25 Ekim 2009 Pazar

Temiz maç olsun, belden aşağı vurmak yok(!)




Sanki bir boks maçına önyazı yazacakmışım havası yarattım farkındayım. Lakin haftada iki gün gittiğim kurslardan gaza gelmiş değilim, malum derbi için yazıyorum ve maalesef kimse başlıktaki dileğimin tamamen fuzuli olduğunu iddia edemez.

İkili arasındaki son 6 maçta 10 kırmızı 40 sarı olmak üzere toplam 50 kart gösterilmiş! Hele ki son maçtan sonra transfer politikaları bile etkilenmiş; Aziz Yıldırım Orhan Ayhan'ı, Sinan Şamil Sam'ı izlemek üzere Almanya'ya yollamış; polemik ustası başkanın hayalindeki Lugano(bu adam normal değil)-Sam savunma ikilisinden Galatasaray'ın Zan'ı transfer etmesiyle vazgeçilmişti. Zan'ın bilimum uzuvlarını yitirmesinden korkmuş olmalılar tabi.

Şaka bir yana en son ne zaman futbol kalitesi yüksek, tansiyonu ve sertliği düşük bir derbi izlediğimi hatırlamıyorum. Dünya üzerinde tansiyonu yüksek derbilerin kökeninde genelde din, mezhep, etnisite, sınıf ayrımı vs gibi ciddi sebepler bulunurken GS FB taraftarlarının birbirlerine karşı duydukları kinin, düşmanlığın kaynağını daha sosyolojik içerikli bir yazıya bırakıyorum.

9 yıldır kazanıyor olması ve taraftar desteğiyle fenerbahçe favori görülse de kendinden son derece emin evsahibimize bunun bir derbi olduğunu hatırlatıyor; soğuk suyu da ifadesini alacağım age maçının sonrasına saklamasının tavsiye ediyorum:) Galatasaray orta sahada, özellikle belli bir dakikadan sonra oyundan düşüyor. Rijkaard, Barış Özbek müdahalesiyle bu durumu nispeten toparlıyor genelde ama eğer takım geride olursa bu lükse sahip olamayacağı için berberine müteşekkir kalabilir (malum saçları kestirdi bir de saçlar uzun olsa epeyce terlerdi herhalde:)).

Fenerbahçe cephesi de geleneksel derbi öncesi sakatlık numaralarına başladı bir hafta önceden. Ama Rijkaard'ın rakibin oyuncularına göre takımı hazırlamayacağını hesaba katmalılardı bence. Maç kaybedilse bile "yıldırım" hızıyla gündemi değiştirecekleri için içleri rahat. Galatasaraysa son yıllarda Kadıköy'deki hegemonyayı kırma peşinde.

Tabii ki farklı kazanmak isterim bir Galatasaray taraftarı olarak ama gerçekten asıl istediğim eli ayağı düzgün bir "futbol" maçı. Futbol ben ekran başında ya da tribünde keyif alayım diye var çünkü. Çoğu zaman bunu unutuyoruz. Yoksa ekran başına geçip, Sabri'ye Emre'ye söverek kızarmak için mi dijital platformlara üye oluyor insanlar?!

O yüzden diyorum ki; TEMİZ MAÇ olsun çocuklar, belden aşağı vurmak yok..

Hiç yorum yok: