21 Aralık 2010 Salı

2009 Yılının Dinlemeye Değer Beş Albümü


Malumunuz olduğu üzere yıl sonu geldi ve gazeteler, dergiler, internet siteleri "yılın en iyi x adet filmi, şarkısı, albümü, kitabı" listeleriyle dolmaya başladı. Bu minvaldeki listelerin giderilmesi zor eksikliklerinin bir kısmından kurtulmak için kendi hazırladığım listede "en iyi, olmazsa olmaz" gibi kalıpları kullanmadım. Ayrıca sporda olduğu gibi kesin karşılaştırmalar yapmanın mümkün olmadığı eserleri kendim kıyaslayamayacağım için listeyi hazırlarken "birinci, ikinci" diyerek bir sıralamaya gitmedim. Aşağıdaki sıralama grup ve sanatçıların isimlerinin alfabetik sıralamasıyla oluştu.

Bu yazıyla hazırlamaya başladığım ve önümüzdeki günlerde bloga yenilerini de koyacağım listeleri hazırlarken, farklı beğenilere hitap edebileceğini düşündüğüm albümleri ve filmleri bir araya getirdiğimi belirtmek istiyorum. Yine de sonuç olarak benim beğenilerimden oluşan subjektif bir liste olduğunu ve dinlemekten hoşlanmadığım tarzların burada yer almadığını belirtmekte fayda var. İçinde bulunduğumuz yılların kaliteli işleri üzerine düşündüğünüzde aklınızın bir köşesine buradaki isimleri de eklemenizi tavsiye ederim.

Son olarak, listenin neden bitirmekte olduğumuz 2010'a değil de çoktan mazinin tozlu sayfalarına karışan 2009'a ait olduğunu açıklamam gerekiyor. Listeyi hazırlarken aklıma gelen filmlerin ve albümlerin bir kısmı 2009 yılına, bir kısmı da 2010 yılına aitti. Buradan hareketle her iki yıla dair listeler oluşturmaya karar verdim. Yıl içinde üretilen pek çok esere bir sonraki yıl içinde ulaşabildiğimiz için 2010 listelerini 2011 sonunda güncellemeyi düşünüyorum. 2009 listeleri ise hemen hemen kesindir eğer bu yıla ait kaçırdığım bir iş varsa ayrıca yazı olarak buraya eklerim. Şimdi bu laf kalabalığını bir kenara bırakıp listeyi açıklama vaktidir.

1. Editors - In This Light and on This Evening


Editors'ın ilk iki albümündeki tarzından biraz uzaklaştığı ve başarılı olduğu bu albümün daha geniş bir incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. O yazının ek olarak, ilk dinleyişte fark edemediğim "The Boxer" şarkısını da çok beğendiğimi söylemek istiyorum.

2. Green Day - 21st Century Breakdown


Bu albümü diğerlerinden ayıran özelliğin bütün şarkıların birbiriyle bağlantılı olmasında arayabiliriz. 18 şarkının bir araya gelmesiyle oluşan bir albümün ötesinde, ancak Amerikan toplumunun dar politik sınırları içinde politik kabul edeceğimiz iki gencin yaşadıklarının konu alındığı albümün detaylı bir incelemesine de bu linkten ulaşabilirsiniz.

3. Norah Jones - The Fall


Geçtiğimiz yıl sonu "en"lerini açıklarken en iyi albüm payesini verdiğim albüme burada yer vermemek olmazdı. Buradaki yorumu da kısa keselim, zira detaylı inceleme burada bulunuyor.

4. Oi Va Voi - Travelling the Face of the Globe

İnanmayacaksınız ama listedeki bir diğer albüm olan Travelling the Face of the Globe'u da daha önceki bir yazıda inceleme fırsatım olmuştu. Gündemdeki müzik gruplarından sıkılanlar için hoş bir alternatif oluşturan Oi Va Voi grubu ocak ayında Türkiye'de olacak, albümü beğenirseniz etkinlik takviminizde önümüzdeki ay yer açmanızı öneririm.

5. Rammstein - Liebe ist für Alle da


Sonisphere 2010 ile ülkemizde izleme şansı bulduğumuz Rammstein, Rosenrot albümü ile ulaştığı olgunluk seviyesini yerle bir edip yeniden eski günlerine dönüş yaptığı bir albümle karşımıza çıktı. Grup üzerine yorumlar, albüm değerlendirmesi ve Sonisphere 2010 izlenimleri için de sizi buraya alalım.

1 yorum:

İnsan olun biraz... dedi ki...

Daha önce dinlemediklerimi edinip dinleyeceğim bakalım neler kaçırmışım.