30 Haziran 2010 Çarşamba

Hiç A Milli Takım Forması Giymemiş En İyi 11


Beşiktaş'ın yerli oyuncuları hakkında bir araştırma yaparken, konunun dallanıp budaklanması sonrasında daha önce hazırlayıp bloga koymadığım A Milli Takım forması giymeyen en iyi 11'ini yayınlamaya karar verdim. O zaman kadroya aldığım Volkan Şen, Ozan İpek ve Turgay Bahadır'ın geçen sürede milli formayı giymeleri nedeniyle kadroyu revize etmem ve 4-4-2'den 4-2-3-1'e dönmem gerekti. Takımı saymaya başlamadan önce belirtmem gereken, bu 11'in A Milli Takım formasıyla sahaya çıkmamış olan oyunculardan oluştuğudur. Yani, kampa çağırılan oyuncular da sahaya çıkma şansı bulamadılarsa onları da takıma ekledim. Guus Hiddink'e de böylelikle bu sayfadan yardım elimizi uzatmış olalım.

1. Kaleci: Sinan Bolat


Santraforların dahi atmakta zorlanacağı kafa golüyle Şampiyonlar Ligi tarihine geçen Sinan; son dönemde Fellaini, Jovanovic gibi pek çok yeteneği çıkararak dikkatleri üzerine çeken Standard Liege'in parlayan yıldızlarından birisi. Sinan henüz 21 yaşında ve A Milli Takım formasını giymeye başlaması an meselesi. Volkan'ın kaleden ayrılmasının ardından Onur Kıvrak ile milli takım kalecisi olmak için ciddi bir yarışa gireceği şimdiden belli oluyor.

2. Defans: Ali Turan - Egemen - Giray - Aykut Demir


Defans hattında Stoper ikilisi Trabzonspor'dan geliyor. Giray zaten daha önce 3 kez milli takım kampına çağırılmış bir isim; ancak 3'ü de özel maç olmasına karşın Giray sahaya girme şansı bulamamış. Trabzon'da istikrarlı bir performans gösterirse, milli takımda Servet'in yanındaki ikinci stoper pozisyonuna geçebilir. Bu mevkiideki rakiplerinden birisi de takım arkadaşı Egemen. Uzun zamandır gündemdeki bir oyuncu olmasına karşın şimdiye kadar hiç milli takıma çağırılmamış olması şaşırtıcı. Belki de hata yapmaya müsait oyunu nedeniyle milli takım hocalarının gözüne girememiştir.

Sağ bek kontenjanından takıma giren isim bu yıl Galatasaray'ın transfer ettiği Ali Turan. Ali Turan sezonun ilk yarısında Kayserispor'un gösterdiği iyi performansın mimarlarından birisiydi. Uğur Uçar ve Emre Güngör'ün Galatasaray'dan ayrılması bu yıl önemli bir şansa sahip olduğunu gösteriyor. Düzenli olarak forma şansı bulduğu takdirde milli takıma seçilme şansı oldukça yüksek. Defans hattının tamamlayıcısı ise Gençlerbirliği forması giyen Aykut Demir. Esas pozisyonu stoper olsa da, Aykut'un defansın her bölgesinde görev yapabiliyor olmasından bu yıl hem ümit milli takım hem de Gençlerbirliği sıkça faydalandı. Zaten Türkiye'nin sol bek yetiştirme sıkıntısı ortadayken, Aykut'un yarım sezon sol bek oynaması dahi onu milli takım adayı yapabilir.

3. Orta Saha: Mustafa Sarp - Murat Ceylan


Defans dörtlüsünün önünde bir kesici ve bir pas dağıtıcısına ihtiyacımız var, bu nedenle de Galatasaray'lı Mustafa ile ümit milli takımın orta sahadaki beyni Murat Ceylan'ı kadroya dahil ettim. Geçtiğimiz sezon toplam 49 resmi maçta oynayarak Galatasaray'ın en çok forma giyen oyuncusu ünvanına sahip olan Mustafa Sarp, duran toplarda attığı gollerle de takıma katkı sağlamıştı. Geçtiğimiz sezon takım arkadaşı olan Mehmet Topal'ın Valencia'da oynama şansı bulamama ihtimali, defansif orta saha pozisyonunda Selçuk Şahin, Aurelio ve Ceyhun Gülselam alternatiflerinin de istikrarlı olarak forma giymemeleri Mustafa Sarp'ın milli takıma çağırılma ihtimalini artırıyor.

Murat Ceylan ise milli takımın daha fazla alternatife sahip olduğu pas dağıtan orta saha pozisyonunda görev yapıyor. Bir sezon öncesinin en değerli genç oyuncusu olan Murat, Gaziantep'de 31 maçta görev yaptı; ancak Necip'in yakaladığı çıkış nedeniyle ümit milli takımda geri plana düştü. Yine de çok önemli bir yetenek olduğunu ve milli takım şansının her zaman mevcut olduğunu ekleyelim.

4. Forvet Arkası: Sezer Öztürk - Özer Hurmacı - Engin Baytar


Forvetteki yetersizlik nedeniyle hücum zenginliği sağlamak adına forvet araksına top tekniği yüksek 3 isim yerleştirdim. Bu üçlünün ilginç bir ortak özelliği, hepsinin de esas pozisyonlarının forvet arkası olmalasına karşın bu sezon kanatlarda görev yapmak zorunda kalmaları. Üçlünün en dikkat çekici ismi olan Özer Hurmacı, sezon başında kendisine ödenen yüksek bonservis ücretiyle gündemde kalsa da, zaman içinde top tekniği ve güzel paslarıyla Fenerbahçe'li futbolseverlerin onayını almayı başardı ve milli takımın da adaylarından biri haline geldi. Ancak, doğal mevkiilerinde Emre ve Alex'in görev yapmasının üzerine bu sezon zorunluluktan kaydırıldığı sol kanada da Stoch ve Caner'in transfer edilmesi, yeni sezonda Özer'in forma sıkıntısı yaşayabileceğini gösteriyor.

Kanatlara kaydırdığım isimlerden ilki olan Sezer Öztürk, 2005 yılında NTV'nin yayınladığı U-19 Dünya Kupası'nda Ukrayna'ya attığı frikik golünden bu yana A milli takım formasını giymesini beklediğim bir yetenek. Aradan geçen 5 yılda beklenen patlamayı yapamadı belki; ama Amerika'ya giden milli takımın aday kadrosunda yer alması halen milli takım yetkililerinin takibinde olduğunu gösteriyor. Umarım bu yıl Eskişehirspor formasıyla çıkış yapar ve milli takım formasını giymeyi başarır.

Trabzon'lu Engin Baytar ise yetenek eksikliğinden ziyade kişilik özellikleriyle milli formanın uzağında kalan bir isim. Gittiği takımlarda arkadaşları ve hocalarıyla yaşadığı problemlerle gündeme gelen Engin, saha içinde de kendini yere atması ve bencil oyunuyla tepki çekiyor. Onun milli takım için en büyük şansı ise teknik direktörü Şenol Güneş. Eğer onun yönetiminde takım oyununa daha fazla katkı sağlayan bir oyuncu haline gelirse milli takıma seçilebilir.

5. Santrafor: Mustafa Pektemek


Bu sezon 12 gollü Necati Ateş'in ardından attığı 11 golle Süper Lig'de en çok gol atan ikinci Türk oyuncu olan 21 yaşındaki Mustafa Pektemek, santrafor için elimizdeki tek alternatif olarak duruyor. Kendisiyle 2013'e kadar sözleşme imzalayan Cavcav başkan, elinde böyle bir uzun kontrat kozu varken Mustafa'yı değerinin iki katı falan verilmedikçe hayatta bırakmaz, o yüzden Mustafa'nın önümüzdeki sezon da istikrarlı olarak forma giymek için önemli bir şansı var. Bu gelişim sürecini devam ettirirse, halihazırda ümit milli takımın santraforu olan Mustafa Pektemek 2014 Dünya Kupası elemelerinde milli takımın değişmez santraforu olmak için Mevlüt Erdinç ve Sercan ile kıyasıya bir rekabete girecektir.

Hiç yorum yok: