17 Nisan 2010 Cumartesi

Dünya Kupası Finalistleri #11 - Nijerya


Dünya Kupası finalistlerinin değerlendirmelerinde ev sahibi kıta olan Afrika'nın temsilcilerine öncelik verdik. Şimdi sırada kıtanın geleneksel süper güçlerinden Nijerya var. Yıldızlarla dolu eski kadrolarına nazaran daha mütevazı bir kadroyla 2010'a geliyor Nijerya; ancak genç yıldızlarının bireysel performanslarını merak edenler için ilgi çekici bir takım olabilirler.

Beklentiler:

Kıtanın Kamerun ile birlikte en köklü futbol geleneklerinden birine sahip olan Nijerya'nın taraftarlarının Afrika'da düzenlenen ilk Dünya Kupası'nda takımlarından beklentileri yüksek. Kağıt üstünde pek çok yetenekli isme sahip bir takım gibi görünüyorlar; ancak özellikle orta sahada oyunu yönlendirecek bir oyuncunun bulunmaması hücumda üretken olmalarını engelliyor. Afrika Uluslar Kupası'nda bu takımı izleyip, sahada sanki ilk kez birlikte oynuyormuşçasına takım oyununda sıkıntı yaşayan Nijerya'yı görenler hayal kırıklığına uğramışlardır. Sahada yaşanan sorunların sorumlusu olarak gösterilen teknik direktör Shaibu Amodu'ya kapıyı gösteren Nijerya federasyonu, Dünya Kupası için Lars Lagerbäck ile anlaştı. Lagerbäck'in bu kısa sürede takıma ne kadar şey katabileceği de merak konusu. Nijeryalıların umutlu olmalarının yegane sebebi ise düştükleri kolay grup. Arjantin'i bir kenara koyduğumuzda, Nijeryalıların gruptan çıkmak için kadro kaliteleri kendilerinden daha yüksek olmayan Güney Kore ve Yunanistan'ı saf dışı bırakması gerekecek. Yine de sahada gösterdikleri disiplinsiz futbol anlayışı devam ederse, ortak noktaları disiplin olan bu iki takımı devre dışı bırakmaları da mümkün olmaz.

İyimser Senaryo:

Forvetlerinden birinin (Yakubu, Martins, Obasi, Obinna, Odemwingie) istisnai bir performans göstererek golleri sıralaması halinde G.Kore ve Yunanistan'ı geride bırakıp gruptan çıkmayı başarabilirler.

Kötümser Senaryo:

Sahada üretkenlikten uzak futbolun devam etmesi halinde bu nispeten kolay grubun dibine demir atmaları da yüksek bir ihtimal.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-3-3

Kaleci: Enyeama

Defans: Odiah-Shittu-Yobo-Echiejile(Taiwo)

Orta Saha: Yussuf-Mikel-Etuhu

Forvet:Obasi-Yakubu(Martins)-Odemwingie

Yakın dönemde oynanan Afrika Kupası'nda izlememize karşın Nijerya'nın ilk 11'ini tahmin etmek neredeyse imkansız. Hem Lagerbäck'in göreve yeni gelmesi, hem de Nijerya kadrosunun birbirine yakın düzeyde pek çok oyuncu barındırması bilinmezliği artırıyor. Yukarıda yazılan isimlerin yanında Apam, Martins, Obinna gibi tanınan isimler de forma şansı bekleyecek.

Yıldız Oyuncu: John Obi Mikel (Chelsea)


2005 yılında düzenlenen 2005 20 yaş altı Dünya Kupası'nda Messi'nin ardından en iyi ikinci oyuncu seçilen John Obi Mikel'in Norveç kulübü Lyn'den Chelsea'ye transferi, Man. United ve Chelsea arasında Mehmet Topuz transferi benzeri bir kriz yaratmıştı. Chelsea'ye gelmeden önce ofansif yetenekleri ile dikkat çeken Mikel, Chelsea'nin disiplinli sistemi içinde bir görev oyuncusuna dönüştü. Orta sahada yaratıcılık sıkıntısı çeken Nijerya'nın ona ofansif olarak daha fazla ihtiyacı var; ancak şu ana kadar milli takımda beklentileri karşılayabilmiş değil. Londra'daki takımdaşı Essien'in aksine, milli takımda yeterince istekli gözükmediği için de eleştirilerin hedefi olmuş durumda. Bu turnuvada göstereceği iyi bir performans ile bütün bu eleştirilerin üstesinden gelebilir.

Patlama Yapması Muhtemel Oyuncu: Elderson Echiejile(Rennes)


Echiejile de pek çok Nijeryalı oyuncu gibi 20 yaş altı turnuvasında parlayan isimlerden; ancak o finale kalan 2005 jenerasyonun değil, 2007 yılında çeyrek final oynayan ekibin bir üyesi. Fransız yetenek avcıları da pek çok Afrikalı gibi Echiejile'yi de Ligue 1'a getirdiler. Rennes'de forma giymeye başlamak için bir yıl beklemesi gerekti; ancak 2008 yılında sol bekine geçtiği Rennes'de kısa sürede değişilmez oyunculardan biri haline geldi. Milli takmda sol bek oynamak için Taye Taiwo ile çekişen Echiejile, Amodu döneminde formayı Taiwo'nun elinden kapmıştı. Dünya Kupası'nda da formunu sürdürürse, 22 yaşındaki oyuncu bir anda fiyatını katlayacaktır.

Bir Portre: Chinedu Obasi (Hoffenheim)


2005 gençler turnuvasında Mikel'in ardından en iyi üçüncü oyuncu seçilen Obasi'nin profesyonel kariyeri de Mikel ile aynı klüpte, Lyn'de başladı. Sonrasında Hoffenheim'a geçen Obasi'nin Afrika Uluslar Kupası'nda gösterdiği performans, Nijeryalılara umut veren ender sayıdaki olaylardan birisiydi. Henüz 23 yaşında olan 1.88'lik forvet, gücü ve sert şutlarıyla tanınıyor. Driblingleriyle de defansı yıpratmayı başaran bu oyuncu, özellikle 4-3-3 sisteminin ideal hücumcu kanat oyuncularından birisi olabilir. Eğer Nijerya iyi bir turnuva geçirirse, Obasi'nin turnuvanın en çok dikkat çeken isimlerinden biri olacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok: