21 Nisan 2010 Çarşamba

Dünya Kupası Finalistleri #12 - Kamerun


Dünya Kupası'nın ev sahibi kıtasının Afrika olduğunu sık sık tekrarlıyoruz. Bu ev sahipliğini ciddi avantaja dönüştürebilecek ülkelerden birisi ise Kamerun. Apartheid'ın kaldırılmasının ardından Güney Afrika ile ilk milli maçı yapan takım olan Kamerun'un arkasında yalnızca Kamerunlular değil, ev sahibi Güney Afrikalılar da olacak. Peki bu ciddi desteğe karşın Kamerun'un turnuvadaki şansı nedir, birlikte görelim.

Beklentiler:

Ev sahibi kıtanın en önemli futbol geleneklerinden birine sahip olan Kamerun'un, bu turnuvaya gelirken düşüş sürecinde olduğunu görüyoruz. 2008'de oynadıkları Afrika Kupası finalinin ardından kayda değer bir başarı elde edemeyen Aslanlar'ın en büyük kozu ise yine Samuel Eto'o olacak. Elemelerde ve 2010 Dünya Kupası elemelerinde gösterdikleri istikrarsız performans sonrası bir Afrika geleneği olarak teknik direktör değişikliğine giden Kamerun'un Dünya Kupası'nda başında Paul Le Guen olacak. Paul Le Guen'in geldikten sonraki ilk icraatı kaptanlığa Samuel Eto'o'yu getirmek oldu ve yüksek egolu bir oyuncunun takıma kaptanlık etmesinin negatif etkilerini turnuvada görebilirler. Defans organizasyonunda ve hücuma çıkarken yşadıkları sıkıntılar, 2010 Afrika Kupası'na Mısır karşısında sessiz sedasız veda etmelerine neden olmuştu. Danimarka, Hollanda ve Japonya'nın bulunduğu grupta ne yapacakları ise tam bir soru işareti.

İyimser Senaryo:

Herkesin herkesten puan alabileceği bu karışık grupta ilk maçta Afrika havasında sudan çıkmış balığa dönecek olan Japonlar karşısında alacakları galibiyet sayesinde gruptan çıkabilirler. İkinci turda İtalya'yı elemeleri halinde ise 1990 Dünya Kupası'nda yakaladıkları çeyrek final başarısını tekrarlayabilirler.

Kötümser Senaryo:

Takımın Afrika Kupası'ndaki görüntüsü, organize olmuş Avrupa takımları karşısında zorlanabilecekleri izlenimini oluşturdu ki bu da Hollanda ve Danimarka'nın ardında kalıp turnuvaya ilk turdan veda edecekleri anlamına gelir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-3-3

Kaleci: Kameni

Defans: Geremi-Nkoulou-Chedjou(R.Song)-Bedimo

Orta Saha: Makoun-Alex Song-Mbia

Forvet: Emana-Eto'o-Idrissou(Webo)

Kadrosunu tahmin etmenin zor olduğu bir takımlardan Kamerun, son Afrika Kupası'nda yalnızca her maça farklı 11'lerle çıkmakla kalmadı; defans, orta saha ve forvetteki oyuncuların dizilişleri de her maçta değişti. Dünya yıldızlarıyla orta yapmayı bilmeyen bek oyuncularının bir arada olduğu bu takımda bir arada hareket edecek bir kadronun nasıl oluşturulacağı merak konusu.

Yıldız Oyuncu: Samuel Eto'o (Internazionale FC)

Pek çoklarına göre futbolda Afrika'dan çıkan ilk süperyıldız olan Eto'o, bu turnuvada ismini Kamerun ve Afrika'nın Dünya Kupası efsanesi Roger Milla'nın yanına yazdırmak istiyor. Müthiş hızı ve etkili şutlarıyla öldürücü bir forvet olan Samuel Eto'o, iki kez Forlan'a takılıp altın ayakkabı alamasa da gol atma yeteneği herkesin gözü önünde. Bu turnuvaya takım kaptanı olarak gelecek olan Eto'o'nun artık üstünde daha fazla baskı var. Yalnızca futboluyla değil, Zaragoza maçında ırkçı tezahüratlara karşı aldığı tavırla da bir efsane haline geldi. Afrika futbolunda yarattığı devrim o kadar etkili oldu ki, 2010 aday posterlerinden birindeki yüz silüeti Eto'o'ya aitti.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Nicolas Nkoulou (AS Monaco)



Fransızların yeni Marcel Desailly yakıştırması yaptığı Nkoulou, gerektiğinde ön libero da oynayabilen bir stoper. Sakin oyun yapısı ve bir defans için üst düzey sayılabilecek tekniği onun büyük kulüplere gidebilecek önemli bir yetenek olduğunu gösteriyor, zaten Arsenal ve Sevilla şimdiden peşinde. Henüz 19 yaşında ilk Dünya Kupası tecrübesinde büyük bir sorumluluğu olacak ve bunu taşıyıp taşıyamayacağının cevabı Kamerun için belirleyici olacaktır. Desailly yakıştırmalarına karşın Nkoulou'nun idolü ise 98 Dünya Kupası'nda Desailly ile tandemde oynayan Laurent Blanc.

Bir Portre: Rigobert Song (Trabzonspor)




Turkcell Süper Lig'den Dünya Kupası'na katılacak az sayıdaki isimden biri olan Rigobert Song, Kamerun futbolunun en tanıdık simalarından birisi. 100'den fazla milli olan ve Afrika Kupası tarihinin en fazla forma giyen oyuncusu olan Song, bu Dünya Kupası'nda forma giydiği takdirde 4. defa bir Dünya Kupası'nda boy gösterecek. Katıldığı ilk Dünya Kupası'nın 1994 Amerika olduğunu hatırlatalım. Ülkemizde Galatasaray ve Trabzonspor formalarını giyen Song, iki kulüpte de kaptanlık yapan ilk oyuncu oldu. Sempatik kişiliği ve rastalı saçlarıyla Türkiye'deki pek çok futbolseverin sevgisini kazanan Song, son imajıyla (bkz. üstteki fotoğraf) Dünya Kupası'nda da manşetlerde yer alacak gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: