2 Ekim 2009 Cuma

Sadece Bir Maç Eleştirisi!


Kendimiz, toplumumuz hatta insanlık için eleştiriye ihtiyaç var. Hele de eleştirel düşüncenin bu kadar zayıf kaldığı ülkemizde eleştiri açlığı çekiyoruz. Bu açlığı gidermek için yeni düşünceler ortaya koymalı, eskileri eleştirmeli ve aynı zamanda da eleştirilmeyi de göze almalıyız. Bunları söylememin asıl nedeni arkadaşlarıma bu konuda bana yardımcı oldukları için onlara teşekkür etme isteğimdir.



Asıl konuya gelirsek, başlıktan da anlaşılacağı gibi sadece bir maç eleştirisi (!) yapmak istedim. Amacım maç ile ilgili teknik yorumlar yapmak değil. Sadece 26 Eylül'de oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor maçında saha dışında olan olayları ve bunların sonuçlarını yorumlamak. Ev sahibi takımın tarafları maç içerisinde açtıkları pankartlarla, rakip takımın taraftarlarını bölücü örgüt yandaşı olduğunu söyleyen tezahüratlarla sadece maça ve Bursaspor'un galibiyetine değil aynı zamanda Türk futboluna kara bir leke bırakmıştır. Hangi hakla kendisi gibi bir ilin adını taşıyan takıma ve taraftarlarına böyle ithamlarda bulunabilir Bursaspor taraftarları? Bu olaylar sadece Bursa'da sınırlı kalmadı, kalmıyor da. Yıllardır Diyarbakırlı taraftarlar bu sıkıntıyla karşı karşıya. Peki Politik bir provokasyon olan bu olaya neden UEFA'dan geçen sene Fair Play ödülü alan TFF seyirci kalmakta? Bu olayın apaçık bir ırkçılık hareketi olduğu ortadayken yeterli cezaların uygulanmaması Diyarbakırlı taraftarları ve yöneticileri derin düşüncelere itti çifte standart ile ilgili; çünkü daha birkaç hafta önce saha dışı olaylar sonucu Diyarbakırspor iki maç saha kapatma cezası aldı ama pek çok yaralanan Diyarbakırspor'lu taraftar olmasına rağmen ne Bursaspor saha kapatma cezası aldı ne de medyada ve kamuoyunda bu konuya gereken önem verildi. Gelecek haftalarda, özellikle son haftalarda düşme tehlikesi olan takımlara konuk olduğunda Diyarbakırspor'un aynı tezahüratlara maruz kalması olası görünüyor. TFF'ye düşen görev ise ırkçı tezahüratlara geçit vermeyen UEFA talimatları uygulamak sadece.



Sadece bir maç gösteriyor ki ırkçılık almış başını statlara çıkmış, taraftarların tezahüratı olmuş. Sadece bir maç gösteriyor ki taraftarların elindeki taşlar olmuş Diyarbakırlı kardeşlerinin kafasını yarmış. Hani spor dostların ve kardeşlerin oyunuydu!

Hiç yorum yok: