4 Haziran 2010 Cuma

Dünya Kupası Finalistleri #28 - Yunanistan


Yunanlılar, 2004'te kendilerini Avrupa'nın zirvesine çıkartan Kral Otto'nun önderliğinde 1994'ten bu yana ilk kez Dünya Kupası'na geliyor. Şampiyon kadordan kalan bir kaç ismin yanına eklenen yeni yeteneklerle yeni bir mucizeye imza atma kapasiteleri olup olmadığını bu yazıda değerlendirelim.

Beklentiler:

6 yıl önce futbol tarihinin en büyük sürprizlerinden birisine imza atarak Avrupa Şampiyonu olan Yunanistan için bu Dünya Kupası da bambaşka bir anlam ifade ediyor; zira tek katılımlarını 1994'te gerçekleştiren Yunanlılar silik bir performansa imza atmışlardı. Tesadüfe bakın ki, o turnuvadan 16 yıl sonra gruplarında yine Nijerya ve Arjantin ile eşleştiler ve ilk eşleşmelerinden mağlubiyetle ayrıldıklarını hesaba katarsak, Yunanlıların motive olmak için pek çok nedeni bulunduğunu söyleyebiliriz. Turnuvaya önem atfetmelerinin başka bir sebebi de teknik direktörleri Otto Rehhagel olacaktır. Kariyerinde ilk kez bir Dünya Kupası'na katılan Otto Rehhagel, sağlık sorunları nedeniyle turnuva Yunanlılar onu iyi bir performansla uğurlamak isteyeceklerdir. Elemelerde İsviçre'nin arkasında kalarak play-off oynamak zorunda kaldılar ve Ukrayna'yı tek golle geçip finallere katılmaya hak kazandılar. Oyuncularının büyük çoğunluğu kendi liginde boy gösteren Yunanistan, Kyrgiakos ve Gekas gibi uluslararası tecrübesi bulunan oyuncularına oldukça güveniyor; ancak takımın liderliği çoğunluğu Panathinaikos forması giyen yerel ligdeki oyuncuların elinde. Gruptaki eski dostların yanına katılan diğer takım da Güney Kore. Hassas dengeler üzerine kurulu olan bu grupta Otto Rehhagel'in sağlamcı anlayışı oldukça işe yarayabilir. Tabii elemelerde çok iş yapan forvetlerinin Euro 2008'de olduğu gibi bu kez de büyük sahnede kaybolmamaları şartıyla.

İyimser Senaryo:

Sanıyorum bütün Yunanlılar iyimserlikten bahsedince Euro 2004'ü akıllarına getiriyorlardır. 6 yıl öncesini unutmak imkansız; ancak buradan şampiyonlukla ayrılacaklarını iddia etmek biraz hayalcilik olur. A grubunun karışma ihtimalini göz önüne alarak çeyrek final görebilirler diyelim.

Kötümser Senaryo:

Arjantin dışındaki takımların güçlerinin birbirine hemen hemen denk olduğu bir grupta yer alıyorlar. ilk maçta Kore karşısında alacakları bir mağlubiyet, gruptan çıkma ümitlerini söndürebilir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-3-3

Kaleci: Tzorvas

Defans: Papadopoulos - Kyrgiakos - Torosidis - Seitaridis

Orta Saha: Tziolis - Karagounis - Katsouranis

Forvet: Samaras - Salpingidis - Gekas

2004'te defansif oyun anlayışıyla zirveye çıkan Yunanlılar, 2006 Dünya Kupası'na katılım hakkı elde edemedikten sonra daha ofansif bir sisteme dönüş yaptılar. Sağ açıktaki Salpingidis ve sol açıktaki Samaras da santrafor özellikli oyuncular oldukları için Yunanlıların gol yollarında sıkıntı çekmesi zor görünüyor; ancak takım 2004'teki sağlam defansif anlayışının oldukça uzağında.

Yıldız Oyuncu: Giorgos Karagounis(Panathianaikos)


33 yaşındaki Karagounis, takım ruhunu sahaya yansıtmak adına elinden geleni yapan bir lider olarak Yunanistan milli takımına kaptanlık ediyor. Kariyerinin zirvesi ise hiç şüphesiz açılış golünü attığı Euro 2004 turnuvasında Yunanistan'ın şampiyonluğuydu. Dünya Kupası'nda, takımda bu önemli tecrübeyi yaşamış oyunculardan birisi olarak daha fazla sorumululuk alması gerekecektir. Kariyerinde 3. kez geldiği ve artık kaptanlığını yaptığı Panathinaikos'ta duble yaparak turnuva öncesinde iyice morallendi. Güney Afrika'da kritik anlarda Yunanlıların gözelrinin onun üzerinde olacağına şüphe yok.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Dimitris Salpingidis (Panathinaikos)


2006 yılında PAOK formasıyla kazandığı gol krallığının ardından milli takıma çağırılmaya başlayan Salpingidis, aynı sezonun sonunda Atina'nın yeşil yoncalarına transfer oldu. 4 yıldır formasını giydiği Panathinaikos'la bu sezon lig + kupa dublesini gerçekleştirmesi ve play-off'larda Ukrayna'ya attığı gol kariyerinin en iyi sezonlarından birisini yaşadığını gösteriyor. Hem sağ kanat hem de santrafor olarak görev yapabilmesi, Otto Rehhagel'e maç içinde taktiksel değişiklikler için fırsat yaratıyor. Salpingidis takımın Euro 2004'te yer almamış üyelerinden birisi ve bu nedenle başarıya daha aç olduğunu söyleyebiliriz. Bütün bu nedenler de onu turnuvada patlama yapması muhtemel bir isim olarak ön plana çıkarıyor.

Bir Portre: Theofanis Gekas (Eintracht Frankfurt)


Kariyerinin son 4 yılının büyük çoğunluğunu Almanya'da geçiren Gekas, yukarıda ismi geçen oyunculareın aksine Hertha Berlin'le küme düştüğü kötü bir sezonu geride bıraktı. Yine de milli takım performansı ile kulüp performansı farklı olan oyunculardan birisi olduğu için Yunanlıların fazla endişelenmesine gerek yok. Milli tkaımda oynadığı iki maçta bir gol ortalama tutturan Gekas, Dünya Kupası elemelerinde attığı 10 golle Avrupa Kıtası'nda gol krallığının sahibi olmuştu. Yunanistan'da Panathinaikos forması da giymiş; ancak Salpingidis'in transferi sonrasında Panathinaikos'tan ayrılmıştı. Bakalım 2010 Dünya Kupası'nda Yunanistan'ın santraforları olacak bu ikili ne kadar uyumlu bir performans gösterecek?

Hiç yorum yok: