3 Haziran 2010 Perşembe

Dünya Kupası Finalistleri #26 - Güney Afrika


Bu yaz bütün gözlerin Güney Afrika'ya dönmesini sağlayan fotoğraf bu. 20. yüzyılın en önemli insan hakları mücadelelerinden birini Apartheid yönetimine karşı Güney Afrika'da sürdüren Mandela, ırkçılığa karşı mücadelesinde karşısında duran "beyaz dünya"nın adamları tarafından, sanki geçmişte Mandela'ya uluslararası kuruluşlar çok yardımcı olmuş gibi, bu tip büyük organizasyonlar verilerek ödüllendiriliyor. Biz yine de siyasi tartışmalardan çıkalım ve bu büyük organizasyonu düzenleyecek Güney Afrika'nın kadrosu nereye kadar gidebilir bunu değerlendirelim.

Beklentiler:

2010 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkı elde ettikten sonra Güney Afrika saha içinde teknik direktör krizleri ve turnuvalardaki başarısız sonuçlar, saha dışında ise bitirilmesi mümkün gözükmeyen stadyum inşaatları ve muhtemel güvenlik sorunları ile manşete çıktı. Tabii burada ABD ve Batı Avrupa kaynaklı uluslararası medya kuruluşlarının, altmetni "böyle büyük organizasyonları ekonomisi güçlü olmayan ülkelere değil, bize verin" olan haberlerinin sanal etkisi de var; ancak Güney Afrika'nın gerek saha içi gerek saha dışı sorunlara tatmin edici cevaplar veremediği de bir gerçek. Saha içine dönecek olursak, Güney Afrika'nın 1990'ların sonunda harikalar yaratan Radebe'li, Moshoeu'li kadronun kalitesinin çok uzağında bir takıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. 2010'a hazırlanan süreçte takım 2006 Dünya Kupası ve 2010 Afrika Kupası'na katılma hakkı kazanamadı, katıldığı 2008 Afrika Kupası ve 2009 Konfederasyon Kupası'nda ise güven vermekten uzak bir görüntü çizdi. Konfederasyon Kupası'nda yarı final oynamayı başardılar belki; ancak turnuva boyunca 5 maçta 3 mağlubiyet aldılar ve yalnızca Yeni Zelanda'yı yenebildiler. Bütün bu sebeplerden ötürü ev sahibi ülke taratarlarının beklentileri çok düşük. A grubunda Fransa, Meksika ve Uruguay gibi güçlü ekiplerle çekişecek olmaları beklentilerin daha da düşmesine yol açtı. İlk turu geçemeyen ilk ev sahibi takım olmaktan kurtulmaları için Vuvuzelalı taraftar desteği, maçların yüksek rakımda oynanacak olması ve santrafor Mphela'nın çıkışı yeterli olacak mı, Dünya Kupası'nda göreceğiz.

İyimser Senaryo:

Turnuvayı kendi evinde oynamak kadar büyük bir avantaj yoktur, hele bir de ülkedeki iklim şartları rakiplerin pek çoğuna zorluk çıkaracak türden ise. Grubun ilk maçında Meksika'yı yenerlerse A grubundan çıkıp B grubunda Arjantin ile eşleşmemeyi bekleyecekler. Fazla iyimser olsa da ev sahibi olmalarının şerefine çeyrek final kapısının onlar için açık olduğunu söyleyelim.

Kötümser Senaryo:

Bu turnuvayı düzenleyecekleri 8 yıl öncesinden belirli olmasına karşın Güney Afrikalılar bu süreci oldukça kötü yönettiler. Teknik direktörü belirlemekte sıkıntılar yaşadılar ve yeni bir jenerasyon yetiştirmeyi başaramadılar. Dünya Kupası'nda bunun cezası grup maçlarında elenmek olarak kesilebilir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-5-1

Kaleci: Khune

Defans: Gaxa - Booth - Mokoena - Masilela

Orta Saha: Tshabalala - Modise - Pienaar - Sibaya - Moriri

Forvet: Mphela

Güney Afrika'nın en büyük hatası 2010 Dünya Kupası'nda taraftarları heyecanlandıracak bir kadroyu oluşturamamasıydı. Genç yaş turnuvalarında hiç görünmemekle birlikte Avrupa'ya oyuncu da ihraç edemediler ve kendi evlerindeki kupada iddiasız bir kadroya sahipler. Kadronun son sürprizi ise santrafor Benni McCarthy'nin kadroya alnımaması oldu.

Yıldız Oyuncu: Steven Pienaar (Everton)


Steven Pienaar, yakın dönemde Güney Afrika'nın yetiştirdiği en büyük yıldız olarak Dünya Kupası'na geliyor; ancak takımı ne kadar sahiplendiği konusunda Güney Afrikalı futbolseverlerin kafalarında ciddi soru işaretleri var. Bunda şüphesiz Pienaar'a yüklenen bekelentilerin fazlalığı da önemli rol oynuyor. 20 yaşındayken 2002 Dünya Kupası kadrosuna çağırılan; ancak fizik gücü istenen seviyede olmadığı için pek fazla forma şansı bulamayan Pienaar, bu turnuva öncesi forması garanti olan tek isim konumunda. Everton'da istikrarlı bir performans ortaya koyan Pienaar, taraftar desteğiyle birlikte bir seviye atlayıp takımını taşıyan isim konumuna yükselmeyi hedefliyor.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Katlego Mphela (Sundowns)


2009 yılına kadar başarısız Fransa deneyimi sonrasında adı bilinmeyen bir oyuncu olan Mphela'nın kariyeri bir golle değişti. Konfederasyon Kupası'nın 3.'lük maçında İspanya'ya oyuna girişinin hemen ardından 90. dakikada attığı muhteşem frikik golü onun Dünya Kupası'nda patlama yapması muhtemel oyunculardan biri olduğunu ortaya koyuyor. 2009-10 sezonunu 17 golle Güney Afrika gol kralı olarak tamamlayan Mphela, Güney Afrika'nın oldukça zorlandığı gol yollarında kilidi çözecek isim olabilir.

Bir Portre: Aaron Mokoena (Portsmouth)


Portsmouth da defansif orta saha olarak görev yapan Mokoena, Güney Afrika'nın stoper tandeminde görev yapıyor. Geçtiğimiz günlerde 100. kez milli olma şerefine erişen ilk Güney Afrikalı oyuncu oldu. Bafana Bafana için 100. maçını oynadıktan sonra oldukça duygusal bir konuşma yapan Mokoena annesine teşekkür etmeyi de ihmal etmedi. Ülkesinde "Mbazo", yani Balta lakabıyla tanınan Mokoena 2010 Dünya Kupası'nda takımının kaptanlığını da üstlenecek. Kariyerinin en büyük hayal kırıklığının ise 2006 Dünya Kupası'na katılamamak olduğunu söylüyor. Onun premier ligde edindiği tecrübeye Güney Afrika milli takımının oldukça ihtiyacı var.

Hiç yorum yok: