31 Ocak 2011 Pazartesi

Oleksandr Aliyev ve Freddy Adu


Birbirleriyle bir şekilde bağlantılı, ilginç ve nostaljik olay ve kişilerin aklımda olduğu birkaç gün yaşıyorum. Odamdaki eski gazetelerin spor sayfası arşivimi düzenlerken, hafızamda en çok yer etmiş turnuvalardan (ki aslında 2005 yılı çok da nostaljik sayılmaz) 2005 FIFA Dünya Gençler Şampiyonası ve izlediğim maçlarda dikkatimi çeken futbolculara şöyle bir göz attım.

Aklımda en çok yer eden adam, Oleksandr Aliyev. Nedeni de gruptaki Türkiye-Ukrayna maçında attığı harika frikik golü:


2-2 biten o maçta, Sezer Öztürk ile karşılıklı harika ikişer gol atmışlardı. Aliyev geçtiğimiz sezonu Lokomotiv Moskova'da geçirdi. Takımı ligi 5. bitirirken, kendisi de 14 golle gol krallığında 2. sırayı aldı (5 de asisti varmış). Geçenlerde bir içki masasında andığımız bu Ukraynalı dışında o turnuvanın göz bebekleri Leo Messi, Taye Taiwo, Obi Mikel ve Owusu-Abeyie idi. 2011 gözüyle o turnuvanın kadrolarına (http://www.rsssf.com/tablesw/wyc05.html#rosters) bakınca, şu an dünya yıldızı olan birçok gencin yanı sıra, bir baltaya sap olamamış hayal kırıklıkları da fazlasıyla göze çarpıyor. O turnuvada müthiş oynayan, Hollandalı "yeni Henry" Quincy Owusu-Abeyie, Arsene Wenger'in elinde bile adam olamadan birkaç sene içinde Spartak Moskova, Celta Vigo, Birmingham City, Cardiff City, Portsmouth ve Al-Sadd takımlarını dolaştıktan sonra şu sıralar Malaga'da yeniden parlamaya çalışıyor.


Yazımın başında belirttiğim gibi, bu 2005 nostaljisinin sebeplerinden biri ve başlığa da adını veren kişi Freddy Adu. Herhalde dünya futbol (ve aslında pazarlama) tarihinde böyle bir adam daha yoktur ki henüz 13 yaşında bilgisayar oyunlarındaki özellikleriyle ünlü olacak, dünyanın reklam anlaşmalarını yapacak ve bundan 7-8 sene sonra 2.lige, Çaykur Rizespor'a transfer olacak. Zaten o 7 senelik dilimde de hiçbir varlık gösteremediğini söylemek lazım. Hatırlayamadığım başka bir futbolcu yoksa, Adu bu transferle birlikte Bobo ve Isaac Promise'in ardından o turnuvadan ülkemize gelen 3. futbolcu oldu.

Yeri gelmişken o turnuvadaki kadromuza da bakalım:

Kaleciler: Serkan Kırıntılı, Şener Özcan, Bekir Küçükertaş

Defanslar: Uğur Uçar, Ergün Teber, Yasin Çakmak, Aytaç Ak, Sezer Sezgin, Murat Özavcı, Ozan Tahtaişleyen, Hakan Aslantaş

Orta sahalar: Zafer Sakar, Burak Yılmaz, Sezer Öztürk, Selçuk İnan, Gürhan Gürsoy

Forvetler: Kerim Zengin, Olcan Adın, Gökhan Güleç, Ergin Keleş, Ali Öztürk

En iyi üçüncülerden biri olup çıktığımız grubun ardından 2. turda İspanya'ya 3-0 yenilerek elenmiştik. Kadroya bakınca, sokakta görsem tanımayacağım birkaç futbolcunun dışında, en büyük gelişme kaydeden ya da hala göz önünde olan futbolcuların Serkan, Selçuk, Burak, Sezer ve Olcan olduğunu söylemek yalan olmaz. Ki bu futbolcuların bile birçoğunun potansiyelini yakalayamamış olması Türk futbolunun başlıca altyapı sorunu ve bambaşka bir konu başlığı...

Bu arada, 2011 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, bu yaz 29 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Kolombiya'da yapılacak.

Not: Başlık-Fotoğraf uyumsuzluğunu açıklamak istedim. Fotoğrafta Adu'nun yanındaki eleman tabi ki Oleksandr Aliyev değil, Çaykur Rizespor'un diğer transferi Erdem Şen.

1 yorum:

Yaz Helvası dedi ki...

Abi linki izleyince golü de maçı da hatırladım valla. Bir Ersun Yanal bir de ben izliyoruz zannediyordum o maçları ama sen de varmışsın:) Bu 2005 U-20 kadrosu da Galatasary'ın adı canla biten gençlerinin olduğu jenerasyonla "hangi takımın oyuncuları beklentileri daha çok boşa çıkardı?" yarışına girecek cinsten. 2011 içinse şu an Güney Amerika elemelerinin oynandığını ve Neymar'ın 5 maçta attığı 7 golle "açılın ben geliyorum" dediğini not düşmek lazım.