22 Ocak 2010 Cuma

Dünya Kupası'na Gidemeyen En İyi 11



2010 yılına girilmesiyle birlikte Dünya Kupası heyecanı da iyiden iyiye artmaya başladı. Ne yazık ki bu büyük turnuvayı, takımları finallere gidemediği için bizim gibi evinden izlemek zorunda kalan pek çok yıldız oyuncu var. Bu yazıda bu isimlerden bir "en iyi 11" listesi oluşturarak onlara milli takımlar düzeyinde şimdilik veda edelim istedim. Eski dünya kupalarında, dünyanın yıldız oyuncularının çok büyük çoğunluğu Brezilya, Arjantin, Fransa, Almanya vb. büyük takımlarda oynadıkları için, bu turnuvayı kaçıran yıldız isim sayısı çok az olurdu (Örneğin Ryan Giggs'in bu turnuvaya kariyeri boyunca katılamamış olması bütün futbolseverleri üzen bir istisnadır.); ancak 2010'u ıskalayan bazı isimler, şu anda mevkilerinin en iyi 3-5 oyuncusundan biri konumundalar.


Oyuncu seçimlerinde oyuncu kalitesi kadar takımlarının verdiği mücadeleyi de bir kriter olarak aldım ve her takımdan bir oyuncu seçmeye çalıştım (Tek istisna Rusya oldu). İşte bu seçimlere göre ortaya çıkan en iyi 11:


1. Kaleci: Petr Cech - Çek Cumhuriyeti


Bir dönem Buffon ile birlikte dünyanın en iyi kalecisi ünvanını paylaşan Petr Cech, Casillas'ın kusursuz Euro 2008 performansından sonra bu ünvandan vazgeçmek zorunda kaldı, tabii bizimle oynadıkları maçta Çek Cumhuriyeti'nin elenmesine yaptığı katkılar da onu bir adım geriye attı; ancak her şeye karşın dünyanın en iyi 5 kalecisinden birini bu turnuvada göremeyeceğiz. Neyse ki henüz 27 yaşında ve Çek Cumhuriyeti'nin yeni jenerasyon oyuncularıyla bir sonraki Dünya kupası'nı görme şansı hala var.

2. Sol Bek: Yuri Zhirkov - Rusya



Katılamayanlar 11'ine Chelsea kadrosundan devam ediyoruz. Bu sezon başında 21 milyon euro karşılığında Chelsea'nin yolunu tutan Yuri Zhirkov esas olarak bir sol açık; ancak kadroyu daha ofansif bir yapıya büründürmek adına kendisini bu 11'de sol beke kaydırdım. Sol kanadı çok etkili kullanan ve attığı güzel gollerle tanınan Zhirkov için 2009-10 sezonu sakatlıklar nedeniyle çok kötü başlamıştı, Rusya'nın Dünya Kupası'na gidememesi de işin tuzu biberi oldu. Londra'da Abramovich ile birlikte kederden votkaları yuvarlıyorlar mıdır bilinmez ama sol kanadın en önemli isimlerinden birini görememek bizler için de oldukça üzücü.


3. Stoper: Dmytro Chygrynskiy - Ukrayna


2008-09 sezonunu İstanbul'da kazandığı UEFA kupası ile kapatan Chygrynskiy de Ukrayna'nın Dünya Kupası bileti alamaması sonucunda evinde kalanlardan. Chygrynskiy'nin geriden oyuna kurma yeteneği geçen sezon Guardiola'yı o kadar etkilemiş ki, sezon başı UEFA'nın verdiği sezonun en iyi defans oyuncusu ödülünde oy kullanan Pep, onun ismini kendi oyuncuları Puyol ve Pique'nin önüne yazmıştı. Bu sezonun başında Chygrynskiy için Shaktar'a 25 milyon euro ödemekten de kaçınmadı. Şu aralar Sevilla ile oynanan kupa maçında ıslıklanması ile haber olsa Guardiola ona hala çok güveniyor. Onun yeteneğini daha iyi görmemiz açısından DK 2010 iyi bir fırsat olabilirdi; ancak Yunanistan buna izin vermedi.

4. Stoper: Richard Dunne - İrlanda


Richard Dunne bu kadroda hem kendini hem de Henry'nin eline kurban giden İrlanda takımını temsilen bu kadroda yer alıyor. Defansın diğer isimlerinin aksine Dunne, bu transfer sezonunda yıllardır kaptanlığını yaptığı Man. City'den istemediği halde ayrıldı ve Aston Villa'ya geçti. Manchester City karşısına çıktığı ilk maçta ise bir gol buldu; fakat golden sonra sevinmeyerek bizlere İstanbul'da bir semt olan Vefa'nın adresini bildiğini de gösterdi. Onu ve koyu yeşil formalı İrlandalı'ları Dünya Kupası'nda görmek isterdik.

5. Sağ Bek: Darijo Srna - Hırvatistan

Defansı tamamlayan isim hem lider karakteri hem de kanat hakimiyetiyle Shakhtar'lıların ve Hırvatların çok beğendiği bir isim olan Srna. Geçtiğimiz sezon Shakhtar ile UEFA Kupası'nı kaldıran Srna, Hırvatistan grubunda Ukrayna ve İngiltere'yi geçemeyince Dünya Kupası hayallerine veda etti. Bu kupada göstereceği iyi bir performans onu Avrupa'nın büyük kulüplerine taşıyabilirdi; ancak Srna bu fırsatı kaçırmış oldu.


6. Orta Saha: Seydou Keita - Mali
Mali, hem Dünya Kupası elemelerinde hem de Afrika Kupası'nda beklenenin altında bir performans sergiledi. Kendileri ile ilgili beklentilerin artmasının en önemli sebebi ise dünyanın en iyi defansif orta saha oyuncularından bir kaçını kadrolarında bulundurmaları. Momo Sissokko, Mahamadou Diarra gibi kaliteli isimler de Mali ile birlikte yarış dışı kaldılar; ama oyunu iki yönlü oynayabilen Seydou Keita, Mali katılamadığı için Dünya Kupası'nın kaybettiği en önemli yıldız oldu.


7. Sol Açık: Arda Turan - Türkiye


Kesinlikle Dünya Kupası'na gidemeyen en büyük yıldızlardan birisi. Onun bu turnuvada gösterteceği performans, dünyanın en büyük kulüplerinde oynayamasını sağlayabilirdi. Bunun gerçekleşeceğine inanmamın en büyük sebebi ise heyecanın ve stresin arttığı büyük maçlarda ve turnuvalarda sorumluluk almaktan kaçmayan yapısı. Bir Beşiktaşlı olarak onu canlı izleme şansına, yalnızca İnönü'de oynanan Türkiye-İsveç hazırlık maçında eriştim ve o gün, onun dünyanın en yetenekli oyuncularını diğerlerinden ayıran sahanın tamamını görebilme özelliğini fark ettim. Umarım milli takımımızı onunla birlikte ilerideki Dünya Kupaları'nda görebiliriz; çünkü Arda bu şansı kesinlikle hak ediyor.

8. Oyun Kurucu: Andrei Arshavin - Rusya



Dünya futbolunun en yetenekli yıldızlarından birisi daha Dünya Kupası'nda olmayacak. Euro 2008 performansıyla süper yıldız seviyesine yükselen ve "yıldızlarımı kendim yetiştiririm" diyen Arsene Wenger'e yeminini bozduran Arshavin'i bu turnuvada göremeyeceğiz. Tabii Wenger, Arsahavin'in Anfield'da 4 gol attığı günden bu yana yeminini bozduğuna sanıyorum çok mutludur. Kırmızı yanaklı, bebek yüzlü bu katil, Hiddink'in başında bulunduğu Rusya ile 2010'un unutulmaz hikayelerinden birisine imza atabilirdi.


9. Sağ Açık: Luis Valencia - Ekvador

Luis Valencia, 20 yaşında oynadığı 2006 Dünya Kupas'nda dikkatleri üzerine çekmişti. bu sezon başında Sir Alex Ferguson'un Cristiano Ronaldo'nun yerine tercih ettiği isim oldu. 19 milyon euro'luk bonservis bedeli ve dünyanın en büyük yıldızlarından birinin yerini doldurmak gibi ağır bir sorumluluğu taşımak ile ilgili kafalardaki soru işaretlerini henüz silememiş olsa da, fiziği ve top sürüşü ile herkesin aradığı tipte bir kanat oyuncusu olduğunu ispatladı. Fizik gücünü merak edenler, İnönü'de Valencia'ya karşı durmak için ne yapacağını şaşıran İbrahim Üzülmez'e sorabilirler. Bu Dünya Kupası'na kalabilselerdi Ekvador takımının yıldızı olarak sahne alacaktı, olmadı.




10. Forvet: Edin Dzeko - Bosna Hersek


Bu seçimi yaparken zorlandığımı söylemeleyim; çünkü Dünya Kupası'na katılamayan pek çok önemli santrafor var. Mutu, Berbatov, Chamakh benim aklıma ilk gelen isimler. Ne var ki, Bosna'nın bu elemelerde gösterdiği önemli başarının temel taşlarından olan Dzeko'yu ilk 11'e alırken, takımın performansına da bir kez daha dikkat çekmek istedim. Dzeko'ya dönecek olursak, ilk söylememiz gereken Ruud van Nistelrooy'dan bu yana yenilerini göremediğimiz komple santrafor özelliklerini taşıyan bir oyuncu olduğu. Dünya Kupası'nda boy gösteremese de büyük takımlrın radarında olacaktır; ancak kendisi de sezon boyu süren iyi performansını bir Dünya Kupası ile taçlandırmak isterdi kuşkusuz.

11. Forvet: Zlatan İbrahimoviç - İsveç


Oluşturduğumuz kadroda yer alan bütün isimler büyük yıldızlar; ancak Dünya Kupası'na gidemeyen en büyük yıldız kuşkusuz Zlatan İbrahimoviç. Pek çok otoriteye göre Dünya Kupası'nda, dünyanın en iyi santraforunu göremeyeceğiz. Oynadığı kulüplerde gösterdiği inanılmaz performanslar bir yana, İsveç ile katıldığı turnuvalarda attığı akıl almaz golleri (Euro 2004'te İtalya'ya topuğuyla attığı golü gözünüzün önüne getirin) ve yaptığı inanılmaz hareketleri ile her turnuvaya unutulmaz anlar katan bu ismi Dünya Kupası'nda izleyemeyeceğiz. Dünya Kupası'nda olmasalar da benim kadromda bulunan Boşnak asıllı bu forvet ikilisi eminim çok can yakardı.

Hiç yorum yok: