28 Mayıs 2010 Cuma

Dünya Kupası Finalistleri #24 - Slovenya


Euro 2000 ve 2002 Dünya Kupası'nda Zlatko Zahovic'in önderliğinde boy gösteren Slovenya, bu altın yılların ardından ilk kez büyük bir şampiyonda boy göstermeye hak kazandı. 2 milyon nüfuslu bu küçük ülkenin turnuvadaki beklentilerini ise bu yazıda ele alacağız.

Beklentiler:

Turnuvaya katılan 32 ülkeden en küçüğü Slovenya, Güney Afrika biletini elde ederek beklentileri fazlasıyla aştı. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında Kuzey İrlanda'ya 1-0 mağlup olmalarının ardından kimse 6 maç sonunda 8 puanı bulunan Slovenya'nın play-off'lara kalmasına ihtimal vermiyordu; ancak onlar kalan 4 maçlarını da gol yemeden kazanarak play-off oynama hakkını elde ettiler. Otoriteler, play-off'larda Slovenya ile eşleşen Rusya'nın en şanslı kurayı çektitğine inanıyorlardı. Bu nedenle Rusya'da oynanan ilk maçta bitime on dakika kala Slovenya'nın skoru 2-1'e getiren golünü kimse önemsememişti. Slovenya play-off'un ikinci ayağında 1-0'lık galibiyeti elde edince deplasmanda atılan bu gol Dünya Kupası biletini Slovenya'ya getirmiş oldu. Slovenler, Avrupa'nın çeşitli liglerinde forma giyen oyuncuları bir araya getirerek iyi bir takım oluşturmayı başaran Matjaz Kek'e çok şey borçlu olduklarını biliyorlar. Buraya kadar gelebilmelerine defansif kaliteleri oldukça yardımcı oldu ve 3 maçın grup sonuçlarını belirlediği Dünya Kupası'nda bu avantajları onlara çok şey kazandırabilir. İngiltere, ABD ve Cezayir ile karşılaşacakları C grubunda turu geçebilmek için yeterli tecrübeye sahip olmamaları ise turnuvada onları sıkıntıya sokabilir.

İyimser Senaryo:

Dünya Kupası'na kalmaları zaten oldukça iyimser bir senaryo içinde yaşadıklarını gösteriyor; ancak tarihlerinde ilk kez gruplardan çıkmayı başarmaları unutulmaz bir Dünya Kupası yaşamalarını sağlar.

Kötümser Senaryo:

Bu turnuvaya kendilerinden daha büyük bir sürprize imza atarak katılan bir takım varsa o da Cezayir'dir. Slovenya'nın bu Afrika temsilcisinin arkasında kalması taraftarlarını üzecektir.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: S Handanovic

Defans: Jokic - Brecko - Suler - Cesar

Orta Saha: Koren - Kirm - Birsa - Radovsavljevic

Forvet: Novakovic - Dedic

Oyuncuların pek çoğunun gerek milli takım gerek kulüp düzeyinde bu kadar üst düzey bir turnuva tecrübesi yaşamamış olması şüphesiz bu kadronun en büyük eksiği. Oturmuş kadroları ve birbirine alışkın futbolcularıyla bu eksiğin üstesinden gelmeye çalışacaklar. Ne kadar başarılı olabileceklerini ise Dünya Kupası'nda göreceğiz.

Yıldız Oyuncu: Robert Koren(WBA)


29 yaşındaki Slovenya kaptanı, Matjaz Kek'in ona kaptanlığı vermesinin ardından takımın liderliğine soyundu ve "yeni Zahoviç" olarak adlandırılmanın verdiği baskıdan da kurtuldu. Takımda premier league tecrübesi bulunan yegane oyuncu Koren ve orta sahadan takımı yönetirken sakinliğini korumasını belki de bu tecrübeye borçlu. Koren, yaratıcı oyunculardan beklenen pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor; ancak bir eksiği var: Gol yollarında beklenen katkıyı verememek. Milli takım formasıyla yalnızca dört golü bulunan Koren, bu elemelerde yalnızca iki gol buldu ve bu gollerde 5-0'lık San Marino maçında geldi. Dünya Kupası'nda Slovenya'nın, onun istikrarlı bir performans göstermesine çok ihtiyacı var.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Samir Handanovic (Udinese)


Slovenya Ligi'nde yalnızca 7 maç oynadıktan sonra henüz 19 yaşında Udinese tarafından transfer edilen Handanovic, İtalya'da 3'ü kiralık olmak üzere 4 takımda forma giydi. Rimini'yle 2. ligde gösterdiği performans, De Sanctis'in Udinese'den ayrılmasının ardından siyah-beyazlı ekipte birinci kaleci olmasını sağladı. Kendine güvenen oyunu önünde kurulu defansları oldukça rahatlatıyor ve Slovenya milli takımının elemelerde yalnızca dört gol yemesi bunun önemli bir kanıtı. Dünya Kupası'ndaki yedeği de kuzeni Jasmin Handanovic olacak.

Bir Portre: Milivoje Novakovic (Köln)


1.92'lik golcü elemelerde attığı beş golle takımın skor yükünü çeken isimdi. Novakovic'in kariyerinde Daum'un da önemli bir yeri var. Köln ikinci ligdeyken takımın başına geçen Daum, Novakovic'i kaptanlığa getirdi. Bu sorumluluğun altından başarıyla kalkan Novakovic, sezonu 20 golle gol kralı olarak tamamladı ve Köln'ün Bundesliga'ya yükselmesinde önemli bir rol oynadı. Bu aynı zamanda Novakovic'in Bulgaristan 1. liginden sonra gol krallığını ikinci kez kazanışıydı. Daum'un ayrılmasının ardından kaptanlıktan ayrılan Novakovic, kariyerinin en önemli dönemini bu yaz geçireceğe benziyor. Slovenya'lılar, kupada akılda kalacak bir performansa imza atmak için onun gollerine fazlasıyla muhtaçlar.

Hiç yorum yok: