20 Kasım 2010 Cumartesi

Beşiktaş'ın Alternatif Golcü Sorunu


Beşiktaş'ın 13. hafta Konyaspor ile oynadığı maçta kaybettiği iki puanın ardından zirve yarışında geride kalması, haftalık mazeretlerin ötesinde sorunların varlığını ispatlıyor. Bu akşam oynanan maç, geçtiğimiz sezondan kalan alternatif golcü yaratma sıkıntısının bu sezon da devam ettiğini gözler önüne serdi. Şimdi geçtiğimiz iki sezona dair istatistiklere göz atarak sorunun kaynağını bulmaya çalışalım.

Rakip kaleye en yakın konumdaki oyunculardan en çok golün talep edilmesi futbolun genel geçer kurallarından birisi. Bu forvetlerin dengeli bir şekilde katkı verdiği bir takım ise başarıya daha kolay ulaşıyor. 2008-09 Barcelona'sı ligde şampiyon olurken Eto'o 30, Messi 23 ve Henry 19 golle takıma katkı vererek dengeli dağılımın uç örneklerinden birini ortaya koymuşlardı. Beşiktaş'ın son şampiyonluğunu yaşadığı 2008-09 sezonunun golcüler istatistiğine baktığımızda ise, 11 gollü Bobo'yu 10'ar golle Nobre ve Holosko'nun izlediğini görüyoruz. Bu ana üçlünün ardından yardımcı golcü rolünü üstlenen ikili Tello ve Delgado da 6'şar golle takımın gol yükünün dengeli olarak dağılmasına katkıda bulunmuş. Bu istatistik bize gösteriyor ki, takımın gol yükünü çeken esas bir - iki golcü olmadığında bile, gol yükünün paylaşılması başarıyı getiriyor.


Bu dengeli dağılım ile şampiyon olunan sezonun sonunda alternatif kazanmak adına Nihat kadroya katılırken, Delgado'nun uzun süreli sakatlığı nedeniyle kadro transferin son günlerinde Gaziantepspor'dan Tabata ile takviye edilmişti. Gol sayısını artırmada katkısı olması beklenen bu iki isimden toplamda 5 gol bulan Beşiktaş, Delgado'nun yokluğundan doğan açığı bile karşılayamamışken, yukarıda bahsettiğim 2008-09 sezonunda Bobo, Holosko, Nobre üçlüsünden 31 gol bulan takım geçtiğimiz sezon aynı üçlüden 19 gollük katkı sağlayabiliyordu. Bobo'nun 1 gollük artışına (12 gol) karşın Holosko'nun 6 rakamına düşmesi, Nobre'nin ise düşmekten beter olup sezonu bir golle kapatması üzerine bu sezon kadroda bazı değişikliklere gidildi.

2009-10 sezonu sonunda Beşiktaş'ın pozisyon üretmekte sıkıntı çektiği görülüyordu, bu nedenle takıma Quaresma ve Guti gibi sonuca gidecek hamleleri yapmaları beklenen isimler katıldı. 2008-09 yılında Tello, Delgado ve Yusuf'un dönüşümlü olarak üstlendiği yaratıcı oyuncu rolünü bir sezon sonra gösterememeleri (Delgado sakat olduğu için buraya Tabata'yı eklemek gerekiyor), Beşiktaş'ın sezonu dördüncü bitirmesine sebep olmuştu. Guti ve Quaresma'nın gerekli katkıyı vermesi üzerine Bobo, Holosko ve Nobre'nin (hatta Nihat'ın) daha fazla gol üretmesi bekleniyordu. Bobo şimdiye kadar attığı 7 golle kendisine dair beklentilerin boşa olmadığını gösterse de, alternatif golcüler olan Holosko ve Nobre'nin toplamda 3 golde kalması, Nihat'ın henüz ligde gol bulamaması alternatif golcü sıkıntısının devam ettiğini açıkça gösteriyor. Orta sahadan gol desteği beklenen Guti, Quaresma, Tabata isimlerinin ligde toplam 4 golü var ki bu da beklenen katkının altında.


Beklenen katkıların gelmemesinde sakatlıkların etkisi olduğu da muhakkak; ama sakatlıklar olmadan sorunların devam edeceğine dair korkularım var. 3 sezon içinde yaşanan taktik değişikliklere de değinmek gerekir; ama hücumdaki temel anlayışımız 3 sezondur merkezdeki tek forvet üzerinden şekilleniyor. Buna karşın yardımcı forvet rolünü üstlenen oyuncular 2008-09'daki katkıyı veremiyorlar. Bugün itibariyle 3-4 isim gönderip yeni isimler almak mümkün olmadığı için de takım içinde nasıl bir çözüm üretilebileceğine bakmak gerekir.

Eldeki alternatifler içinde denenmeye değer gördüğüm ise Hilbert ve İsmail'in sağ - sol açık olarak Quaresma'nın ters kanadında oynaması. Hilbert'in Stuttgart'ın şampiyon olduğu sezon 7 gollük bir katkısı olduğunu hatırlatmak isterim. Kağıt üzerinde az gözükse de şu an böyle bir alternatif isme şiddetle ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum. Bu ikilinin ileri uca yakın kullanılması hücumdaki bir diğer sorunumuz olan enlemesine genişlemeyi de çözebilir ve böylelikle merkez forvetin gol sayısını artırabiliriz. Eğer bir değişim yapılmaz ve formsuz alternatif golcülerimizden herhangi birisi eski günlerine görkemli bir dönüşe imza atmazsa bu sezon Beşiktaş'ı daha pek çok sıkıntılı maç yaparken izleyeceğiz gibi görünüyor.

1 yorum:

Ümit Mutlu dedi ki...

Şimdi Quaresma'nın da 1 aylık sakatlığından sonra sağ açık olarak Holosko'ya mahkum kaldık. Ama en azından İsmail'i sol önde kullanarak hem Üzülmez'i rahatlatmak, hem de o kanattan daha etkili bindirmeler ve ortalar, hatta şutlar görmek mümkün olur. Yine de iş oldukça sıkıntılı..