23 Ocak 2010 Cumartesi

Rijkaard'ın B-C-D Planları


Bu sezon içerisinde Rıdvan Dilmen'in gündeme getirmesinden sonra futbolseverlerin pek çoğu "Rijkaard'ın B planı var mı yok mu?" sorusunun cevabını aradılar. Kimi yorumcular Rijkaard'ın ezelden beri bu taktikle oynadığını ve bunu değiştirmesinin mümükün olmadığını iddia ederken, bazıları da bu sorunun Galatasaray'ı yıpratmak için art niyetle gündemde tutulduğundan dem vurdu. Bütün bu sorulara açıkılık getirecek güzel bir çalışmayı, World Soccer dergisinin Nisan 2009 (sayfa 73) sayısında buldum ve blogda yayınlamaya karar verdim. İşte World Soccer'ın incelemesiyle 1999'dan bu yana Rijkaard'ın denediği taktik dizilişler.


1. 1999 Hollanda: 4-3-3



Kaleci: Van Der Sar

Defans: Winter-Bogarde-Konterman-Van Hintum

Orta Saha: Seedorf-Ronald de Boer-Van Bronckhorst

Forvet: Bergkamp-Kluivert-Zenden

1998 yılında oynanan Dünya Kupası yarı final maçının bir yıl sonrasında Hollanda ile Brezilya bu kez bir hazırlık maçında karşı karşıya geliyor. Bu maç aynı zamanda Rijkaard'ın takımını 4-3-3 düzeniyle sahaya sürdüğü ilk maç. Yalnız Rijkaard'ın bu maçta 3'lü forvet hattını denemesinin esas nedeni, hücum zenginliğini artırmak yerine Bergkamp'ı sola kaydırarak Roberto Carlos'un hücuma etkili çıkışlarını önlemek. Bu yıl Kadıköy'de oynanan derbi maçında Rijkaard, Roberto Carlos karşısında bu sefer Keita'yı kullandı; fakat artık futbolun kurdu olan R. Carlos, Keita'yı sinirlendirerek oyun dışında bıraktı.

2. 2000 Hollanda: 4-4-2


Kaleci: Van der Sar

Defans: Bosvelt -Stam-F. de Boer-Numan

Orta Saha: Overmars-Cocu-Davids-Zenden

Forvet: Bergkamp-Kluivert

Rijkaard bu Hollanda kadrosuyla 4-3-3 taktiğinde ısrarcı olmadı ve hedef turnuva olan Euro 2000'de kanatları etkili kullanmak üzerine kurulu 4-4-2 taktiğine döndü. Zenden ve Overmars gibi oldukça etkili kanat oyuncularının yanına Bergkamp ve Kluivert gibi iki üzt düzey golcü de eklenince, ev sahibi Hollanda Euro 2000'in izlenmesi en keyifli takımı ünvanını kazandı. Bu ünvan kupayı kazanmaya yetmeyince Rijkaard unutulmaz Hollanda-İtalya yarı finalinin ardından Hollanda'nın başından ayrıldı.

3. 2001-02 Sparta Rotterdam: 4-4-1-1

Kadrodaki isimlerden yalnızca Koevermans'ı tanıdığım için kadroyu yazma gereği duymadım; ama Hollanda'dan sonra gelip bu takımı çalıştırmanın Rijkaard'ın için ne denli zor olduğunu da tahmin edebiliyorum. Rijkaard Sparta Rotterdam'ın başında geçen kariyerinin en kötü sezonunda belki de zorunluluktan dolayı 4-4-1-1 taktiğini denemiş. Derginin iddiasına göre defansta yapılan bireysel hatalar takımnının kötü performansının esas sorumlusu olmuş.

4. 2004-06 Barcelona: 4-1-2-2-1


Kaleci: Valdes

Defans: Oleguer-Puyol-Marquez-Van Bronckhorst

Ön libero: Van Bommel

Orta Saha: Xavi-Deco

Forvet: Giuly-Eto'o-Ronaldinho

2000'lerin ortasında efsane olan 1.Barcelona kadrosunun sahdaki dizilişi bu şekilde. Taktiğin 5 parçaya ayrılarak yazılmasının esas nedeni Barcelona'nın bugün oynadığı sisteme nazaran oyuncuların daha fazla pozisyonlarına bağlı kalarak oynaması, yani 4-6-0 modasına pek uymayan bir yapı. Orta Saha'da Xavi ve Deco'nun iki oyun kurcu olarak görevlerini mükemmel yerine getirmelerinin yanında Ronaldinho'nun unutulmaz performansı ve 12. adam Larsson'un katkılarıyla Rijkaard'a 2 İspanya ligi ve 1 Şampiyonlar ligi kazandıran bu sistemde dikkat çeken bir diğer nokta da Rijkaard'ın Galatasaray'da olduğu gibi yalnızca bir hücuma dönük bek oyuncusu oynatması.

5. 2007 Barcelona: 3-1-3-3


Kaleci: Valdes

Defans: Oleguer-Thuram-Puyol

Ön Libero: Marquez

Orta Saha: Xavi-Deco-Iniesta

Forvet:Messi-Eto'o-Ronaldinho

İşte bu yaz Rijkaard'ın gelişi sonrası moist ile uzun uzun tartıştığımız, benim 2007 yılında Cruyff'un önersiyle geçildiğini iddia ettiğim sistem. Bir önceki sezonu zirvede tamamladıktan sonra Barcelona, özellikle Eto'o'nun uzun süreli sakatlığının ardından düşüşe geçti. Bu dönemde çıkış için çareler arayan Rijkaard ise Cruyff'un 1992 yılında Barcelona'ya oynattığı 3-1-3-3 sistemine geçti. Kendisi de bu taktiğin yabancısı değildi; çünkü Van Gaal 1995'te Ajax ile Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olurken kendisi Marquez'in oynadığı mevkiide Seedorf, Davids ve Litmanen'in arkasında görev yapmaktaydı. Benzer şekilde üç yetenekli orta saha oyuncusu olan Xavi Deco ve Iniesta'dan aynı anda yararlanmak isteyen Rijkaard, takımı defans yaparken 4'lü defansa döndürüyor ve Iniesta'yı sol beke kaydırıyordu. Çok fazla işlemeyen bu sistem, Barcelona'nın Şampiyonlar Ligi 2. turunda Liverpool'a elenmesine neden oluyor ve Barcelona sezonu kupasız tamamlıyordu.

Bu yazının sonunda somut olarak söyleyebileceklerimiz, Rijkaard'ın her daim 4-3-3 oynatmadığı ve çeşitli taktik değişikliklere gerek yeni takımlarında gerekse aynı takımda sezon içinde gitmiş olmasıdır. Bunun yanında yukarıda da örneklerini verdiğimiz gibi Rijkaard özel olarak bazı maçlar için de taktik değişikliğe gitmekten çekinmeyen bir hoca. Bu veriler ışığında Galatasaray ile ilgili değerlendirmeleri yapması için de moist'a buradan bir pas atayım.

Hiç yorum yok: