30 Ocak 2010 Cumartesi

Hoşgeldin Kadınlar Tenisi



Avustralya Açık kadınlar finalinde Serena Williams, sürprize yer vermeyerek 12. grand slam şampiyonluğunu kazandı ve per Henin'ın peri masalını bozdu. Kadınlar tenisinde Serena-Venus dışında kalmayan rekabet kavramını yeniden anlamlandıran bu iki gerçek şampiyon, teniste neredeyse unuttuğumuz pek çok hareketi kortlara taşıyarak bizleri heyecanlandırmayı başardı. Aslında oyunun genelinde çok üst düzey bir tenis yoktu; ancak dönem dönem seviye o kadar yükseldi ki, " neden bir ara ortalıktan kayboldunuz?" diye iki tenisçiye de sormadan yapamadık. Umarız ikili arasında oynanan bu ilk grand slam finali, ikili arasında oynanacak final serilerinin başlangıç maçı olur.



Öncelikle günün galibi Serena ile başlayalım. Zaman zaman 190 kilometreyi aşan servisleriyle erkeklerin dahi ulaşamadığı seviyelere çıkan Serena, bu etkili servislerine karşın bugün Henin'a tam 16 servis kırma şansı verdi. Kritik noktalarda ise oyununu bir kademe yükselterek ikinci set haricinde Henin'a pek fazla şans tanımadı. Bu kadar iyi servis atan bir oyuncuyu sert zeminde yenmek oldukça zordur, bugün de bu kural değişmedi ve Serena üçüncü sette Henin'ın oyununun düşmesiyle maçı kazandı. Bu 12. grand slam, onu tüm zamanların en çok grand slam kazanan tenisçileri sıralamasında 5. sıraya taşıdı, Henin'a karşı da sert zeminde toplamda 5-1'lik üstünlüğü getirdi.


Ve Justine Henin. Kortlarda onu ilk olarak Justine Henin-Hardenne olarak tanımıştık, kocasından ayrılmasının ardından artık Justine Henin olarak anılıyor. Özel hayatında yaşadığı bu problemler onun tenisi bırakmasında da etkili olmuştu; ancak problemlerini atlatmış olarak onu yeniden kortlarda görmek gerçekten heyecan verici. Bunu pek çok kez tekrarladım; ancak bir kez daha söylemekten çekinmiyorum. Onun sahip olduğu hücum çeşitliliği ve özellikle back-hand'lerini izledikçe tenisin gerçek keyfine varabiliyoruz. Bugün ikinci setin sonu ve üçüncü setin başında arka arkaya 15 sayı kazanması ve bu sırada çizgiye vurduğu passing shot'lar gerçekten akıl almazdı. Bugün kaybetmesine yol açan en önemli etken ise servisleriydi. İlk servisini oyuna sokmakta çok sıkıntı çeken Henin, özellikle kritik servis kırma puanlarında da servisini toparlayamadı ve bu final maçından yenik ayrıldı. Onun esas geri dönüşü için şimdiden Fransa Açık'ı beklemeye başladım bile; çünkü Henin'ın en özel oyunlarını çıkarttığı toprak zeminde bir kez daha izlemek için sabırsızlanıyorum.

Bugün Serena'nın galibiyetiyle sonlanan final bizlere iki yıllık aranın ardından yeniden kaliteli bir kadınlar tenis sezonu müjdeliyor. Bu maçta gördüğümüz vuruş çeşitliliğini geçen yılın Fransa Açık finali ile karşılaştırdığımızda, atlanılan kademeyi görmek gerçekten sevindirci. Kortları manken avcılarına teslim etmeden geri dönüş azmini gösteren ve bu oyuna gereken saygıyı gösteren iki tensiçiye de teşekkürler.

Hiç yorum yok: