına bıraktı. Böylelikle Fransa da İtalya gibi kazaya uğraması muhtemel bir grubu rahat geçmişe benziyor. Bu arada Bosna karşısında deplasmanda aldıkları 2-0'lık galibiyetle kendi yollarını açtıklarını söyleyerek haklarını teslim edelim.

Esas Soru: Fransa yeniden işleri berbat edebilir mi?

Puan tablosu aksini iddia etse de, ben grubun bittiğini görmek için bir iki maç daha beklemek gerektiğine inanıyorum; çünkü Bosna ile Fransa arasındaki 5 puanlık fark Fransa'nın fazla maçını Lüksemburg ile oynamasından doğdu. Bosna form yakalar ve Fransa'nın ensesine yapışırsa, Zidane'dan sonra nice rezil durumlarda gördüğümüz Fransa grubun final maçında bir sürpriz daha yaşayabilir. Tabii bu noktada o sürprizleri Domenech'in yaşattığını; ama artık takımın başında Blanc'ın bulunduğunu not düşelim. Türkiye gözlüklerini takarak gruba baktığımda ise, play-off'ta en uygun rakibin (Bosna, Arnavutluk, Belarus, Romanya) bu gruptan geleceğini görüyorum.

E Grubu


Hikayenin Bugüne Kadarki Kısmı

1- Hollanda 6 maç, 18 puan
2- İsveç 4 maç, 9 puan
3- Macaristan 6 maç, 9 puan

Dünya Kupası'nda yarı final oynamayı başaran Avrupa takımlarının, gruplarında oynadıkları toplam 16 maçta henüz puan kaybı dahi yaşamadığını görüyoruz. Bu üçlüden biri olan Hollanda'nın yer aldığı E Grubu da, portakalların süregelen formu nedeniyle erken sonuçlananlardan. Play-off için de ciddi bir çekişme yaşanmayacağını ve İsveç'in ikinciliği elde edeceğini düşünüyorum.

Esas Soru: İsveç en iyi ikinci olarak çıkabilir mi?

Grupta çekişme minimum düzeyde olduğu için aklımıza takılan tek soru bu. İsveç, altındaki bütün takımları yener ise ikinci sıradan doğrudan katılım bileti için büyük bir avantaj elde edebilir. Grupta bunun dışındaki bir hesaplamanın yeniden yapılabilmesi için 2 Eylül'de Macaristan'ın kendi evinde İsveç karşısında son bir şansı olacak.

Not: Fotoğraflar uefa.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: