14 Kasım 2010 Pazar

Havuz Genişliyor


Milli takımın ekim ayında yaşadığı facianın ardından Hiddink'in kadroyu yenileme harekatına beklenenden erken girmesi kaçınılmazdı, o da bu süre içinde hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı çalışmalarla milli takım havuzunu genişletmek için düğmeye bastı. Bu harekatın ilk sonuçlarını 17 Kasım'da oynanacak Hollanda maçında görmeye başlayacağız. Fatih Terim'in ayrılmasının ardından milli takımla ilgili yazdığım yazılarda yeni kadro ve sisteme dair gözlemlerimi paylaşmıştım. Şimdi yaklaşık sekiz ayı kapsayan bu süreçteki değişimler ve yeni olasılıklar üzerine biraz kafa yoralım.

Hiddink'in kendisinden önce oluşturulan aday kadrolardan ve oyuncu havuzundan pek de memnun olmadığını görüyoruz. Hiddink'in ilk kez milli takımın başında olduğu ABD'deki hazırlık kampına giden 31 oyuncuya sakatlıkları olan G.Gönül, Mevlüt, Hakan Balta, Özer ve Aurelio'nun eklenmesiyle oluşan 36 kişilik geniş kadronun milli takımın havuzunu oluşturacağına inanıyorduk. Bu seçimlerden beş ay sonra oluşturulan Hollanda maçı kadrosunda ise bu ekipten yalnızca 10 isim var. Bir başka örnek ise sürecin başlangıcından, yani Mart ayındaki Honduras karşılaşmasından. Bu maçta ilk kez A milli takım forması giyen ve gelecek vaad eden isimlerden Necip, Ozan İpek ve Volkan Şen'in sakat olmamalarına karşın hiç biri aday kadroda değil. Yani Hiddink geleceğin milli takımını da farklı isimlerle kurguluyor.


İşleri kolaylaştırmak için öncelikle sabit kalan 10 isim üzerinde durmakta fayda var. Kalede Volkan birinci, Onur da ikinci tercih olarak kalacak, bu mevkide değişiklik yok. Sağ bekte Sabri ve Gökhan Gönül alternatifleri yeni bir arayışı gerektirmiyor. Stoperde Servet'in yanındaki ikinci isim aranıyor, sol bekte de İsmail'in verilen şansları kullanması durumunda birinci tercih olacağı açık ve bu durum Hiddink'in, iki bekinin de hücum özellikli oyuncular olmasını istediğini gösteriyor. Orta sahada Hamit'in pek çok pozisyonu iyi verim vererek oynaması onu vazgeçilmez kılarken, Hiddink'in yazdan kalan Selçuk İnan ve Nuri Şahin tercihleri pas yapan, oyun zekası yüksek bir orta saha aradığının işareti. Takımda kalan son isim olan Kazım'ın ise kamuoyundaki soru işaretlerine karşın Hiddink'in gözüne girmeyi başardığını görüyoruz.

Kadrodaki diğer tercihleri daha iyi yorumlamak için sorunlu bölgelere yeni tercihler ve işleyen bölgelere alternatif yaratma olarak ikiye bölelim. Bildiğiniz gibi milli takım turnuvalarında kadrolar 10 mevki * 2 alternatif + 3 kaleci = 23 kişi formülüyle belirlenir. Bir pozisyonda oynayacak iki isim belirli ise yeni arayışa ihtiyacınız yok demektir. Bu 14 yeni isimli kadrodan anladığımız kadarıyla milli takımın yalnızca kaleci, sağ bek ve sağ açık (Hamit, Kazım) pozisyonlarındaki isimler belirli. Stoper ve sağ bek pozisyonlarında Servet ve İsmail'in önceliği olduğunu, sakat olmasaydı Arda'nın da benzer bir konumda olacağını biliyoruz. Bu anlamda kaleci Ufuk Ceylan, sol bek Gökhan Süzen ve sol açıklar İbrahim Akın ile Engin Baytar kadroya alternatif yaratmak için çağrılan isimler.

Stoperde Bülent Korkmaz ve Alpay ikilisinin ardından yıllardır yaşadığımız sorunların hala çözülemediğini görüyoruz. Elemelerin ilk maçlarında kadroya yama olarak çağrılan Ömer Erdoğan'ın ikinci stoper olarak yerini almak için yeni adaylar Ersan Adem Gülüm, İbrahim Öztürk ve Serdar Kesimal. Bu pozisyonda denenen Emre Güngör, Gökhan Zan ve İbrahim Toraman'dan Hiddink'in umudu kestiği sonucuna da varabiliriz. Hakan Balta'nın bu sezon devam eden formsuzluğunu atlatması halinde ikinci bir şansı olabileceğini düşünüyorum. Bakalım defanstaki oyun kurma ve hantallık sorunlarına çare olacak bir isimi keşfedebilecek miyiz?(Ersan Adem Gülüm?)


Forvet hattında kağıt üstünde pek çok alternatife sahip olmamıza karşın, bu isimlerden hiç birinin düzenli forma şansı bulamaması milli takımın en büyük sorunlarından birisi. Semih, Tuncay, Halil, Mevlüt, Nihat gereken katkıyı yapamadığı için çarşamba günü Umut Bulut, Burak Yılmaz ve Batuhan'ın şans bulma olasılığı var. Bunların içinde düzenli olarak şans bulan Umut Bulut'un milli takım seviyesinde istenen verimi vermesi bize ilerleyen maçlar için ciddi bir alternatif sunabilir. Orta sahada ise inanılmaz bir oyuncu rotasyonu göze çarpıyor. ABD kampından kalan iki isim Nuri ve Selçuk artık takımın ilk 11'ine yerleşme şansına sahipler. Yeni tercihler arasında en çok heyecan yaratan ise kuşkusuz Almanya'dan transfer ettiğimiz Mehmet Ekici. Hem güçlü hem de ayağına hakim yapısıyla takıma yerleştiği takdirde çok katkı vereceğine inandığım Mehmet Ekici'yi St. Pauli - Nürnberg maçında izleme şansı buldum ve kişisel kanaatim Nuri ve Selçuk İnan'la oyun zekası yüksek bir orta saha oluşturabileceği yönünde. Hollanda maçında bu orta sahanın çok iyi performans vermesi mucize olur; ama gelecek açısından ümitliyim.

İncelemenin sonunda kadroda olmayan isimlere değinelim. Belirtmeden geçemeyeceğim ilk olay sakatlık nedeniyle Arda'nın yokluğu. Onun olmadığı bir milli takım planlaması şu an için düşünülemez ve pek çok taşın değiştirildiği bir anda onun varlığı takımın performansını etkileyen değişkenlerden bir kaçının azalmasını ve takımın yeni görüntüsüyle daha iyi bir performans göstermesini sağlardı. Hiddink'in orta sahadki bilinçli tercihlerinden biri ise tartışılmaya değer: Ceyhun Gülselam, Necip, Mehmet Topal ve Aurelio'nun yokluğunda orta saha pas yapan oyunculardan kurulacak, ön stoper özellikli bir oyuncu kadroda yok. Peki, ziyadesiyle ağır stoperlerimizle orta saha arasında kalması muhtemel boş alan dolayısıyla sıkıntı yaşamaz mıyız diye sormadan edemiyorum. Eğer bu taktiksel dizilişi işletmeyi başarırsak takım olarak seviye atlarız, topa daha çok hakim olan ve onu daha etkili kullanan bir takım kimliğine bürünürüz; ama yıllardır stoperlerimizin malum zaafları böyle bir takım oluşturmamızı engelliyor. Bir de Bursalı Volkan Şen, Ozan İpek ve Sercan üçlüsü Hiddink'in planlarda en azından alternatif olarak neden yer almıyor, açıkçası merak ediyorum. (Ekleme: Merak ediyorum derken pazar gecesi yorumcusu ağzıyla hesap sorduğum sonucu çıkmasın lütfen. Hiddink'in mantıklı bir sebebi olduğunu düşünüyor ve o sebebi merak ediyorum)

Hiç yorum yok: