16 Ocak 2010 Cumartesi

Avustralya Açık: Erkekler Tahminleri


Geçen yıl Avustralya Açık'ı Nadal'ın kupayı havaya kaldırdığı bu fotoğrafla noktalamıştık, tabii bir de Majesteleri Roger Federer'in engel olamadığı göz yaşlarıyla. Bu görüntün ardından 2009 yılı beklentilerin aksine gelişti, Nadal kariyerinde ilk defa Roland Garros'da yenilirken, Federer de ilk defa bu turnuvayı kazanıp bütün grand slam şampiyonluklarını kazanmış oldu. Nadal sezonun geri kalanını da sakatlıklarla boğuşarak geçirdi, Federer Wimbledon'ı kazanarak şampiyonluk sayısında 15'i buldu ve Del Potro ismindeki genç Arjantinli Andy Murray'nin 2 yıldır başaramadığını başarıp grand slam kazanan tenisçiler listesine ismini yazdırdı. Şimdi önümüzde yepyeni bir sezon var ve ilk durağımız yeniden Melbourne.

Çekilen kuralar sonucunda heyecan iyice arttı ve muhtemel eşleşmeler konuşulmaya başlandı. Bu muhtemel eşleşmelerden beni en çok heyecanlandıran 5 tanesini aşağıda sıraladım. Bu eşleşmeler sayesinde de turnuvanın kendimce bir simülasyonunu gerçekleştirdim. Tabii bu eşleşmelerin hiç biri de gerçekleşmeyebilir, o zaman meydana gelen tabloyu da konuşuruz. Bir de eşleşmelere geçmeden ana tabloya ilginç bir şekilde de olsa kalmayı başaran Marsel İlhan'ı tebrik edelim.

İşte muhtemel eşleşmeler:

1. Davydenko - Verdasco (4.Tur)

Davydenko 2010 sezonunun başındaki performansıyla Avustralya Açık'ın önemli favorilerinden biri olarak gösterilmeye başlandı; ancak çeyrek finalde Federer'in karşısına dikilmesi için öncelikle dünya 9 numarası olan Verdasco'yu geride bırakması gerekiyor. Özellikle geçen yıl Avustralya'da Verdasco'nun Nadal ile oynadığı ve tam 5 saat 14 dakika süren yarı final maçını izleyenler bunun hiç de kolay olmayacağını tahmin ediyorlardır. Eğer Davydenko son zamanlardaki servis performansını sürdüremez ise turnuvaya ve bir grand slam kazanma hayallerine erken veda edebilir. Tahminim ise yine zorlu geçecek bir maçın sonunda Davydenko çeyrek finale çıkmayı başaracağı yönünde.



2. Federer - Davydenko (Çeyrek Final)


İşte bu muhtemel eşleşme kuranın çekildiği andan itibaren konuşulmaya başlandı. Formda olan Davydenko'nun çeyrek finalde bir dev isimle eşleşeceği belliydi, kısa çubuğu çeken ise Fedex oldu. Majesteleri'nin Davydenko ile yaptığı soni ki maçı da kaybetmesi herkesin kafasına "acaba" ile başlayan soruların yerleşmesine neden oldu bile. Eğer Federer bu maçı kaybederse tam 22 grand slam sonra (ki bu rakam 5,5 yıla tekabül ediyor) yarı final göremeden elenecek. Bir anlamda turnuvanın erken finali. Bu maçla ilgili tahminim ise Federer'in zorlu da olsa turu geçeceği yönünde. Bu tahminimin en büyük dayanağı ise Grand Slam turnuvalarının 5 set üzerinden oynanması. Davydenko, Federer'i 3 set üzerinden oynanan iki maçta mağlup etti, 5 set üzerinden oynanan maçlarda ise Federer'e karşı galibiyeti yok.


3. Djokovic - Tsonga (Çeyrek Final)



Bu karşılaşmanın iki tarafı da turnuvanın büyük favorileri değiller; ancak bu muhtemel eşleşme 2008 Avusturalya Açık turnuvasının finalinin rövanşı anlamına geliyor. Sürprizlere açık bir turnuva olan Avustralya Açık'ta bu iki ismin de formda olmaları halinde bir sürpriz yaparak finale ulaşmaları mümkün. Heyecanlı bir çeyrek final olacağı garanti. Eğer Djokovic bu turnuvada form yakalayamaz ise Tsonga'yı yarı finalde görebiliriz.


4. Del Potro - Nadal (Yarı Final)


İşte gerçekleşmesi halinde çok çekişmeli geçmesini beklediğim bir yarı final karşılaşması. Geçtiğimiz sezon sonunda aynı eşleşme Amerika Açık'da yine yarı finalde gerçekleşmiş, Nadal'ı sürpriz biçimde geçen Del Potro ilk grand slam şampiyonluğuna ulaşmıştı. Bu sefer Nadal'ı elerse sürpriz olmaz yalnız onu baştan söyleyeyim. Del Potro, şu an kortlarda servisi kırılması en zor oyuncu konumunda, bu durum rakiplerini strese sokuyor ve Del Potro karşısında kaybedilen bir oyun setin de kaybedilmesi ile sonuçlanıyor. Tabii, Nadal için kırılamayacak tek servis oyunu Federer'in 4 ace attığı bir servis oyunudur (bkz. 2008 Wimbledon finali), onun dışında ne yaparsanız yapın Nadal sizi rahat bırakmaz. Tahmin yapmak çok zor; ancak gönlümden Federer Nadal finali geçtiği için tie breakler sonunda Nadal alır diyorum.

5. Federer - Nadal (Final)


Bu rüya finali beklemeyen tenis sever sanırım yoktur, hele 2008 Wimbledon finalini izleyenler o günden beri bu zevki tekrar tekrar yaşamak istiyorlar; çünkü bahsettiğim Wimbledon finali muhtemelen tüm zamanların en üst düzey tenis karşılaşması olarak tarihe geçti. Bir Roger Federer sempatizanı olarak geçen yıl gördüğümde tüylerimi diken diken edecek bir karşılaşma olurdu; ancak artık Roger 15. grand slam'i kazandığına göre önünde tek bir hedef kaldı: Rafa Nadal'ı grand slam finalinde yenerek Nadal'ın psikolojik üstünlüğüne son vermek. Yine de bu eşleşme gerçekleşirse Nadal'ın Fedex'i bir daha eve eli boş göndererek turnuvayı zaferle kapatacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok: