30 Mart 2011 Çarşamba

Spot Işıkları #5 - Euro 2012 Elemeleri Bölüm 2


Spot Işıkları'nın 5. bölümünde Euro 2012'nin kalan 4 grubunda şimdiye kadar yaşananlara bakalım.

F Grubu


Hikayenin buraya kadarki kısmı

1- Yunanistan 5 maç, 11 puan
2- Hırvatistan 5 maç, 10 puan
3- İsrail 6 maç, 10 puan
4- Gürcistan 6 maç, 9 puan

Euro 2004'ü izleyenlere "5 maçta 5 golle grup lideri olup grup liderliğini elde eden takım kimdir?" sorusunu sorarsak ortak cevap Yunanistan olacaktır. O nedenle Malta'yı 90+3'te gelen golle zar zor yenebilen Yunanistan'ın durumunda şaşılacak bir şey yok. Hırvatistan, Gürcistan karşısında aldığı şok yenilgiyle zirveyi kaptırdı ve rakibini de yarışa ortak etti. 4 takımın zirve mücadelesi, ilerleyen maçlarda gerilimi yüksek maçlara sahne olacak.

Esas Soru: 4 takımlı zirve mücadelesi izlemeye değer mi?

Euro 2012'ye katılacak en azından bir takımı belirleyeceği için kesinlikle izlemeye değer. Ama bileti alacak takımın Hırvatistan dışındaki adaylardan birinin alması durumunda, turnuvanın en az potansiyelli ekibine doğrudan bir bilet verilecek. Bunun Türkiye için de bir anlamı olduğunu düşünüyorum. 9 gruplu eleme sistemi devam ettiği takdirde, favori olan 8 ülkenin yanında UEFA sıralamasında 9. olan takım birinci torbaya geçiyor ve turnuvalara katılma ihitmali de ciddi olarak artıyor. Türkiye'nin turnuvalardaki birinci hedefi bu 9. sırayı ele geçirmek olmalı.

G Grubu


Hikayenin buraya kadarki kısmı

1- İngiltere 4 maç, 10 puan
2- Karadağ 4 maç, 10 puan
3- İsviçre 4 maç, 4 puan
4- Bulgaristan 4 maç, 4 puan

Elemelerin en büyük sürprizinin yaşanmakta olduğu G Grubu'nda Karadağ; kısa tarihinin en görkemli hikayesini yazma yolunda adım adım ilerliyor. Bu ay maç oynamamalarına karşın, İsviçre - Bulgaristan maçından çıkan beraberlik onların avantajını artırdı. Karadağlıların önünde zirveye oturan İngiltere ise sorunsuz bir eleme turu geçirip Euro 2012 biletini elde edeceğe benziyor. Peki o zaman Karadağ hakkında neden bu kadar çok konuştun diye soranlara esas sorumuz yanıt versin.

Esas Soru: Karadağ en iyi ikinci ünvanını koruyabilecek mi?

Şu an en iyi ikinciler listesinin tepesinde bulunan Karadağ, aynı sayıda maç oynadığı takımlara da 3 puanlık fark yapmış durumda. Bu da Karadağ'ın bir ekstra beraberlik hakkı olduğu anlamına geliyor ki, 4 maçlık kısa bir periyot için oldukça önemli bir avantaj. Eğer grubun son maçı olan İsviçre - Karadağ maçına İsviçre iddiasız olarak çıkarsa Karadağ doğrudan katılım biletini almak için büyük bir şans elde eder. İsviçre'nin maça iddialı çıkması ise play-off bileti için gergin bir karşılaşma vaat edecektir.

H Grubu


Hikayenin buraya kadarki kısmı

1- Norveç 4 maç, 10 puan
2- Portekiz 4 maç, 7 puan
3- Danimarka 4 maç, 7 puan

H grubu, üç aday arasında yaşanan kıyasıya çekişmeyle bir eleme grubunun ruhunu iyi şekilde yansıtıyor. Grupta Norveç, Portekiz ve Danimarka arasında oynanacak final maçları, bir büyük ödül ve bir teselli ödülü sahibi çıkaracak. İlk devre sonunda 3 puanlık avantajı elde eden Norveç, bu avantajını grubun son maçlarına kadar korumaya çalışacak; ancak haziran ayında oynanacak maçların sonunda 3 takımın 10 puanda eşitlenmesi de ihtimal dahilinde.

Esas Soru: Paulo Bento ile yakalanan ivme Portekiz'i liderlik koltuğuna oturtacak mı?

3 takım arasında kıyasıya bir liderlik çekişmesi var; ancak üçlü arasında büyük favorinin Portekiz olduğu gerçeğini es geçmeyelim. Paulo Bento'nun gelişinin ardından 2 maçta gelen 6 puan ve 4-0'lık İspanya galibiyeti ile ivme yakalayan Portekiz, evindeki maçta Norveç'i geçerse elde edeceği liderlik koltuğunu bırakmayacaktır. Kuzeylilerin çekişmesi de play-off biletine yönelik olabilir.

I Grubu


Hikayenin buraya kadarki kısmı

1- İspanya 5 maç, 15 puan
2- Çek Cumhuriyeti 5 maç, 9 puan
3- İskoçya 4 maç, 4 puan
4- Litvanya 4 maç, 4 puan

Sonuçların daha başlamadan bilindiği grupta şaşırtıcı bir gelişme de olmayınca, dünya şampiyonunun grubu elemelerin en heyecansız gruplarından biri haline geldi. Play-off mücadelesinde ise Litvanya'nın şansının ciddi anlamda devam ettiğini söyleyebiliriz. Üst üste iki Liechtenstein maçı oynaacak olan bu Baltık ülkesi, Çeklerin İskoçya'ya takılması halinde ikincilik için Çek Cumhuriyeti ile puanları eşitleyebilir. Litvanya'nın İspanya ile de maçı kalmadı.

Esas Soru: İskoçlar yarışa dahil olacak mı?

Bahsettiğim yarış elbette play-off'a kalma yarışı. Şu anda puan tablosu rekabeti pek yansıtmıyor; ama hem Litvanya hem de İskoçya'nın ikincilik için önemli kozları var. İskoçya'nın fikstür avantajı Çek Cumhuriyeti ve Litvanya ile iç sahada karşılaşacak olmaları. 4 gün içinde oynayacakları bu iki maç grubun gidişatını belirler. Eğer İskoçya bu maçlarda yarışa dahil olamaz ise, grubun son maçı olan Litvanya - Çek Cumhuriyeti maçı play-off biletinin kime çıkacağını belirler. Eğer İskoçya yarışa girerse grup tam anlamıyla karışır.

Hiç yorum yok: