3 Haziran 2010 Perşembe

Dünya Kupası Finalistleri #25 - Yeni Zelanda


Dünya Kupası'nın adına yakışır şekilde bütün dünyadan temsilcilere fırsat tanımasının sonucunda Yeni Zelanda da Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı. Daha önce katıldıkları rugby ve basketbol dünya şampiyonalarında yaptıkları Haka dansıyla turnuvaya renk katan Yeni Zelandalıların bu turnuvaya neler katabileceğini bu yazıda inceleyelim.

Beklentiler:

1982 Dünya Kupası'nın ardından ilk kez Dünya Kupası'nda yer alma fırsatı yakalayan Yani Zelandalılar, Avustralya'nın Asya elemelerine katılmasıyla Okyanusya'nın 0.5'lik kontenjanını kullanmaya hak kazandı. Bu kontenjan, Asya elemelerinden gelecek olan 5. takımla play-off maçı oynama hakkı anlamına geliyordu. Bu hakkı kullanabilmek için Yeni Kaledonya, Fiji ve Vanuatu'nun bulunduğu zorlu(!) grupta liderliği elde etmeleri gerekiyordu ve son maçta Fiji'ye karşı aldıkları mağlubiyet dışında bütün maçlarını kazanarak bunu başardılar. 2008 yılında sona eren bu eleme grubunun ardından bir yıl boyunca Asya'dan gelecek rakibini bekledi Yeni Zelanda. Çİn, İran gibi turnuva geleneği olan takımların yerine Bahreyn'in play-off'a katılma hakkı kazanması, Yeni Zelanda'nın ümitlerini de artırdı. Play-off maçlarında 5-2-3 taktiğiyle gol yememeyi amaçlayan Rick Herbert'in taktiği başarılı oldu ve Yeni Zelanda Bahreyn'i 0-0 ve 1-0'lık skorlarla elemeyi başardı. İkinci maçta bir penaltı kurtaran kaleci Mark Patson da Dünya Kupası bileti alınırken kahramanlaştı. Dünya Kupası tarihinde heünz puanla tanışamayan Yeni Zelanda; İtalya, Paraguay ve Slovakya'nın bulunduğu grupta bunu başarmaya çalışacak. Keindlerinden kişisel beklentim ise maçlar öncesinde Haka dansı yaparak renkli görüntüler oluşturmaları ve jeneriklerde yer almaları.

İyimser Senaryo:

Yeni Zelanda'nın bir üst tura çıkması herhalde turnuvanın en büyük sürprizi olacaktır. Grupta alacakları bir puan veya atacakalrı bir gol en azından bu turnuvadan kendilerine hatırlanacak bir anının kalmasını sağlar.

Kötümser Senaryo:

3 maç sonunda 0 gol ve 0 puanla turnuvadan ayrılması muhtemel olan Yeni Zelandalılar için 4-5 farklı mağlubiyetler almak gurur kırıcı olabilir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Paston

Defans: Sigmund - Nelsen - Smith - Boyens

Orta Saha: Elliot - Brown - Barron - Clapham

Forvet: Smeltz - Killen

Kadrosunda kalburüstü takımlarda oynamış az sayıda oyuncu bulunduran Yeni Zelanda'nın bu tecrübesizlikle başa çıkması zor görünüyor. Forvette alternatifleri olan bu kadronun defansif zaafları turnuvada sıkıntı yaratacaktır.

Yıldız Oyuncu: Ryan Nelsen (Blackburn)


Glatasaray'ın Neill ile başlayan transfer haberleriyle Blackburn'un Okyanusya'ya olan ilgisinin ne denli büyük olduğunu anlamıştık. Ryan Nelsen de Blackburn'de forma giyen Okyanuslyalılardan. 5 yıldır istikrarlı bir şekilde Blackburn defansında görev yapan Nelsen, kariyerine MLS draftının 4. sırasında kendisini seçen D.C. United'da başladı. Tabii bu draft seçiminin NBA'deki gibi bir anlamı olmadığını belirtmeye herhalde gerek yok; ancak futbol bursu sayesinde Stanford Üniversitesi'nde okumuş olduğunu da not düşelim. Yeni Zelanda FIFA dünya sıralamasında ilk 70'de yer almadığı için Blackburn'e giderken FA'den iş izni alamayan Nelsen, yapılan itiraz sonrası 2005-06 sezonu öncesinde bu hakkı elde etti. Kariyerini etkileyen sakatlıklar nedeniyle, 32 yaşında olmasına karşın henüz 50 kez milli olmayı başaramamış durumda. Defansta sergileyeceği performans, Yeni Zelandalıların iyi bir Dünya Kupası geçirmesi için hayati önem taşıyor.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Shane Smeltz (Gold Coast United)


İki yıldır Okyanusya'da yılın futbolcusu seçilen Shane Smeltz, bu sezon Gold Coast'ta attığı 16 golle Avustralya Ligi gol kralı oldu. Okyanusya elemelerinde Yeni Zelanda formasıyla 5 maçta attığı 8 gol takımın Dünya Kupası bileti almasında önemli bir role sahipti. Son olarak Sırbistan'a attığı golle takımın 1-0 galip gelmesini sağladı. Benzer bir performansı Dünya Kupası'nda da gösterebilirse Yeni Zelanda daha büyük çaplı sürprizlere imza atabilir.

Bir Portre: Chris Killen (Middlesborough)


Bütün kariyerini Ada'da geçiren Killen kariyerinde, İngiltere 4. liginden Premier lig şampiyonluğuna kadar her seviyeyi görmüş durumda. Oldham Atheltic'de oynadığı günlerde 250.000 pound'luk transfer bedeli aşırı pahalı bulunan Killen soluğu İskoçya'da aldı. Hibernian'da gösterdiği iyi performans onu Celtic'e taşıdı. İlk sezonunda şampiyonluk görmesine karşın 20 maçta 1 gol bulması kötü bir sezonu geride bıraktığı anlamına geliyordu. 2010'un Ocak ayında Middlesborough'ya transfer olan Killen, Dünya Kupası öncesinde de ilginç bir haberle manşetlere çıktı. Evlilik tarihi hazırlık kampıyla çakıştığı için kamptan ayrılan Killen, takımın tur atlaması durumunda da balayı için Güney Afrika'yı terk eder mi, hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok: