23 Temmuz 2010 Cuma

Beşiktaş'ın Yeni Dizilişi ve Muhtemel Sorunlar


Vikingur maçının analizini yapmak veya maçtan hareketle oyuncuların performansı üzerine yorum yapmak abesle iştigal olacaktır; ama bu maçların Beşiktaş'ın 2010-2011 sezonuna dair bazı ipuçları verdiği de bir gerçek. Sanıyorum bu ipuçlarının en önemlisi Beşiktaş'ın yeni sezondaki dizilişi oldu. 2007-2009 yılları arasında Schuster'in Real Madrid'de oynattığı asimetrik 4-2-3-1 (veya 4-2-3-1 ile 4-1-3-2 melezi de diyebiliriz) dizilişini bu sezon Beşiktaş'ta göreceğiz.

Bu dizilişin Beşiktaş'ta yaratabileceği sorunları görmek adına önce 2007-08 ve 2008-09 sezonlarında Real Madrid'in dizilişine bir göz atalım. Dizilişi yazarken Schuster'in bir numaralı tercihlerini göz önüne aldım. Parantez içinde yazan isimler 2008-09 sezonunda Schuster'in kadroda yaptığı değişiklikleri gösteriyor.

Kaleci: Casillas

Defans: Ramos - Cannavaro - Pepe - Drenthe (Heinze)

Orta Saha: Diarra - Sneijder (Guti)

Forvet Arkası: Higuain (Van der Vaart) - Raul - Robinho (Robben)

Forvet: Van Nistelrooy

Kadroya baktığımızda ön plana çıkanları mevkilere göre sıralayalım:

1. Takımın iki bekinin de hücumcu olması defanstaki öncelikli tercih olmuş.

2. Orta Sahanın yükünü çekme görevi tek bir oyuncuya (Diarra) verilirken, onu destekleyen oyuncunun oyun kurucu özellikleri ön plana çıkıyor.

3. Forvet arkasında ikinci forvet görevini merkezdeki oyuncu (Raul) üstleniyor. Kanatlarda önce sıfıra inmesi beklenen oyuncular tercih edilirken, Ramos'un kanadı tek başına götürecek potansiyele sahip olması nedeniyle onun önüne oyun kurucu özellikli bir isim (Van der Vaart) yerleştirilmiş.

4. Forvette ise yaratılan fırsatlardan en yüksek oranda yararlanabilecek olan bir santrafor var.(van Nistelrooy)


Yazıdaki amacım Real Madrid'den ziyade Beşiktaş'ı incelemek olduğu için, bu noktaları akılda tutarak Vikingur maçlarına çıkan kadrolara bakalım. Parantez içindeki isimler rövanşta yapılan değişiklikleri gösteriyor.

Kaleci: Hakan

Defans: Erhan - Toraman (Zapotocny) - Sivok - Üzülmez (İsmail)

Orta Saha: Ernst - Delgado

Forvet Arkası: Tabata (Ekrem) - Nihat - Quaresma

Forvet: Bobo

Şimdi iki kadroyu karşılaştırarak Beşiktaş'ın bu dizilişte yaşayabileceği muhtemel problemleri görmeye çalışalım. Karşılaştırma yaparken tabii ki Beşiktaş'ın şartlarını göz önünde bulundaracağım, yani "Hakan Casillas'tan kötü kaleci, bize daha iyi kaleci lazım" demek gibi bir niyetim yok. Sadece yukarıda Madrid ile ilgili değindiğim 4 nokta üzerinden hareket edeceğim.

1. Sağ Bek kim olacak?


Schuster'in iki bekte de hücuma katılmayı amaçlayan beklere görev verecek olması, sezon başında Toraman'ın varlığından dolayı öngörmediğimiz bir sağ bek sorunu yaratabilir. Erhan ve Ekrem bu bölgede zorunluluktan oynayabilecek isimler ve takımın defansif kalitesi Toraman'ın sağ bek oynadığı geçen yılki 4'lüye göre düşük kalabilir. Schuster aradığı özelliklere sahip olan Rıdvan'ın bu dönemi sakat
geçirmesi bizi bir alternatiften daha etti. Hele bir de Ramos'un önünde van der Vaart'ın oynadığı gibi Erhan'ın önünde Tabata oynayacaksa büyük sıkıntı olur.

2. Guti'nin yerine Guti gelecek mi?


Gelsin. Yoksa orada Delgado gibi topun kıymetini bilmeyen bir oyuncuyu düşünmek bile istemiyorum. Real Madrid'de Sneijder ve Gago gibi potansiyelli oyuncular dahi o mevkiide yaptıkları top kayıplarıyla takımı sıkıntıya sokarken, Delgado ile bu iş biraz zor yürür. Eğer gelemeyecekse Delgado yerine Necip oynasın, en azından yabancı kontenjanı rahatlar.

3. Bobo aradığımız santrafor mu?


Bobo'yu gönderip yerine santrafor almak zaten oyuncu göndermekte sıkıntı yaşayan bu takımın katlanması zor bir külfet. Zaten Bobo Süper Lig için oldukça yeterli bir golcü; ancak bir sezon boyunca istikrarlı olarak verim verdiğine 4 senedir şahit olamadık. Yerine girecek isim de Nobre olduğuna göre takımın hücum opsiyonlarını artırmasına karşın skora bunu yanıstamama sorunu olabilir.

Henüz kadro tam olarak oluşmadığı için değerlendirmeler yapmak için erken olsa da, kısa vadede başarı hedefleyen Beşiktaş'ın, (ki öyle olmasa da Türkiye'de her zaman kısa vadeli başarı hedeflenir) hedefine ulaşması için çıkması muhtemel bu sorunlara şimdiden alternatif çözümler üretmesi gerekiyor diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: