5 Haziran 2010 Cumartesi

Dünya Kupası Finalistleri #29 - Honduras


Ülkede yaşanan askeri darbe nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Honduraslılar, bir kaç günlüğüne de olsa Dünya Kupası heyecanıyla yaşananları unutturmak niyetinde. Milli takım ülkeye unutulmayacak bir başarı hikayesi yaşatır mı bilemiyoruz; ancak 10 kişilik Azerbaycan ile 0-0 berabere kalmış olmaları iyi sinyaller vermediklerini gösteriyor.

Beklentiler:

Honduras 1982 yılından bu yana katılmadığı Dünya Kupası'na ülkenin ciddi bir siyasi krize girdiği 2009 yılında ikinci kez katılma hakkı elde etti. ABD'nin Kosta Rika'ya 90+4'üncü dakikada attığı beraberlik golüyle dramatik bir biçimde Dünya Kupas'na katılma hakkı elde eden Honduras'ta en büyük alkışı alan Kolombiyalı teknik direktör Reinaldo Rueda'ydı. Santraforları David Suazo'nun da sakatlanmasının ardından elemelerde iyice sıkıntılı bir döneme giren Honduras'ta, 36 yaşnıdaki Pavon ve Carlo Costly performanslarıyla takımı finallere taşıyan isimler olmayı başardılar. Costly'nin İtalya'ya transfer olduktan sonra uzun süreli bir sakatlık yaşaması ve Dünya Kupası'na katılamayacak olması Honduras'ta moralleri bozmuş durumda. Yine de Honduras tarihinin en iyi jenerasyonu olduğu düşünülen bu kadroyla ilgili beklentiler azalmadı. İspanya, İsviçre ve Şili ile karşılaşacakları H grubunda bir sonraki tura çıkmalarına otoriteler tarafından çok şans verilmiyor. Bunun da en büyük nedeni ekibin uluslararası tecrübesinin çok sınırlı olması. Türkiye ile de bir hazırlık maçı yaptıklalrı için yakından izleme şansı bulduğumuz bu takımın saha içi organizasyonunun Dünya kupası için çok yetersiz olduğunu görmüştük. Turnuvada herhangi bir sürprize imza atmaları oldukça zor görünüyor.

İyimser Senaryo:

Gruptan çıkma ihtimalleri çok düşük; ancak bu grupta Şili veya İsviçre karşısında alacakları bir beraberlikle rakiplerinin yoluna taş koyabilirler.

Kötümser Senaryo:

0 puanla turnuvadan ayrılmak her takım için can sıkıcı olsa gerek. Eğer üstüne 5-6 farklı bir İspanya mağlubiyeti alırlarsa turnuvaya katıldıklarına pişman dahi olabilirler.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Valladares

Defans: Bernardez - Chavez - Izaquirre - Mendoza

Orta Saha: Guevara - Leon - Palacios - Martinez

Forvet: Pavon - Suazo

Uluslararası deneyimi neredeyse hiç olmayan bu kadro, yaratıcılık konusunda ne kadar kısıtlı bir kapasiteye sahip olduğunu da milli takımımızla oynadığı maçta göstermişti. Rakiplerin kendilerine göre fazla güçlü olması sebebiyle turnuvada 5-4-1 taktiğine dönem ihtimalleri de var.

Yıldız Oyuncu: David Suazo (Genoa)


Honduras milli takımının dünyada tanınan tek oyuncusu David Suazo; ancak bu Dünya Kupası'na katılım hikayesinin, elemeler öncesi şans verilmeyen takımını sırtlayan süper yıldız hikayesi olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz demektir; zira Suazo 6 takımlı final eleme grubunda sakatlığından dolayı pek çok maçta oynayamadı. Bazı maçlarda da Pavon Costly ikilisinin arkasında yedek bekledi. 1999 yılında geldiği İtalya'da Cagliari formasıyla parlayan Suazo, 2006 yılında Seria A'nın en iyi yabancı oyuncusu seçildi. 2007-08 sezonu öncesinde İbrahimoviç'in partnerliğini yapmak üzere Inter'e transfer oldu. Inter'de bekelnitleri karşılayamadığı için Benfica ve son olarak da Genoa'ya kiralanan Suazo kariyerinde yeniden bir çıkış arıyorsa bu Dünya Kupası'nda iyi bir iş çıkarmalı.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Wilson Palacios (Tottenham Hotspur)


26 yaşındaki Palacios, takımın bu sezon en üst seviyede futbol oynayan ismiydi. İngiltere'de ilk olarak Birmingham sonra da Wigan Athletic forması giyen Palacios, son olarak soluğu Tottenham da aldı. Arseanl'e karşı oynanan maçta maçın oyuncusu seçilen Palacios'u hakkında ilk olumlu raporu veren ismin Arsene Wenger olması da iki kulüp arasındaki rekabetten dolayı oldukça ilginç bir not. Avrupa futbolu hakkında pek tecrübesi olmayan bu takımda Palacios'un sorumluluk alması oldukça önemli.

Bir Portre: Carlos Pavon (Real Espana)


Honduras'ta başalayıp Meksika'da devam eden, İspanya'ya, İtalya'ya uzanan ve David Beckham'ın asistleriyle Los Angeles'ta atılan gollerle sonuna yaklaşılan bir kariyer düşünün. Bütün bu zamanda yaşanan anıların hiçbiri 36 yaşındaki Pavon'u geçen yıl Honduras'ın elde ettiği Dünya Kupası bileti kadar sevindirmemiştir. Elemelerde attığı 7 golle takımın en golcü ismi olan Pavon'un artık bir sezon boyunca en üst düzey performans göstermesi zor; ancak kariyerinin sonundaki 3 maçta canını dişine katacağından kimsenin kuşkusu yok.

Hiç yorum yok: