22 Kasım 2009 Pazar

Daum Ve Büyük Maçlar

Öncelikle Beşiktaşlı futbolcuları ve teknik heyetini tebrik ediyorum. Aslında Fenerbahçeli futbolcular için söylenmesi gereken pek bir şey yok; ama Daum için çok şey söylenmesi gerekiyor. Günümüz akıcı futbolunda Daum'un taktiklerinin işlerliğini yitirdiğini dün gece açık bir şekilde gördük. Maç öncesinde yorum yazmamamın asıl nedeni Fenerbahçe ve Beşiktaş takımlarının taktiklerinin önceden belli olmasıydı. Çünkü Mustafa Hoca'nın Alex için bire bir markaj uygulatacağı önceden belliydi. Asıl konu Daum'un ne yapacağıydı; ama yaşlı kurt (!) yine 4-4-1-1 taktiğiyle ve devşirme forvet Kazım'la sahaya çıktı. Daha ilk on beş dakikada gördük ki maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş'tı. Mustafa Hoca'nın Beşiktaşı orta sahasını çok kalabalık tutuyordu ve Kazım'a giden toplar sık sık geri geldi dün akşam. Heralde Daum'la farklı maçları izliyorduk biz. Semih'in yedek klübede oturması bütün Fenerbahçelilerin maçı çaresiz bakışlarla izlemesine sebep oldu. Maçın onuncu dakikasından sonra ise Beşiktaş etkisini yitirdi, forvet ve orta saha hattı dediğimiz yerde açıklar oldu. Fakat bu Fenerbahçe'nin rahatlamasının dışında pek bir işe yaramadı. Bir kaç pozisyon buldu takım bireysel çabalarla. Orada gelen bir gol belki maçın kaderini değiştirebilirdi; ama Daum'un takımı köşelere inmek yerine ısrarla ortadan saldırmaya çalıştı ki bu Daum'un en büyük hatası ve tek taktiğiydi. Mehmet, Carlos, Gökhan ve Santos Fink ve Ernsti'de yanına almış Beşiktaş savunması arasında eridi. Dediğimiz gibi bireysel üstünlüğü olan Fenerbahçe ilk yarıda Gökhan'ın verilmeyen penaltısıyla ya da Alex'in serbest vuruşuyla maçı alabilirdi. Ancak görmek istediğimiz taktik de takım da bu değil.
İkinci yarıdan bahsetmek hiç istemesem de Daum'un ne yaptığını anlamakta güçlük çektim açıkçası. Israrla taktik değişmeden oyuncu değiştirmeye çalıştı, Daum. Bir ara üç tane kanat oyuncusu gördüm sahada. Sonra Santos ortaya kayınca değişen ne oldu diye sordum kendime. Çünkü Vederson ve Semih girince oyuna Fenerbahçe'nin taktiğinde değişen bir şey olmadı. Kazım sağa çekildi, Vederson'la Carlos da sola aynı tas aynı hamam 4-4-1-1 oldu yine.

Sonuç olarak Daum'un takımından çeşitli taktik varyasyonlar göremeyeceğimizi anladık. Onun için Koch'un üstteki resimde de gördüğümüz çalışmalarına ihtiyacımız olacak. Bu maçta başarısız bir skorla da dönse Fenerbahçe, takımın son yıllardaki derbi maçlarında ortaya koyduğu başarılı futboluna bir de Beşiktaş maçlarını göz önüne alarak bir parantez açmak istedim. Beşiktaş'ın, Fenerbahçe'ye karşı son dört sezon içinde galibiyeti yoktu. Bu maç, Beşiktaş için yeni bir başlangıç olabilir (!). Son olarak Beşiktaş da artık lig yarışında ve taraftarları daha heyecanlı bir lig bekliyor.

Hiç yorum yok: