6 Kasım 2010 Cumartesi

Ş.L'de 5. Hafta Oynanacak Maçlar: İhtimal Hesapları


Şampiyonlar Ligi'nde 4. hafta maçlarının geride kalmasının ardından kupaya giden yol haritası belirlenmeye başladı. Bursaspor'un kötü performansı nedeniyle bu yıl Türkiye'de Şampiyonlar Ligi'ne gösterilen ilgide bir azalma olabilir; ama bilindiği üzere Ş.L'de gruplarını 3. bitiren 8 takım Avrupa Ligi'nde yoluna devam ediyor ve Porto beraberliği ile Beşiktaş'ın 3. tur hesaplarına başlaması Ş.L'ye ilgiyi yeniden artırabilir. Aşağıda Ş.Ligi'nin son 16'sının belirlenmesinde önemli rol oynayacak 5. hafta maçlarını seçerken, bu durumu da göz önüne alacağım. Futbolseverlerin takvimlerinde 23/24 Kasım tarihlerini şimdiden işaretlemelerini öneririm. Maçların önemini daha iyi anlamak için buraya da bir göz atmakta fayda var.

24/11 - A Grubu: Inter - Twente


Gruptaki ilk 3 haftanın ardından genel kanı, Inter'in ardından kimin ikinci olacağının grubun en önemli sorusu olduğuydu; ama Tottenham Inter'i 3-1 mağlup edip bütün dengeleri değiştirdi. Twente'nin Bremen'e karşı aldığı galibiyetin ardından bu maç gruptan çıkan takımı belirleyecek maç gibi görünüyor. Twente'nin kaybedecek bir şeyi olmaması maçı Inter için daha da gergin hale getirecek, olası bir puan kaybı da Inter için grup liderliğine veda anlamına gelebilir. Son şampiyonun grup ikinciliğine düşmesi de ikinci tur kuralarında bütün grup birincilerine gergin anlar yaşatacaktır.

24/11 - B Grubu: Schalke - Lyon

Bundesliga'da ligin dibine demir atan Schalke, Şampiyonlar Ligi'nde iyi gidiyor deniyordu ki, Hapoel Tel-Aviv karşısında alınan beraberlik bir çuval inciri berbat etti. Schalke maçı kazanırsa grup birinciliğine oturup son haftayı bekleyebilir; ama olası bir puan kaybı gruptan çıkmak için son hafta Benfica'yı yenmeleri gerekecek. Lyon'da grup birinciliğine doğru emin adım giderken Benfica mağlubiyetiyle işleri yeniden zora soktu ve bu maç daha da önemli hale geldi.

24/11 - C Grubu: Rangers - Manchester Utd.

Açıkçası yukarıdaki maçlara göre çok da önemli olmayan bu maçı her gruptan bir maç bulunsun düşüncesiyle buraya aldım. Bursa'nın Valencia deplasmanında sürpriz yapma ihtimalini daha zayıf gördüğüm için de İskoç hocaların çekişmesini tercih ettim. United'ın olası bir ikinci takımla çıkma ihitmali Rangers'ın galibiyet ihtimalini yükseltebilir ve düşük olasılıkla gelecek olan bu galibiyet son hafta ManU - Valencia maçını bir anda önemini artırır. Rangers galip gelemez ise grubun şu andaki sıralamasının değişmesi zor görünüyor.

24/11 - D Grubu: Rubin Kazan - Kopenhag


Kopenhag'ın geçitiğimiz hafta Barcelona'dan koprardığı puan bu maçın önemini azalttı; çünkü Rubin'in galibiyetinde dahi son haftaya Kopenhag bir puan farkla önde girecek ve Rubin'in son hafta Barcelona'yı yenmesi gerekecek. Ama şu son cümleyle Gökdeniz geçtiğimiz sezon attığı golü hafızalarında canlandıranlar, şüphesiz "Neden olmasın" diye akıllarından geçirmişlerdir. Ben de hafızamda bu çağrışımı yaptığım için bu maçın sonucuna bakmakta fayda var diyorum.

23/11 - E Grubu: Basel - Cluj

"Burada Şampiyonlar Ligi'nden bahsediyoruz, bu iki takımın maçının ne önemi olabilir?" diye soranlara hak vermekle birlikte, gerekli izahat için bana bir saniye ayırmalarını rica ediyorum; çünkü bu maçı yazarken tek derdim UEFA'daki olası eşleşmeler değil. Basel'in burada alacağı galibiyet, Roma'nın Bayern maçından puansız ayrılması halinde onları son hafta öncesi grupta ikinci sıraya taşıyacak. Bayern'in Alman disiplini ile Roma ile oynyacağı formalite maçına asılacağını varsaydığımızda bu iki sonuçta muhtemel gözüküyor ve son hafta bu grup yangın yerine dönebilir, aklınızın bir köşesinde bulunsun.

23/11 - F Grubu: S. Moskova - Marseille

Gruplarda henüz oynanacak iki maç olduğu için, bundan önce değerlendirdiğim maçlarda diğer maçın skorunu da göz önünde tutmak zorundaydım; ama bu maçta öyle bir durum yok. Chelsea ve Zilina'nın öngürülen pozisyonlarını almasının ardından bu maç eleme turunun rövanş maçı halini aldı. Kazanan turu geçer, beraberlik Spartak'a yarar ve grubun ikincisi ve üçüncüsü bu maçta belli olur.

23/11 - G Grubu: Auxerre - Milan


İki Inzaghi golüyle önemli bir zafer kazanmak üzere olduğu Real maçının son dakikalarında yedikleri gol Milanlılara pahalıya mal oldu. Artık grupta üç takımın ikinci tur bileti için kıyasıya bir kapışmasını izleyeceğiz. Yine de iplerin Milan'ın elinde olduğunu ve bu maçı kazandığı takdirde ikinci turu da yüksek ihtimalle garantileyeceğini ekleyelim.

23/11 - H Grubu: Braga- Arsenal

Soru sever arkadaşların " Arsenal bunlara 6 atmadı mı kardeşim, bu maç neden bu kadar önemli?" diyerek yeniden karşıma çıktıklarının farkındayım. Ama Arsenal'in 5 attığı Shakhtar'a ikinci maçta yenildiğini ve Braga'nın gruplara gelirken Sevilla'yı elediğini bir kenara not düşelim. Braga'nın gruptan çıkma ihitmali için çok önemli bir maç olacağını sanmamakla beraber, Arsenal'in olası puan kaybınının Shakhtar'ı grup liderliğine taşıması ve Arsenal'in ikinci tur kurasını karıştırma ihitmali maçı önemli kılıyor.

Hiç yorum yok: