15 Eylül 2011 Perşembe

A Milli Takım: Taşlar Yerine Oturuyor


Son havuz güncellemesinin üzerinden yalnızca bir ay geçmesine karşın, hem transferler hem de kadro seçimleri nedeniyle fazlaca değişikliğe ihtiyaç duydum. Öyle ki, takımların milli takım havuzuna olan katkılarını ayrı bir yazıda incelemeye karar verdim. Bu yazıda ise, play-off öncesi son dönemeçte kadroda yaşanan değişikliklere göz atmak istiyorum.

Milli takım havuzu ile ilgili yazılarıma başladığım Hollanda hazırlık karşılaşmasından bu yana, as oyuncular kategorisinde ilk defa büyük bir değişiklik görüyoruz. Bunun esas nedeni ise bahsettiğim hazırlık karşılaşmasından bu yana açıklanan 6 aday kadronun tümünde yer almayı başaran oyuncuları as oyuncular kategorisine terfi ettirmem oldu. İlk 11'de başlama şansını genellikle elde edemeyen İsmail ve Mehmet Ekici tartışılabilir; ancak Serdar Kesimal, Selçuk İnan ve Burak Yılmaz'ın sakatlık olmadığı müddetçe kadroda olacağını kestirmek zor değil. Uzun yıllardır kesin çözüm üretemediğimiz sol bek pozisyonundaki sorun nedeniyle Hakan Balta da birinci alternatif olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle onu da as kadroya ekledim.

Yükselişteki oyuncular kategorisinde zorunlu bir kaleci değişikliği yaşandı. Onur Kıvrak'ın uzun süreli sakatlığında ikinci kaleci konumuna yükselen Sinan Bolat, Estonya maçı ile birlikte ilk defa sahaya milli forma ile çıkma onurunu yaşadı. Selçuk Şahin, kesici orta saha rolüyle ilk 11'de düzenli olarak yer almaya başlarken, Yekta Kurtuluş da sakatlık ve cezalıların çokluğunda ilk resmi milli maçını oynama hakkını kazandı. Ağustos ayında Bundesliga'nın açılışının yapıldığı B.Dortmund - Hamburg maçında ilk defa A takım düzeyinde bir maça çıkan Gökhan Töre de, kısa sürede yeteneğiyle sivrildi ve milli formayla da tanıştı.

Sakatlık ve ceza durumunda kadroya çağrılan isimlerin yer aldığı "geniş kadrodakiler" kategorisinde ciddi bir değişiklik görünmüyor. Uzun yıllardır Bursa ve Trabzon formalarıyla üst düzey performans göstermesine karşın, A milli takım kadrosuna ilk defa bu sezon sonunda çağrılan Egemen Korkmaz, Kazakistan ve Avusturya maçlarında forma giyerek kadroda kalıcı olabileceğinin işaretlerini verdi. 21 yaş altı grubundaki isimlerden Necip, Orhan Gülle ve Nadir Çiftçi; sezon içerisinde daha fazla çalışıp kadroya girmeye çalışacaklar. Türk futbolunun "zeki ama çalışmayan" çocukları Sercan ve Batuhan ise, genç yaşlarına karşın, kabarık sicillerinden dolayı belki de bu sezon son şanslarını kullanacaklar.

Havuzun son kategorisi olan "gözden çıkanlar"da, gereksiz bir şişkinlik göze çarpıyor; çünkü ümit milli takım seviyesini geçen gençler ile yaş haddini henüz aşmayan tecrübeli isimler bu kategoride bir araya geldiler. Olası play-off maçlarına kadar ciddi bir hamle yapmadıkları takdirde, bu kategorideki pek çok ismin havuzun dışında kalacağını öngörebiliriz.
Havuzun son hali aşağıda yer alıyor. Havuzda yaşanan kategori ve takım değişimleri koyuyla gösterilmiştir.


Kadroya girenler: Tolga Zengin, Egemen Korkmaz, Umut Bulut, Yekta Kurtuluş

Kadrodan Çıkanlar: Semih Şentürk, Mert Günok

As Oyuncular:




Kaleci: Volkan (Fenerbahçe)
Defans: Gökhan Gönül, Serdar Kesimal (Fenerbahçe), Sabri, Servet, Hakan Balta (Galatasaray), İsmail (BJK)
Orta Saha: Arda (A.Madrid), Selçuk İnan (GS), Hamit (Real Madrid), Emre (FB), Mehmet Ekici (Werder Bremen)
Forvet: Kazım (GS), Semih (FB), Burak (TS)

Yükselişteki Oyuncular:

Kale: Sinan Bolat (S.Liege)
Defans: -
Orta Saha: Nuri Şahin (Real Madrid), Mehmet Topal (Valencia), Selçuk Şahin (FB), Yekta (GS)
Forvet: Umut (Toulouse), Tunay Torun(Hertha Berlin), Cenk Tosun(G.Antep), Gökhan Töre (HSV)

Geniş Kadrodakiler:

Kale: Onur (TS)
Defans: Emre Güngör(G.Antep), Gökhan Zan, Çağlar(Galatasaray)
Orta Saha: Mehmet Topuz (FB), Ceyhun Gülselam (Galatasaray), Serkan Balcı(TS)
Forvet: -

Yeni Gelenler:

Kale: Mert Günok (FB), Tolga Zengin (Trabzon)
Defans: Egemen Korkmaz (Beşiktaş)
Orta Saha: Yiğit İncedemir (Manisa), Engin Baytar (Galatasaray)
Forvet: -

U-21

Kale: -
Defans: -
Orta Saha: Necip (BJK), Orhan Gülle (Gaziantep)
Forvet: Nadir Çiftçi (Kayseri), Batuhan Karadeniz (Eskişehir), Sercan (Galatasaray)

Yaş Haddi:

Kale: -
Defans: -
Orta Saha: -
Forvet: -

Gözden Çıkanlar:




Kale: Ufuk (GS)
Defans: Caner (FB), Ersan Adem Gülüm (BJK), İbrahim Öztürk (Bursaspor), Eren Aydın (Manisaspor)
Orta Saha: Volkan Şen (TS), Ozan İpek (Bursa), Özer (FB)
Forvet: Halil (TS), Mevlüt (PSG), Tuncay (Bolton)

Hiç yorum yok: