6 Haziran 2010 Pazar

Dünya Kupası Finalistleri #31 - Kuzey Kore



Herkes İngiltere'nin 44 yıllık kupa hasretinden bahsede dursun, 44 yıllık katılım hasretini dindirmeyi başaran Kuzey Koreliler elemelerin en büyük sürprizlerinden birine imza attılar. 44 yıl önce kimse ihtimal verezken son 8'e, hem de İtalya'yı eleyerek kalmayı başaran Kuzey Kore takımı ölüm grubunda yeni sürprizlere imza atmak için Güney Afrika'ya geliyor.

Beklentiler:

2000'lerin başından bu yana nükleer denemeleri ve iki Kore arasındaki ilişkileri normalleştirme girişimleriyle gündeme gelen, dünyadaki tek mevcut Stalinist devletin Dünya Kupası'na katılma hakkı etmesi şüphesiz elemelerin en büyük sürpriziydi. 44 yıldır ortalıkta gözükmeyen Kuzey Koreliler, eleme grubunda Suudi Arabistan ve İran gibi Asya kıtasının iki güçlü temsilcisini geride bırakarak finallere kalmayı başardı. İki eleme grubunun geçilmesi gereken Asya elemelerinde, her iki grupta da düşman kardeşleri Güney Kore ile eşleşmeleri kaderin bir cilvesiydi ve bu durum onları elemelerde daha iyi bir performans ortaya koymak için motive etmiş olabilir. 5-3-2 ve 3-3-3-1 gibi kimsenin uygulmaya yanaşmadığı dizilişlerle 8 maçta yalnızca 7 gol atarak Dünya Kupası'na kadar gelmeyi başardılar. Kurada ise oldukça şanssız olduklarını söylemeye sanırım gerek yok. Brezilya ve Portekiz gibi şampyionluk adaylarının yanında Fildişi Sahilleri gibi ev sahibi kıtanın en güçlü tamsilcisi de gruplarına düştü. Medya ilgisinin uzağında, tanınmayan oyuncularıyla tam bir kapalı kutu olan Kuzey Kore, daha önce İtalya'ya yaptığı gibi bir sürprizi bu büyük ekiplerden birisine yapmanın hayalini kuruyor.

İyimser Senaryo:

Grupta Fildişi'ne bir çelme takma ihtimalleri var. Diğer iki takımdan birinden puan almaları dahi 1966'daki İtalya galbiyetinin yanına eklenecek unutulmaz bir sonuç olur.

Kötümser Senaryo:

Ölüm grubunda alacakları hiç bir sonuç büyük başarısızlık sayılmaz; ancak grup sonunculuğunu aşmaları da bir hayli zor.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 3-3-3-1 (5-3-2)

Kaleci: Ri Myong-Guk

Defans: Nam Song-Chol - Ri Kwang-Chon - Pak Chol-Jin

Orta Saha: Ji Yun-Nam - Cha Jong-Hyok - An Young-Hak

Forvet Arkası: Pak Nam-Chol - Mun In-Guk - Jong Tae-Se

Forvet: Hong Yong-Jo

3-3-3-1 gibi değişik bir taktiğin avantaj ve dezavantajlarını kestirebilmek güç olsa da, zayıf Kuzey Kore takımının beklentilerin üstüne çıkmasını, en azından Asya elemelerinde sağladı.

Yıldız Oyuncu: Hong Yong-Jo (FK Rostov)


Hong Yong-Jo, Kuzey Kore milli takımının Avrupa gören tek oyuncusu konumunda. Kuzey Kore'de başladığı kariyerinde Sırbistan'ın Bezanija takımında kısa bir süre oynadıktan sonra Rusya'nın yolunu tuttu. 3 yıldır formasını giydiği Rostov'un eski menajeri onun Asya'nın en yetenekli futbolcusu olduğunu iddia ediyor. Bu elemelerde 4 kez karşılaştıkları Güney Kore'ye atılan tek golün altında onun imzası vardı. Hong, takım kaptanı olarak sorumluluk alan ve takımın saha içi lideri olan isim konumunda.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Jong Tae-Se (Kawasaki Frontale)


Kuzey Kore milli takımının en potansiyelli oyuncusu olan Jong Tae-Se, elemelerde yalnızca bir gol kaydetmiş olsa da, milli takım formasıyla 23 maçta 15 gol gibi harika bir istatistiğe sahip. En son Yunanistan ile oynanan hazırlık maçında attığı iki gol onun ne kadar etkili bir skorer olduğunu anlamak için yeterliydi. Kariyerine Japonya'da Kawasaki Frontale takımında başlayan ve 8 yıldır bu kulübün formasını giyen Jong, aynı zamanda milli takımın Japonya doğumlu oyuncularından birisi. Takımı iyi bir performans gösteremese de Jong'un bireysel formu ona Avrupa kapılarını açabilir.

Bir Portre: An Young-Hak (Omiya Ardija)


Kuzey Kore'de Zainchi lakabıyla tanınıyor; çünkü Koreliler, Japonya doğumluları bu isimle çağırıyor. Kariyerine Japonya'da başlayan An Young-Hak, daha sonra Güney Kore ile Japonya ligleri arasında gidip gelmeye başladı. Asya'nın en güçlü ligleri olarak kabul edeceğimiz bu liglerde yaşadığı tecrübeyle takımın diğer isimleri arasında ön plana çıkıyor. Elemelerde takımın organizatörlüğünü üstlenen An'ın, gol yollarında çok etkili olmaması eksik bir yönü olarak görünüyor.

Hiç yorum yok: