24 Mart 2010 Çarşamba

Dünya Kupası Finalistleri #6 - Gana


Bugüne kadar kupa değerlendirmelerinde kupanın favori takımlarını incelemiştik. Şimdi sırada kupanın ev sahibi kıtasının temsilcilerinden Gana var. 2009'da 20 yaş altı Dünya Şampiyonu ünvanını kazanan genç milli takımlarından 8 oyuncuyu Afrika Kupası'nda oynatan Gana, Mısır'ın yokluğunda turnuvanın en potansiyelli Afrika takımı izlenimini veriyor. Bundan sonraki turnuvaların en güçlü Afrika temsilcisi olması beklenen Gana, 2010 Dünya Kupası ile yeni bir yolculuğun ilk adımını atmış olacak.

Beklentiler:

Afrika'nın futbol dünyasının gündemine oturduğu 2009-2010 sezonu, Ganalılar için altın bir dönem olmaya çoktan başladı bile. Öncelikle 2009 U-20 Dünya Şampiyonası'nda gelen şampiyonluk, sonrasında ise 2010 Afrika Kupası'nda oynanan final, ülkedeki beklentileri iyice yükseltmiş durumda. Bütün bu başarıların yanında, bu turnuvalarda parlayan genç isimler de daha uzun yıllar Gana futboluna hizmet edecek gibi görünüyor. Bu nedenle de Afrika Kupası öncesinde(biraz da sakatlıklardan ötürü) takımda bir gençleşmeye gidildi ve dünya şampiyonu olan U-20 kadrosundan 8 isim çağırıldı. Öyle ki, Afrika Kupası'nda final maçına çıkan ilk on birin yaş ortalaması 24.2'ydi. Sarpei ve Kingston'ı çıkardığımızda ise geri kalan 9 ismin yaş ortalaması yalnızca 22.2. Bu istatistiklere bakıldığında bu kadronun yalnızca bu Dünya Kupası'nda değil, önümüzdeki iki Dünya Kupası'nda daha boy göstermesi muhtemel görünüyor. Bu nedenle Gana'nın bu turnuvadaki öncelikli hedefi geleceğin takımını kurmak olacaktır. Ancak, bu kadar genç bir takımla katıldıkları turnuvada tecrübe eksikliği, fiziksel yetersizlik ve oyuncuların kendini göstermek adına bireysel oyuna yönelmeleri takıma zarar verebilir. Kaderlerini ise, turnuvada oynayacakları ilk maç olan Sırbistan maçı belirleyecektir.

İyimser Senaryo:

Afrika'nın Kara Yıldızları bu zorlu gruptan ikinci tura yükselmeyi başarabilirlerse, altın sezonlarının sonunda unutulmayacak bir başarıya imza atmış olurlar. Çeyrek finale çıkabilmek için ise Almanya veya İngiltere'den birini saf dışı bırakmaları gerek, ki bu pek mümkün görünmüyor.

Kötümser Senaryo:

İlk Sırbistan maçında alınacak kötü bir sonuç, bu genç takımın moralini çabuk bozarsa Gana, Güney Afrika'ya grubun dibine demir atarak veda edebilir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2
Kaleci: Kingson
Defans: Pantsil-Vorsah-Mensah-Sarpei
Orta Saha: A.Ayew-Essien-Annan-Agyemang Badu
Forvet: Gyan-Opoku

20 yaş altı kadrosundan gelen takviyelerle birlikte alternatifli bir kadroya sahip olan Gana'nın 4-4-2 ile 4-3-3'ün çeşitlerini oynayabilecek bir kadrosu var. Yine de önemli isimlerin yokluğunda, Afrika Kupası'nda her iki dizilişte de orta sahanın pas yapmakta biraz zorlandığını gördük. Essien'in kadroya katılması takıma hem sahada hem de liderlik anlamında önemli güç katacaktır; ancak Muntari ile bazı problemler yaşayan hocanın Mauntari'yi 2010 kadrosuna alması güç. Şampiyon olan genç takım kadrosunun önemli isimleri Adiyiah, Opare, Inkoom gibi isimler de şans buldukları takdirde dikkat çekebilirler.

Yıldız Oyuncu: Michael Essien (Chelsea)


Enerjisi hiç bitmeyen, defansta ve orta sahada hemen her pozisyonda oynayabilen Essien, temel pozisyonu olan orta sahanın ortasında çift yönlü modern futbolcu tipinin en iyi örenkelerinden birini sergiliyor. "Orta sahada topla ilerlerken karşınıza çıkmasını istemeyeceğiniz ilk isim" konulu bir ankette açık ara birinciliği alması mümkün. Lyon formasıyla defansta oynadığı bazı maçlarda yeterince enerji harcayamadığı için maç sonrası takım arkadaşları soyunma odasına giderken, onun sahada ekstra koşular yaptığını söylersek herhalde kimse şaşırmaz. Chelsea'ye transfer olduğunda bonservis ücreti nedeniyle Mourinho'yu eleştirenler, Essien'in idolü olan Makalele'nin boşluğunu çok iyi doldurmasıyla kısa sürede pişman oldular. Ön libero oynamasına ilişkin olarak "Ön libero oynadığım zaman ileri çıkmamam gerektiğini biliyorum; ancak hocalarımın buna pek itirazı yok; çünkü geri dönebilecek enerjim olduğunu biliyorlar." yorumunu yapıyor. Sahada bu patlayıcı enerjiye sahip olabilmek adına günde 12-14 saat uyuduğunu da dipnot olarak ekleyelim.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Andre 'Dede' Ayew (AC Arles-Avignon)


Kardeşi Rahim Ayew ile birlikte yazın oynanan 20 yaş altı dünya şampiyonasının yıldızlarından olan Ayew'in bu kadar yetenekli olması tesadüf değil; zira babası Afrika'dan çıkan en büyük yeteneklerden biri olan ve Afrika'da yılın futbolcusu ödülünü üç yıl üst üste kazanan Abedi Ayew, ya da herkesin bildiği ismiyle Abedi Pele. Kariyerine babasının 1993 yılında Şampiyonlar ligi Şampiyonluğu kazandırdığı Marsilya'da başalayan Ayew, bu yıl için 2. lig takımlarından AC Arles-Avignon'a kiralandı. Kariyerinin devamında Marsilya'da babası gibi başarılı olmak da hedefeleri arasında. Babasının hiç bir zaman erişemediği Dünya Kupası'na gittiğinde ise kariyerinde önemli bir hedefi yakalamış olacak. İlk onbirde başlaması da oldukça muhtemel, kendine güvenli oyununu devam ettirmesi halinde parlak bir kariyere doğru ilk adımlarını atabilir.

Bir portre: Dominic Adiyiah (AC Milan)


20 yaş altı Dünya Şampiyonası'nı, hem gol kralı hem de en değerli oyuncu ünvanlarıyla tamamlayan Adiyiah'ın büyük klüplerin dikkatini çekmesi de zor olmadı ve Adiyiah, ocak ayında AC Milan'a katıldı. Mısır'da güçlü, hızlı ve yetenekli bir forvet olarak göz dolduran bir performansa imza attı ve 4-3-3 sisteminde forvet hattının her bölgesinde oynayabileceğini gösterdi. Kendisine yönelik beklentiler hayli artmış durumda; ancak Adiyiah da beklentileri karşılamak adına kendine güveniyor. Milano'ya geldikten sonra yaptığı açıklamada, eski 20 yaş altı şampiyonası yıldızları Messi, Saviola ve Agüero'nun izinden gideceğini belirten Adiyiah'ın idolü ise Brezilyalı santrafor Ronaldo.

Hiç yorum yok: