15 Kasım 2010 Pazartesi

Aman Abla Yavaş Vur: 2010 Kadınlar Tenisi #2: Ödüller


Aman abla yavaş vur serimizin ikinci bölümünde ise ödülleri dağıtma vakti. Karşınızda WTA 2010 sezonunun dikkat çekenleri(hepsi olumlu olmayabilir):

1. Yılın En Değerli Oyuncusu: Caroline Wozniacki

Normal şartlar altında(N.Ş.A) yılın en iyi oyuncusu olmak için bir veya birden fazla grand slam şampiyonluğunuz olması gerekir. Aslında N.Ş.A aynı koşul WTA sezonunu zirvede tamamlamak için de geçerlidir; ancak kadınlar tenisinde işlerin pek de normal olmadığını görmek için uzman olmaya gerek yok. Bu ödülü verirken sezon içinde 2 grand slam kazanan Serena Williams ile Wozniacki arasında gidip geldim; ama sezonun yarısını sakat geçiren Serena'nın yerine, gençlere şans vermek adına 2009 yılında yaptığı çıkışı bu yıl taçlandıran Wozniacki'yi tercih ettim. Umarım Caro ilerideki yıllarda bir grand slam kazanacak karakterde olduğunu ispatlar ve beni bu seçimimden dolayı mahcup etmez. Ne kadar potansiyelli olduğunu 20 yaşında bir numara olarak ispatladı; ama Jankovic'i ve Dinara Safina'yı da bir numarada gördüğümüz için yoğurdu üfleyerek yemekte fayda var. Neyse, artık bunları 2011'de konuşuruz. Bugün için sezonun en değerli oyuncusu olan Wozniacki'nin 32 diş sırıtmak hakkıdır.

2.Yılın En İyi Çıkış Yapan Oyuncusu: Francesca Schiavone


Bu ödülü genellikle henüz 20'li yaşların başında olan ve gelecek için umut veren oyunculara göz atmak için oluşturmuştum; ama Schiavone'nin hikayesi de yabana atılmayacak cinsten. Fransa Açık'a kadar 12 yıllık profesyonel kariyerinde bir grand slam'de çeyrek finalden ötesini göremeyen Schiavone'ye bir sezon önce ilk turunda elendiği grand slam'de şampiyon olacağını söyleseler kendi de inanmayabilirdi. Ama oyununa rakiplerinin taktığı "kirli" lakabını hak ettiğini hem vazgeçmeyen inatçı yapısı hem de üstüne bulaşan toz toprakla Roland Garros'da göstermiş oldu. 1.66'lık küçük devini sezonun en sıra dışı başarı öyküsü için bir kez daha kutlayalım.

3. Yılın Ortalarda Gözükmeyeni: Dinara Safina


Bir yıl önce Fransa Açık'a dünya bir numarası olarak geldi bu kız. O turnuvanın finalinde Kuznetsova'ya kaybedeceğine ihtimal verenlerin sayısı azdı; ama finalde ciddi bir psikolojik baskıya girdi ve grand slam şampiyonluğunu elde edemedi. O günden sonra bir Wimbledon yarı finali geldi, sonrasında ise sakatlıkların da etkisiyle kariyeri gün yüzü görmedi. Geçen yıl WTA sezon sonu sıralamasında 2. sırayı alan (ki sakatlık yaşamasa zirvede tamamlayabilirdi) Dinara Safina bu sezonu 63. sırada bitirdi. Henüz 24 yaşında ve geri dönme ihtimali var; ama bu sezonun ortalarda gözükmeyeni ödülünün rakipsiz sahibi Dinara Safina'dır.

4. Yılın Çaylağı: Tsvetana Pironkova


Pironkova'ya geçmeden önce yine ödülle ilgili bir açıklama yapmam gerek; şayet 1990 doğumlu bir kızın 1. olduğu sıralamada 1987'li birisine yılın çaylağı ödülü vermek garip karşılanabilir. Kendi uydurduğum bu ödülü daha çok grand slam'lerde önceden adını hiç duymadığımız halde inanılmaz bir başarı hikayesi yazan oyunculara vermeyi tercih ediyorum. Bu durumda ödüle Venus Williams'a efsane olduğu Wimbledon kortlarında çeyrek finalden ötesini göstermeyen Bulgar oyuncu Tsvetana Pironkova'dan daha iyi bir aday bulmak zor. Wimbledon yarı finaline rağmen sezonu 35.'likte tamamlayan Pironkova'nın adını bir daha duyabilecek miyiz bakalım?

Hiç yorum yok: