23 Mayıs 2010 Pazar

Sezonun ardından...

Koca bir sezonu daha iyisi, kötüsü, ilginç olayları ve mucize olaylarıyla geride bıraktık. Çok fazla olay yaşandı 2009-2010 sezonunda. Şimdi biraz takımların geçtiğimiz sezon neler yaptıklarını inceleyelim.

Ankaragücü: Sezona başladığı kadrosunun, Ankaraspor'un küme düşürülmesiyle, neredeyse tamamını değiştirerek(yaklaşık 3 defa) bu alanda bir rekora imza attılar. Ahmet Gökçek başkan olduktan sonra yaptığı yatırımla sezonun devre arasında Jerome Rothen, Marek Sapara, Robert Vittek, Geremi gibi Avrupa'da isim yapmış kaliteli oyuncuları takıma katarak 41puanla ligi12.sırada bitirdi ve takımı kümede tuttu ve önümüzdeki sezon için taraftara umut verdi. Eğer ki önümüzdeki sezon biraz daha genç ve böyle kaliteli yabancıları takıma getirir ve bu sezonki gibi takımı dağıtmayıp istikrarı yakalarsa, taraftarının da desteğiyle Başkentten bir Bursaspor daha çıkarma potansiyeline sahip bir ekip olabilirler. Tabi bunun için hoca konusunda istikrar da şart. Bence Roger Lemerre kalmalı, eğer kalmayacak sa da başarı için en azından yine onun kadar kaliteli bir isim gelmeli takımın başına. Ankaraspor: Ligde sadece 4 maç yapabilen Ankaraspor daha sonra illegal olaylar nedeniyle Bank Asya 1.lig'e düşürüldü. Oyuncularının çoğu Ankaragücü'nün yolunu tutarken geri kalalar da başka takımlara dağıldılar ve takım genç isimlere ve altyapıdan gelenlere kaldı. Bütün sezonu maç yapmadan geçiren ekibin önümüzdeki sene Bank Asya'da neler yapacağı merak konusu. Antalyaspor: Diğer sezonlara oranla Mehmet Özdilek takımın başına geçtikten sonra büyük aşama kaydeden Antalyaspor sezonun sürpriz ekiplerinden oldu. Türkiye kupasında Fenerbahçe'yi yenerek çeyrek finale çıktılar ve çeyrek finalde Galatasaray'ı eleyerek yarıfinal oynayarak büyük bir başarı yakalayan ekip ligede de başarılı bir grafik çizdi ve sezonu 9.sırada tamamladı. Önümüzdeki sezon Antalya şehri de takıma biraz sahip çıkarsa daha da güzel işler yapabilirler.

Bursaspor: Sezonun ve hatta Türk futbolunun mucizesini gerçekleştirdi bu sezon Bursaspor. Bir sezonda 4 büyüklerin tamamını yenerek imkansızı başararak 26 sene sonra Anadolu'dan ilk Şampiyonu çıkardılar. Bütün sezon boyunca inanılmaz bir performans ortaya koyarak sezonu zirvede bitirdiler ve gerçekten bir tarih yazdılar. Bu şampiyonluk umuyorum ki son olmaz yepyeni bir başlangıç olur ve Anadolu takımlarımız da artık büyüklük kavramını ortadan kaldırmak için çaba gösterirler, kaderlerine razı görüntülerini değiştirirler. Tekrara tekrara tebrikler Bursaspor.
İ. Büyükşehir Belediyespor: Bursaspor'un şampiyon olduğu sezonda 6. olarak takdiri hakeden bir ekip oldu Belediye. Abdullah Avcı yönetiminde gerçekten istikrar sağlayan ekip bunun meyvalarını bu sezon toplamaya başladı. Bu istikrar devam ettiği takdirde birkaç kaliteli transferle daha büyük başarılar yakında gelecektir Belediyespor için.

Denizlispor: Sezonun küme düşen bir başka ekibi de Denizlespor oldu. Sezon başında başlaya maddi sıkınta zaman geçtikçe kulübü daha da zor durumaa getirdi. Hoca değişiklikleri ve bir türlü sağlanamayan istikrar sonunda bu sonucu ortaya çıkardı. Umuyorum ki önümüzdeki sezonu Bank Asya'da geçirecek olan ekip, bu görüntüsünden kurtulur ve tekrar Süperlige dönerler.

Diyarbakırspor: Sezonun son küme düşen ekibi de Diyarbakırspor oldu. Bütün sezon boyunca sürekli devam eden mali kriz ve bir üzerine eklenen şiddet olayları nedeniyle bir türlü futbol oynamaya fırsat bulamayan Diyarbakırspor yine de son 2haftaya kadar kümede kalma umudu taşıyarak oyuncular olarak büyük bir başarıya imza attılar ama onlar da daha fazla dayanamadılar. Bundan sonra umuyorum ki geçen sezonki olayları bir daha yaşamazlar ama bunun olması için çok fazla şeyin değişmesi gerekiyor.
Eskişehirspor: Sezonun bir başka sürpriz ekibi de Eskişehirspor oldu. Sezonun ikinci yarısında biraz düşüşe de geçseler ligi 7.sırada bitirmeyi başardılar. İyi transferlerle başladıkları sezonda sakatlıklardan dolayı istedikleri oyunu ve kadroyu çok az maçta görebildiler. Devre arasında Sezer Öztürk, Erkan Zengin ve Aydın Yılmaz'ın takıma katılması çok faydalı oldu ve sonucunda da bu 7.lik geldi. Çok iyi bir taraftar kitlesine sahip bu ekibe daha üst sıralarda görmemize çok az kaldı. Yaz Helvası'nında artık daha fazla desteğini görmek istiyoruz Eskişehirspor'a.

Kasımpaşa: Yılmaz Vural'ın takımın başına geçmesinden sonra toparlanan ve topladığı puanlarla ligi 41 puanla11.sırada bitirmenin yanında genç ve tecrübeli oyuncuları çok iyi kaynaştırarak kaliteli bir takım oldular. Yetişen genç oyuncuların verdiği ümit bu takımı ileriki zamanlarda daha da yukarılara taşıyabilir.
Kayserispor: Ligimizin en istikrarlı takımlarından biri olan Kayserispor sezonu alışılmışın biraz altında da olsa yine üst sıralarda 8.sırada tamamladı ve bir de Ariza Makukula'nın müthiş performansıyla kulüp tarihindeki ikinci gol kralını çıkardı. Her sene olduğu gibi lige fırtına gibi başlayıp sezonun ilk yarısında müthiş bir grafik çizen ekip ikinci yarıda yine duraklama ve gerileme dönemine girince 8.likle yetinmek zorunda kaldı. Kayserispor her sene yaşadığı sezonların ikinci yarılarındaki motivasyon kaybını yaşamazsa önümüzdeki yıllarda çok daha başarılı olabilecek güce sahipler.
Gaziantepspor: Geçmiş dönemlerine göre kötü bir sezon geçiren ekip ligin ikinci yarısında biraz daha toparlanmış bir görüntü çizdi. Önümüzdeki sezona Jose Couceiro'nun yerine takımı Bülent Uygun'a emanet eden Gaziantepspor şehrin de takımı sahiplenmesiyle eski günlerine döneceğine inanıyorum.
Gençlerbirliği: Kurulan genç takım ve Thomas Doll ile başarılı ve ümit veren bir sezon geçiren Gençlerbirliği gelecek için umut verdi. Mustafa, Orhan, İlhan, Serdar, Hurşit gibi kaliteli isimlerin yanına kaliteli birkaç yabancı alınır ve başkan maddiyattan çok başarıya önem verirse eğer bu genç takım çok daha iyi yerlere gelebilir.
Manisaspor: Geçen sezon son haftalara kadar düşme korkusu yaşayan Manisaspor kurduğu kaliteli kadrodan bir türlü verim alamadı. Takımda Isaac, Güven, Mehmet, Nizamettin, Şener gibi süperligin başarılı isimlerini barındıran ekip Mesut Bakkal ile bir türlü düzen tutturamadı. Takımın başına Reha Kapsal'ın gelişinden sonra gözle görülür bir toparlanma içine giren ekip sonunda kümede kalmayı başardı ama bence hiç yeterli bir sonuç olmamalı bu. Önümüzdeki sene bu genç ve kaliteli isimleri kadrolarında tutabilirlerse çok daha yukarılara tırmanacaklarından eminim.


Sivasspor: Önceki sezonu mumla arayan Sivasspor geçen sezonu tamamen bir hayal kırıklığı ile geçirdi. Oldukça başarısız ve ilginç bir transfer politikasıyla önceki sezon başarıyı sağlayan kadronun büyük çoğunluğunu kaybeden ve yerlerine de yerleri doldurmayacak oyuncular kadrosuna katan ekip için bu sonuç kaçınılmaz oldu. Umuyoruki bu transfer politikasını tamamen değiştirerek tekrar zirveye oynayan bir takımı en kısa sürede yaratırlar.

Önümüzdeki sezonda bütün takımlarımıza yina başarılar diliyor ve Bursaspor mucizesinin artarak devam etmesini umuyorum...























Hiç yorum yok: