30 Nisan 2010 Cuma

Dünya Kupası Finalistleri #14 - Sırbistan


Dünya Kupası finalistleri serimize sürpriz bir şekilde gruplarını lider şekilde bitiren Avrupa takımları ile devam ediyoruz. Sırada eski Yugoslav takımlarının varisi ve Karadağ'ın da ayrılmasının ardından nihai ismini alan Sırbistan var. Pek çok spor dalında görüldüğü üzere futbolda da hızlı bir şekilde yeni bir jenerasyon çıkaran Sırplar, alternatifli kadrolarıyla turnuvanın büyük sürprizlerine imza atabilecek potansiyelde bir ekip. Şimdi bu ekibin analizine geçelim.

Beklentiler:

Sırbistan-Karadağ olarak katıldıkları 2006 Dünya Şampiyonası'nı 0 puanla grup sonuncusu olarak tamamlayan ekipten bir kaç ismin dışında yepyeni bir kadroyla karşımıza çıkacak Sırbistan. Eleme grubunda güçlü rakibi Fransa'nın önünde lider olarak ciddi bir başarıya ulaşan Sırplar, 20 yıllık parçalanma sürecinin ardından milliyetçilik duyguluarının iyice yoğunlaştığı bir dönemde Dünya Kupası'na katılacaklar. Oyuncuların üzerindeki beklenti de haliyle epeyce yüksek olacak. Kariyerinde Real Madrid ve Barcelona'yı çalıştırmış bir hoca olan Radomir Antic'in bu kaosa meyyal dönemde takımı toplaması ve hücuma ağırlık veren oyun anlayışı, Sırplar'ın Dünya Kupası'na katılmasındaki temel etkenler olarak görülmeli. Defans hattında Premier League'in şampiyonluk adaylarının formasını giyen oyuncuları (Vidic, Ivanovic) barındıran Sırbistan'a, oyuncuların bu tecrübesi çok fayda sağlayabilir. Bütün bu koşullar göz önüne alındığında Almanya, Gana ve Avustralya'nın bulunduğu grupta ikincilik için en büyük favori konumundalar. Yine de zorlu bir gruba düştüklerini ve turnuvada tecrübe eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılar yaşamaları durumunda erken veda olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

İyimser Senaryo:

Grupta ikinciliğin en güçlü adayı olmaları, beklentileri karşılamaları durumunda onları ikinci turda İngiltere'nin rakibi yapacaktır. Krasic ve Jovanovic'in etkili olduğu bir günde Sırbistan turnuvanın büyük sürprizlerinden birine imza atıp çeyrek final görebilir.

Kötümser Senaryo:

Sırp (ve eski Yugoslav) takımları, futbol turnuvalarında beklentilerin altında kalmalarıyla meşhurdurlar. Bu turnuvada da ilk turdan şok bir şekilde evlerine dönmeleri olasılık dahilinde.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Stojkovic

Defans: Kolarov-Vidic-Subotic-Ivanovic

Orta Saha: Jovanovic-Stankovic-Milijas-Krasic

Forvet: Zigic-Pantelic

Oldukça ofansif oyunculardan kurulu Sırbistan milli takımı, yedek oyuncu alternatiflerinin çokluğu ve maç içinde birden fazla pozisyonda oynama becerisine sahip oyuncularıyla turnuvanın zengin kadrolarından birine sahip. Özellikle Krasic-Jovanovic ikilisinin kanatlardaki etkinliği Sırbistan'ı beklentilerin ötesine taşıyabiilir. Kadronun en büyük sıkıntısı ise Stojkovic ve Zigic gibi isimlerin kulüplerinde düzenli futbol oynama şansı bulamaması.

Yıldız Oyuncu: Nemenja Vidic (Manchester United)

Kızılyıldız'da oynayarak kendini göstermeyi başaran Nemenja Vidic'in bir sonraki durağı Moskova'ydı. Spartak Moskova ve Sırbistan-Karadağ milli takımında gösterdiği performans ise onu kulüp düzeyinin zirvelerinden biri olan Manchester United'a taşıdı. United'ın son üç sezonda üç lig şampiyonluğu ve bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan takımının kilit isimlerinden biri oldu ve bugün de dünyanın en iyi stoperlerinden biri olarak gösteriliyor. Sıfıra yakın hata yapmasıyla bir defanstan beklenenleri fazlasıyla karşılamayı biliyor. Elemeler boyunca yalnızca sekiz gol yiyen Sırp takımı da bu performansı ile ona çok şey borçlu. Son aylarda İngiliz tabloid basınına, karısının Manchester'dan hoşlanmaması ve Ferguson'la arasındaki problemler dolayısıyla sıkça malzeme veriyor. Eğer bu baskıdan sıkılırsa, Dünya Kupası sonrasında onu Real Madrid formasıyla görebiliriz.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Milos Krasic (CSKA Moskova)


Bu kış onu İnönü'de seyreden Beşiktaşlıların, özel bir oyuncuyla karşılaştıklarını anlamaları için onun attığı kontra-atak golünü beklemelerine gerek kalmamıştı. Sağ kanattaki etkili dribblingleri ve İbrahim Üzülmez'le girdiği transfer diyaloğu(!) onu bir süre Türkiye'nin gündeminde tuttu. Bugünlerde bizim gündemimizden düşse de, dünyanın pek çok ünlü kulübü bu sağ açığın peşinde. Hem 4-3-3 hem de 4-4-2 sisteminde oldukça etkili ve topu önüne aldığı zaman durdurulması neredeyse imkansız. Sırbistan'ın istikrarlı bir performans göstermesi halinde turnuvanın yıldızlarından birisi olacaktır.

Bir Portre: Dejan Stankovic (Internazionale FC)


98'den bu yana Lazio ve Inter formalarını giydiği İtalya'da 5 kez lig şampiyonluğu yaşamış özel oyunculardan birisi. Onun da Vidic gibi Kızılyıldız formasıyla parladığını belirtelim. Dünya Kupası'nda daha önce 98'de Yugoslavya, 2006'da da Sırbistan-Karadağ adına forma giymişti, 2010'da üçüncü kez geldiği Dünya Kupası'nda üçüncü bir ülke ismi altında oynayacak ve bu kez takımının kaptanlığını üstlenecek. Orta sahada zekası ve uzaktan attığı şutlarla ön plana çıkan bir isim Stankoviç. Tabii 12 yıldır İtalya'da en üst düzeyde top oynadığına göre Stankovic'in fizik gücü de en üst düzeyde. Daha önceki turnuvalarda iz bırakmayı başaramayan Stankovic için bu turnuva milli takımlar düzeyinde kendini ispat edebileceği son şans olabilir.

Hiç yorum yok: