11 Ekim 2009 Pazar

Gruplarda son durum (6-9 Avrupa - Diğer kıtalar)

Dün başladığımız grup değerlendirmelerine farklı kıtaların yaşadığı heyecanları da ekleyerek devam edelim.



Avrupa



Grup 6: Grup Capello'yu başa geçiren İngiltere'nin ne kadar doğru bir hamle yaptığını gösterdi. Euro 2008'i kaçırdıktan sonra bu gruplarda yaşanacak bir sürpriz İngiltere'yi oldukça karıştırırdı; ama Capello bunlara izin vermedi ve ilk 8 maçı kazanıp Dünya Kupası biletini cebine koydu. Yine de Capello Dünya Kupası'nı kazanamadığı sürece - hiç kazanmasalar da- İngilizleri memnun etmenin mümkün olamadığını biliyordur. Yalnız dün gece kaybederken dahi İngiliz taraftarlar mutluydu; çünkü iki yıl önce Wembley'de hiç ihtiyaçları yokken unutulmaz bir galibiyet alarak İngiltere'yi saf dışı bırakan Hırvatlar, İngilizlerin bu mağlubiyetiyle %99 ihtimalle dünya kupasına gidemeyecek. Ukrayna'nın altın çocuğu Sheva da takımını kariyerinde son bir turnuvaya daha taşımak istiyorsa play-off'larda (muhtemel) penaltıları daha dikkatli kullanmalı.




Grup 7: Domenech "Fransızları nasıl kabız ettim" başlıklı çalışmasının son örneklerini sunmaya devam ediyor. Dünya Kupası denilince Zidane'ın kafasının (hem 98 hem de 2006) getirdiği hatıraları aklından henüz çıkaramamış olan Fransızlar bu kez turnuvanın dışında kalma tehdidiyle karşı karşıya. Sırplar son 20 yılda yaşadıkları bütün politik travmalara (tabi pek çoğunun sorumlusu yine kendi aşırı milliyetçi politikaları) karşın sporun hemen her branşında olduğu gibi futbolda da başarılı kuşaklar yetiştirmeye devam ediyor. Bizim sporda kendimize örnek almak için eski Yugoslav ülkelerindeki sistemleri incelememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu da başka bir yazının konusu olsun. Euro 2008 de yer alan ev sahibi Avusturya ve Romanya ise 2010 da yer alamayacak.



Grup 8: İtalyanlar Gilardino'nun can yakan son dakika golüyle katılım hakını alıp İrlanda'yı da play-off'a gönderdi. Afrika havasının pek yaramadığını Konfederasyon Kupası'nda yokları oynayarak gösteren İtalyanların 2010 Dünya Kupası'nda ne yapacaklarını göreceğiz. Diğer takımların konuşulacak pek bir yanı yoktu, Kaladze'nin kendi kalesine attığı iki golle "vatan doğduğun değil doyduğun yerdir" mesajı verdiği maç grubun akılda kalan detayı oldu.



Grup 9: Bu grupta hiç bir şey konuşmaya gerek yok herhalde. Hollanda katılım hakkını alırken, Norveç - İskoçya çekişmesi en kötü ikinciyi önceden bu gruptan çıkararak diğer grup ikincilerini hesap yapma sıkıntısından kurtardı.







Güney Amerika: Çarşamba gecesi Uruguay'da kan çıkacak, bu kesin. Uruguay - Arjantin maçını kaybeden 2010'a veda edecek. Apoletlerinde ikişer dünya kupası bulunan bu takımların dişe diş mücadelesi oldukça gergin bir maçı beraberinde getirecek. Dün C.Ronaldo (C.Ronaldo; çünkü futbolu yakından takip edenler Ronaldo deyince kel kafalı dişlek golcüyü hatırlarlar) için söylediklerim Messi için de geçerli. Ayrıca bu isimler dünya kupasına gidemezlerse krallığı başka bir isme devredeceklerine emin olabilirler; çünkü dünyanın en iyi futbolcusu ünvanı dünya kupalarında kazanılır, inanmayanlar bir başka dişlek Ronaldinho'ya sorabilirler. Bu arada Şili de Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı. Fotoğraftaki Alexis Sanchez ve arkadaşları dünya kupasının sürpriz ekibi olabilirler. Zaten Tello'dan kelli kendilerine bir sempati beslemekteyim, o nedenle bizim olmadığımız turnvada bu ince uzun ülkeyi desteklemeyi planlıyorum.






Afrika: Fildişi Sahilleri ve Gana 2006'dan sonra 2010'a da katılararak istikrarı yakaladılar. Kamerunlular 2006 elemelerinde Geremi'nin kaçırdığı penaltıyla kahrolmuşlardı. Bu sefer de grup sonuncusu Fas karşısında alacakları kötü bir sonuç Gabon'u dünya kupasına taşıyabilir. B grubunda son maçlar öncesi Tunus iki puanla Nijerya'nın önünde yer alıyor. Grubun iddiasız takımları ile oynayacakları maçlar dünya kupasına katılacak takımı belirleyecek. Mısır ve Cezayir arasındaki maç ise C grubunun finali olacak. Bu maçtan Cezayir beraberlikle ayrılabilirse dünya kupasına katılacak.


Kuzey Amerika: Bu grubun ağır topları olan ABD ve Meksika dünya kupasına katılım hakkını son maçlar öncesinde elde ettiler. ABD Konfederasyon Kupası'nda dikkat çeken bir performansa imza atmıştı. Her iki takım da etkileyici yeni jenerasyon oyuncularını dünya sahnesine çıkaracak. Bu gruptan son çıkacak takım ise Kosta Rika veya Honduras olacak. Şu anda Kosta Rika'nın iki puanlık avantajı var; ancak son hafta ABD deplasmanında zorlu bir sınava çıkacaklar. Dördüncü olan takım ise Güney Amerika beşincisi ile play-off maçı oynayacak.

Hatırlatmakta fayda var, Asya elemeleri daha önce tamamlanmış ve Avustralya, Güney ve Kuzey Kore ile Japonya Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanmışlardı. Ayrıca bir katılım hakkı da Bahreyn - Yeni Zelanda play-off eşleşmesinin galibinin olacak. İki takım arasındaki ilk maç 0-0'lık eşitlikle sonuçlandı.

Hiç yorum yok: