2 Ocak 2010 Cumartesi

Yılın En'leri #5: Popüler Kültür Ödülleri Adayları

Aslında yazacak çok şeyimin olmadığı bir başlık popüler kültür ödülleri. Müzik çok geniş kalıyor. Dinlediğim ve üzerine çalıştığım şeyleri "popüler" olarak nitelemek de mümkün değil. Sinema deseniz, alakam yok. En son izlediğim yabancı filmi sorsanız hatırlamam. Ice Age falan izlemiştim birkaç ay önce ama o da tam film sayılmaz :) O yüzden buraya benim eklemek istediğim tek bir şey var: Diziler. Daha doyurucu bir kategori ve aday listesi için de buraya alalım sizi.

1. Yılın Dizisi: 1 Kadın 1 Erkek



Aslında bu konuda özellikle bir Türk dizisini öne çıkarmak istedim. Lost'un birçoğumuzun dizi kavramında çığır açmasından sonra bir çok kaliteli dizi izledik. Hatta Lost'tan daha önceye dayanan kaliteli yapımlar bile Lost sayesinde daha fazla popülerlik kazandı, tekrar izlendi. Dexter ve How I Met Your Mother gibi diziler de bu furyanın son dalgaları. Sonuç olarak bu dizilerin adlarını her yerde duyar olduk zaten.

1 Kadın 1 Erkek'i özel yapan şey Türkiye'de onlarcasını gördüğümüz durum komedileri içinde durduğu nokta. Senelerce yurtdışındaki yapımlardan uyarlanmış diziler gördük. Tuhaf bir biçimde "Türkleştirilmiş"ti bu diziler. Oysa onları gerçekten komik yapan bize geldikleri kültür içerisinde yaratılmış olmalarıydı. Yabancı yapımlardan uyarlanmayanlar ise çok yapmacık ve sıkıcıydı. Bunların sebebi yapımcıların "Türk örf ve adetlerine, ahlakına" ters düşmemek kaygısıydı. Bu kaygının yok olması dizideki atmosferin batılı anlamda bir doğallığa ulaşmasını sağlamış, dizinin Türkiye'yle bütünleştirilmesi de bu kaygı olmadan yapılmış. Popülaritesini hiç yitirmeyecek olan kadın-erkek ilişkilerindeki küçük fikir ayrılıkları ve farklılıklar sıkıcılık sorunun da üstesinden gelivermiş. Ofsaytın alışveriş torbaları ve kasadaki kuyrukla açıklanması gibi :)



Hiç yorum yok: