29 Nisan 2010 Perşembe

Dünya Kupası Finalistleri #13 - Danimarka


Dünya Kupası inclemelerinde Afrika'nın kızgın kumlarından Kuzey Denizi'nin buz gibi sularına uzanıyoruz; çünkü sırada Danimarka var. Euro 2004 sonrasında 2 büyük turnuvayı kaçıran Danimarka, 6 yıl sonra yenilenen kadrosuyla yeniden bir hedef turnuvada yer alacak. Kendilerini Kırmızı Dinamitler olarak adlandıran taraftarlarının desteğiyle bu turnuvada ne yapabileceklerini değerlendirmeye başlayalım.

Beklentiler:

Uzun bir aranın ardından yeniden bir turnuvaya katılım hakkı kazanmaları, üzerlerindeki beklentinin de aşağıda olacağını gösteriyor. Portekiz ve İsveç'in yer aldığı eleme grubunda çok kimsenin şans tanımadığı Danimarkalılar; Rommedahl, Sorensen, Gronkjaer gibi tecrübeli isimlerin yanına eklenen Bendtner, Agger gibi genç yıldızlarla bu zorlu grubu lider bitirmeyi başardılar. 10 yıldır takımın başında yer alan eski efsane defans oyuncusu Morten Olsen'in takımda oluşturduğu dayanışma ruhu, bu turnuvaya gelmelerini sağlayan temel unsurdu. Turnuvada ne yapacakları ise tam bir muamma; zira Danimarkalıların üzerinde baskı olmaması takımı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyebilir. Her ne kadar gruptaki esas rakipleri Kamerun ve Japonya olsa da, Hollanda ile yapacakları açılış maçı, 92 Avrupa Şampiyonu'nun turnuvadaki kaderi açısından belirleyici olabilir. Yine kaderlerini belirleyecek bir diğer unsur da, Arsenal taraftarına saç baş yolduran Bendtner'in turnuva sırasındaki form durumu olacaktır.

İyimser Senaryo:

Tarihte plajdan gelip Avrupa Şampiyonu olmayı başaran tek takıma sahip olan Danimarkalılar, her turnuva öncesi benzer bir başarı elde edebileceklerine dair gizli bir inanç taşıyorlar; ancak yakalayabilecekleri maksimum başarı grupları geçtikten sonra İtalya'yı eleyip elde edecekleri bir çeyrek final olabilir.

Kötümser Senaryo:

Hollanda ile oynayacakları açılış maçında alacakları kötü bir sonuç, pek alternatifi olmayan bu kadroyu psikolojik sıkıntıya sokarsa, üç maçın ardından 1992 takımının bıraktığı plajlara erken dönüş yapabilirler.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Sorensen

Defans: Kroldrup-Kjaer-Agger- M. Jacobsen

Orta Saha: Rommedahl-Poulsen-D.Jensen-Jorgensen

Forvet: Bendtner-S.Larsen

Euro 2004'te kenidlerinden çok şey beklenen Rommedahl, Jorgensen, Poulsen gibi isimler 6 yılın ardından hala takımın belkemiğini oluşturmaktalar; ancak takımın en güçlü mevkii top yapabilen Kjaer-Agger stoper ikilisini barındıran defans hattı. Takımın en büyük sıkıntısı ise alternatifsizlik. Cezalar veya ufak çaplı sakatlıklar dahi takımın başını ağrıtabilir.

Yıldız Oyuncu: Daniel Agger (Liverpool FC)


Futbol tarihine adını 2007 yılında Stamford Bridge'de Liverpool formasıyla attığı golle yazdıran Daniel Agger, milli takımlar düzeyindeki ilk büyük turnuvasına bu yaz Güney Afrika'da çıkacak. Scout'ların dikkatini çekmesi ise 2005 yılında oynanan Danimarka-İngiltere maçında gerçekleşti. Danimarka'nın 4-1 kazandığı maçta Rooney'i etkisizleştirmesi üzerine Agger hakkında, 2005 Ekim ayı World Soccer dergisinde "Yeni Morten Olsen mi?" başlığıyla bir yazı yayınlanmış. Yeni Morten Olsen'in bulunmasına en çok sevinen isimlerden biri de Danimarka'nın teknik direktörü Morten Olsen'in ta kendisi olsa gerek. Topla oynamadaki becerisi ve bir defans için paha biçilemez değerdeki fiziğiyle son yıllarda en üst düzeyde futbol oynayabileceğini ispat eden Agger'in yeni hedefi milli takımlar düzeyinde hatırı sayılır bir balşarı elde etmek.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Simon Kjaer (Palermo)


Topla oynayabilme becerisine sahip bir diğer defans oyuncusu da Simon Kjaer. Danimarka milli takımıyla elemelerde gösterdiği performans ve Palermo'da geçirdiği iki başarılı yıl onu şimdiden büyük kulüplerin transfer listelerine taşıdı. 21 yaşındaki 1.90'lık İskandinav oyuncu, fiziksel kuvvetini oyun zekasıyla birleştirebilen ender yeteneklerden birisi. Dünya Kupası sonrasında Manchester veya Torino yeni adresi olabilir.

Bir Portre: Nicklas Bendtner (Arsenal)


Arsenal'de henüz Wenger'in beklentilerini tam anlamıyla karşılayamasa da, milli takıma girdiğinden bu yana takımın gol sorununa çare olmayı başardı. Henüz 22 yaşında Arsenal formasıyla 80 lig maçına çıkmayı başaran forvet oyuncusunun turnuvadaki formu Danimarka için çok önemli, özellikle de alternatifi Jon-Dahl Tomasson'un Şubat 2008'den bu yana milli takım formasıyla gol atamadığını hesaba katarsak. Zaten Danimarka'nın kırmızı formasını giydiğinde, kendine güveni Arsenal'deki haline kıyasla fazlasıyla yükseliyor. Eğer bu turnuvada Danimarka dikkat çeken bir hikayeye imza atacaksa, Bendtner de gol krallığı yarışında üst sıralarda yer alıp turnuvanın unutulmaz isimleri arasına girecektir.

Hiç yorum yok: