6 Temmuz 2010 Salı

Beşiktaş'ta Yerli Oyuncuların Durumu


Beşiktaş'ta son günlerde gündemde yalnızca gönderilecek yabancı oyuncular ve yapılması muhtemel yabancı oyuncu transferleri var; ancak takımın çekirdeğini oluşturması gereken Türk oyuncuların son durumu ve takımın ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Geçen yıl da bize sorun çıkaran Türk oyuncu rotasyonumuz, bu yıl Serdar Özkan ve Batuhan'ın da ayrılmasıya iyice daralmış durumda. Bu yazıda Beşiktaş'ın kadrosundaki Türk oyuncuları değerlendirip gereken transferlerle ilgili haddimi bilmeyerek önerilerde bulunmak istiyorum.

Değerlendirmeye başlamadan önce dikkate almamız gereken bir kaç nokta var. Öncelikle bir takımın yerli ve yabancıların toplamıyla bir kadro oluşturduğunu dikkate alıp yalnızca Türk oyuncular üzerinden kadroyu değerlendirmenin eksik kalabileceğini söylemek gerekiyor. Ancak ligimizde Türk oyuncularla ilgili bazı zorunluluklar var ve ben de değerlendirmeyi zorunlulular nedeniyle ürettiğim iki kural üzerinden yapmayı uygun görüyorum. Bir de takımda bulunması gereken oyuncu sayısıyla ilgili olarak Avrupa Kupaları'na katılan takımların göndermesi gereken 25 kişilik listeyi esas aldım. Ana rotasyon için ise Dünya Kupası'nda konulan 22 kişi uygun bir rakam olarak görünüyor.

Temel kuralımız takımda 5 adet ilk 11 başlayacak Türk oyuncunun bulunmasını gerektiriyor. Yine 6+2+2 kuralı nedeniyle bu Türk oyuncuların yedeklerinin de Türk olması gerekiyor ki, oyunculardan birinin sakatlığı veya cezası nedeniyle 2 oyuncunun pozisyonu değişmesin.


İkinci kural ise 10 yabancının değişik şekillerde kullanılabilmesi amacıyla dizilişteki her pozisyonda oynayabilecek bir futbolcu bulunmasını gerektiriyor. Böylelikle takımda en az verim alacağınızı düşündüğünüz Türk oyuncuları yedek olarak belirleyip o pozisyona transfer yaparsınız. Yani 11 pozisyonda oynayayacak 11 isim ve 5 yedeği eklediğimizde Türk oyuncu sayısının maksimum 16 olması gerektiğini görüyoruz. Ancak, bir oyuncunun birden fazla mevkide oynayabilmesi bu sayıyı 16'nın aşağısına çekebilir. Örneğin Ekrem Dağ ve İsmail, 11 oyuncu yazılırken kanatlarda değerlendirilip 5 ilk 11 oyuncusundan Toraman ve Üzülmez'in birinci yedekleri olarak kullanılabilir; ama "Ekrem hem sağ bek hem sağ açık hem sol bek hem de sol açık oynar; onun için 11 Türk oyuncu bize yeter" demek mantık sınırlarını zorlamak anlamına gelir. Beşiktaş'ın elinde ise şu an rotasyona girebilecek 3'ü kaleci olmak üzere 14 Türk oyuncu var. Bu rakama sakat Rıdvan ve Avusturya'ya gitmeyen Yusuf da dahil.


Kendi koyduğum kurallardan hareketle Avusturya'da bulunan oyuncuları göz önünne alarak, Beşiktaş'ın yerli on birine göz atalım. Elbette Schuster'in oynatacağı sistem de belirleyici olacaktır; ancak ben takımı klasik 4-4-2 şeklinde dizmeyi uygun gördüm.

Yerli 11:

Rüştü

Erhan Güven - Atınç - İbrahim Toraman - Deli İbrahim

Ekrem - Necip - Uğur - İsmail

Nihat - Nobre

Bu kadroya baktığımızda Atınç'ın stoperdeki ikinci alternatif olması sorun yaratacak gibi görünüyor. Kadronun içindeki isimlerden Erhan Güven ve Nobre'nin geçen yılki performanslarıyla soru işaretleri yarattığını eklemek lazım. Bu sorunların kadroda kaliteyi arıtrmaktan ziyade kadroda alternatif yaratmakla ilgili sorunlar olduğunu da söyleyelim.

Şimdi de takımda oynaması zorunlu olan 5 Türk oyuncu ve onların yokluğunda forma giyecek birinci alternatiflere göz atalım. Solda yazan isimler ilk 11'de oynaması bekelenenler, sağda ise onların alternatifleri var.

Rüştü - Hakan
İ.Toraman - Ekrem
Üzülmez - İsmail
Necip - Uğur
Nihat - Nobre(?)

Kalede, sağ bekte ve Deli İbrahim'in aynı performansla bu sezon da devam etmesi halinde sol bekte sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Orta sahada 19 yaşındaki Necip'ten beklentiler yüksek, ama 11 başlama ihtimali yüksek ve bu durum üzerinde baskı yaratabilir. Nihat'ın yedeğinin Nobre olması ise gerçekten anlamsız, çünkü ikisi de forvet olsa da çok farklı özellikte oyuncular olduklarını biliyoruz. Nihat'ın yedeğinin Holosko olması, Nihat sakatlandığı takdirde Bobo'nun yedeğe çekilmesini zorunlu kılacak.


Bu tespitlerin ardından Türk oyuncu rotasyonunda ortaya çıkması muhtemel problemleri sıralayalım ve kadro içi çözümleri ve transfer edilebilecek isimleri değerlendirelim:

1. Takımda Türk stoper eksikliği göze batıyor. Toraman'ın sağ bekte 11'in değişmez oyuncusu olduğunu düşündüğümüzde Türk stoper yedeğimiz yok diyebiliriz. Stoperdeki yabancı oyuncularımız olan Sivok ve Ferrari'nin kalitesinin takım için yeterli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu durumda doğrudan katkı verecek bir oyuncu yerine, Süper Lig seviyesinde kendini ispatlamış genç bir isme yönelmemizi daha mantıklı kılacaktır. O nedenle ümit milli takımda bulunan stoperlerden Gençlerbirliği'nde oynayan Aykut Demir'i ve Kasımpaşa'lı Barış Başdaş'ı düşünülebilecek isimler olarak görüyorum. Zaten yerli stoper olarak, almamız muhtemel olan oyuncular içinde milli takım havuzunda bulunan iki isim Eren Güngör ve Ceyhun Gülselam. Kayseri'li Eren'in bir yıldır sakatlığı nedeniyle oynamadığını biliyoruz, Ceyhun'u da Trabzonspor'un bırakmayacağını düşünüyorum. Eğer transfer yapılmayacaksa Erhan Güven'in geçen yıl gösterdiği performansın üstüne çıkmasını beklememiz gerekecek.

2. Nihat'ın yedeği Holosko: Bu da Nihat'ın yokluğunda takımdan ekstra bir yabancının kesilmesi anlamına geliyor. Sorunun ideal çözümü Zapo+Tello+Holosko'lu Sercan Yıldırım takası gibi görünüyor; ancak ben böyle bir transferin olacağına ihtimal vermiyorum. Milli takım havuzunda benzer niteliklere sahip ve almamız mümkün olan bir oyuncu yok, belki Eskişehir'de oynayan Sezer Öztürk bir alternatif yaratabilir. Forvette olmasa da, Sezer'in Hilbert ve Delgado (veya Tabata)gibi isimlerin yerine oynayabilecek olması Holosko'nun forma giymesine imkan verecektir. Ümit milli takım seviyesine baktığımızda Ömer Şişmanoğlu, Tevfik Köse, Şahin Aygüneş isimleri ön plana çıkıyor. Takım içinde yaratılabilecek tek alternatif ise Avusturya kampında da yer alan Ali Kuçik.

3. Orta sahada Necip ve Uğur'dan birinin oynaması 5 Türk sayısına ulaşmak için zorunlu görünüyor. Uğur'un Beşiktaş'taki formu taraftarları pek tatmin etmedi, Necip'in de orta saha organizatörlüğü gibi zorlu bri görevi kaldırıp kaldıramayacağı soru işareti. Milli takım havuzundan yapılabilecek rüya transfer Nuri Şahin olur; ama dediğim gibi bu bir "rüya" transfer. Necip'in 19 yaşında ümit milli takımın en önemli orta sahası olduğunu, milli takımda da orta saha alternatifi olarak düşünüldüğünü hesaba kattığımızda ümit milli takımdan transfer yapmak da mantıksız olacaktır. Yine de Murat Ceylan bir alternatif olarak düşünülebilir. Yine ümit milli takımın orta sahasında oynayan Orhan Gülle'nin de Beşiktaş'ta A2 forması giydiğini eklemeliyim. A2 takımındaki Onur Bayramoğlu ve Cumali Bişi de diğer genç orta saha alternatiflerimiz.

4. Geçtiğimiz yıl sol kanatta forma giyen Yusuf ve İbrahim Üzülmez'in yaşları nedeniyle performanslarında ani düşüşler yaşanabilir. Yusuf'ta zaten ani düşüşü geçen yıl gördük, bu yıl tekrar toplaması pek de mümkün gözükmüyor. Ayrıca Tello da takımda düşünülmezse, sol bek ve sol açık pozisyonlarının Quaresma, İsmail ve Üzülmez dışında alternatifi yok. Geçen yıl bu rotasyonda düşünülebilecek bir isim olan S.Özkan da takımdan ayrıldı. Bu durumda takıma sol açık takviyesi uygun olabilir. Milli takım havuzunda bulunacak ilk isim Ozan İpek olacaktır; ancak Bursa Ozan'ı satmayı düşünmüyor. Yukarıda değindiğim Sezer Öztürk bir diğer alternatif olabilir. Ümit milli takımın en iyi sol kanat oyuncusu İsmail de bizde olduğu için ümit milli takıma bakmak da çok anlamlı olmaz. Yine de ofansif oyuncu olarak Güray Vural, Özgür Çek düşünülebilir. Bu pozisyon için yapılacak en anlamlı hareket ise U-19 milli takım forması giyen ve Avusturya'da sezonun resmi olmasa da ilk golünü kaydeden Erkan Kaş'ı rotasyona dahil etmek olacaktır.

Bütün bu sorunlardan harkeketle, iyi bir rotasyona sahip olmak için defansa bir Türk transferin şart olduğunu; Ali Kuçik ve Erkan Kaş beklenilen seviyeye gelemezse, ofansif özellikleri olan ikinci bir Türk oyuncu transferinin de faydalı olacağını düşünüyorum. Defansta Aykut Demir, hücumda da Sezer Öztürk; hem kalite olarak milli takım havuzunda yer alabilecek isimler olmaları hem de yaşları nedeniyle bence düşünülmesi gereken ilk alternatifler. 10 yabancının yanında geçtiğimiz yıl forma giyen 12 Türk oyuncunun takımdaki yeri garanti, iki eklemeyle de rotasyon için tatmin edici 24 rakamına ulaşmış oluyoruz. Umarım kadroda sorunlu mevkiilerdeki alternatifler de vakit kaybetmeden yer bulur ve Beşiktaş kadrosu yeni sezona hazır hale gelir.

1 yorum:

ozy dedi ki...

Yazınızı cok begendim ancak sonuc boulumunde defans için oneriniz olan
ykut DEmir yerine yazının içinde de adı gecen Eren Gungor düşünülmelidir. Kesinlikle cok daha yetenekli ve gecen yılı sakat gecirmesi sebebiyle ucuza maledilebilir bir oyuncu konumundadır. Ayrıca yerli rotasyonu için bir başka önerim Manisa'dan Yiğit İncedemir.....