29 Kasım 2009 Pazar

Aman abla yavaş vur: 2009 Kadınlar Tenisi #2



Oldukça gecikmeli bir yazı olduğunun farkındayım, en azından erkekler sezonunun kapanmasından bir gün önceye yetişirmek istedim. Kadınlar tenisinde sezonun değerlendirmesini ilk yazımda yapmıştım, bu ikinci yazıda ise kendi belirlediğim sezon ödüllerini dağıtmak istiyorum. NBA severler'e ödüller tanıdık geleblir, benden söylemesi.


1. Yılın En Değerli Oyuncusu: Serena Williams



Sezonu WTA sıralamasında birinci olarak tamamlayan Serena, sezon içinde iki Grand Slam kazanarak (Avusturalya ve Wimbledon) bu ünvanı hak ettiğini gösterdi. Henin'in olmadığı bu sezonda bir kez daha kardeşi ile baş başa kalan Serena, kardeşler arası rekabette de, özellikle Venus'ün favori olduğu Wimbledon'ı kazanarak ibreyi kendi lehine çevirdi. Kadınlar tenisine yeni giriş yapan pek çok isim onun oyununa benzer şekilde power-play'i tercih etmekte; ancak o bu oyun tarzının bir numarası olduğunu bir kez daha ispatladı.


2. Yılın En İyi Çıkış Yapan Oyuncusu: Caroline Wozniacki


Onun hakkında yazdığım daha detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Sezonunu özetlemek gerekirse istikrarlı bir çıkışa sahip olduğunu söyleyebiliriz, en önemli başarısını ise Amerika Açık'ta final oynayarak elde etti. Henüz 19 yaşında dünya sıralamasında 4. sıraya yerleşen bu hanım kızımızın güzelliği umarız başına iş açmaz; çünkü Tenis dünyası foto-modellik yapmaktan antrenman yapmaya fırsat bulamayan ve yeteneğinin karşılığını alamayan tenisçilerle dolu. Gerçi Caroline'in böyle bir derdi yok gibi; zira o her turnuvayı ailesiyle birlikte mutlu mesut bir şekilde geçiriyor. Sakatlığı yüzünden devam edemediği final turnuvasında tribünlerde babası ile Beyonce şarkısında yaptıkları dans ve Doha'daki final partisinde Katar'lı şeyh çocuklarının Caroline'e attıkları bakışlar beni gülme krizine sokan anlardı. Umarım bu çıkışını devam ettirerek Grand Slam şampiyonlukları kazanmayı başarır.




3. Yılın Ortalarda Gözükmeyeni: Jelena Jankovic



Bu ödülü NBA yorumları takip edenler "bust of the season" olarak görebilirler. Aslında bu ödülü verirken Ivanovic ile Jankovic arasında kaldım ama geçen sezonu WTA sıralamasında birinci olarak kapatan Jankovic'in yaşadığı hayal kırıklığı çok daha büyük oldu. Bu sezon başladığında kariyerinin tek eksiği olan bir Grand Slam zaferini de elde ederek kendini ispatlamak istiyordu; ancak 4 grand slam'de yarı final dahi göremedi. Bayrağı Williams kardeşlerden devralması beklenirken ortalardan kayboldu ve bir senenin sonunda 8 basamak aşağı inerek sezonu tamamladı. Yeni gelenlerin isteği ve ustaların geri dönüşü (Clijsters ve Henin) de göz önüne alınırsa bu yeri koruması dahi zor olabilir. Bir an önce kendini toparlaması gerekiyor.


4. Yılın Çaylağı: Melanie Oudin
Sezon başı dikkat çekici sonuçlara imza atamadı Oudin, Avusturalya Açık'ta birinci turda elenirken, Fransa Açık'ta ana tabloya dahi kalamadı; ancak 91 doğumlu bu genç yetenek önce Wimbledon'da 4. tura kalarak dikkatleri üzerine çekti, esas bombayı ise anavatanı olan Amerika'da patlattı. Amerika Açık'da rusların belalısı olarak "russian killer" lakabını elde etti, bu ünvanı hak ederken de Dementieva, Şarapova ve Petrova'yı evine gönderdi. Amerika Açık çeyrek finalinde bir diğer genç yetenek Caroline Wozniacki'ye elenerek turnuvaya veda etti; ancak bu inanılmaz performansı onun ilk yılında ilk 50 içine dahil olmasını sağladı. Biz de bönlibero olarak onun bu performansını "en iyi çaylak" ödülüne layık görüyoruz. Kendisi ödülünü almak üzere istediği zaman bize başvurabilir.

Hiç yorum yok: