9 Mayıs 2010 Pazar

Dünya Kupası Finalistleri #16 - Cezayir


Turnuvaya katılım hakkı eden tek Arap ve tek Mağrip bölgesi takımı olan Cezayir, büyük bir coğrafyada desteklenecek gibi görünüyor (tabii Mısır hariç!). Dünya Kupası finalistlerinin tanıtımında yarıya ulaştığımız bu yazıda, Afrika elemelerinden gelen son takım olan Cezayir'i inceleyeceğiz.

Beklentiler:

1982 yılında düzenlenen Dünya Kupası'nda son Avrupa Şampiyonu Batı Almanya'yı 2-1'lik skorla deviren Cezayir, turnuvanın belki de en büyük sürprizine imza atmıştı. Eğer kardeş Avusturya Almanya'ya yatmasaydı, Cezayir'in aldığı bu sonuç Almanya'yı turnuvanın finalinden edebilirdi. 1986 yılında ikinci kez Dünya Kupası'na katılan ve tek golünü Zidane'ın (ama Djarnel Zidane, meşhur Zizou ile bir bağı yok) ayağından bulan Cezayir sessiz sedasız turnuvayı terk etmişti. 24 yıllık bekleyişin ardından kupaya ikinci kez katılma hakkını ise geçtiğimiz yıl elde ettiler ve Mısır ile yaşadıkları çekişmeyle elemelerin en ilginç ve de gerilimli maçlarını oynadılar. Eleme grubunda oynayacakları son maça çıkmadan önce Mısır'ın üç puan önünde ve +4 averaja sahip olarak Kahire'ye giden Cezayir, 90. dakikada Mısır'ın durumu 2-0 yapan golüne engel olamayarak Sudan'da oynanacak play-off maçına razı olmuştu. Futbolseverlerin ortak görüşü, son yıllarda Afrika futbolunu domine eden Mısır karşısında Cezayir'in şansının çok az olduğu yönündeydi. Mısır ile oynanan bu maçlar sırasında iki ülke taraftarı arasındaki gerilim de iyice tırmandığını da ekleyelim. Tek ayaklı play-off maçını 1-0 kazanan Cezayir büyük bir futbol sürprizine imza atarak turnuvaya katılmaya hak kazandı. Turnuvaya katılarak beklentileri zaten büyük ölçüde aşan Cezayir'in turnuvada ne yapacağı merakla bekleniyor. Afrika Kupası'nda Fildişi Sahili'ni elemekeri; ancak grupta Malawi'ye 3-0 yenilmeleri, günlük performansların takımı çok etkileyeceğinin bir göstergesi adeta.

İyimser Senaryo:

Fena olmayan bir kura çektiler ve katılımcılar arasında futbolun en az dikkat çektiği ülke olan ABD ile kendileri gibi tecrübesiz olan Slovenya karşısında alacakları iyi sonuçlarla yakalayacakları ikinci tur, zor olsa da imkansız değil.

Kötümser Senaryo:

Afrika Kupası'nda gösterdikleri performansı da dikkate alırsak, maçlar başlamadan önce Cezayir'i grubun en zayıf takımı olarak gösterebiliriz. 3 maç sonunda bu görüntünün puan tablosuna yansıması kimseyi şaşırtmayacaktır.

Muhtemel Kadro:

Diziliş:4-4-2

Kaleci: Chaouchi (Gaouaoui)

Defans: Laifaoui - Bougherra - Halliche - Belhadj

Orta Saha: Yebda - Mansouri - Ziani - Matmour

Forvet: Ghezzal - Meghni

Cezayir bu turnuvaya alternatifli bir kadroyla geliyor; ancak uluslararası tecrübesi olan oyuncu sayısı çok az. Bu da turnuvanın kırılma anlarında sorun yaşayabilecekleri anlamına geliyor. Büyük çoğunluğu Fransa altyapılarından yetişen Cezayirlilerin, Fransız tedrisatından ne öğrendiklerini de yine turnuvada göreceğiz.

Yıldız oyuncu: Karim Ziani(Wolfsburg)


Fransa doğumlu olan ve bu seneye kadar kariyerini Fransa'da sürdüren Ziani, 2006-07 sezonunda Sochaux'da gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekmişti. Sonrasında Marsilya'ya transfer olan Ziani, Cezayir'de Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşayan az sayıdaki isimden biri konumunda. Bu sezon başında Almanya şampiyonu Wolfsburg'a transfer oldu; ancak çok fazla forma şansı bulamadı. Pek çok otoriteye göre takımın en yetenekli ismi ve tecrübesiyle takıma liderlik etmesi, Cezayir kadrosu için oldukça önemli.

Çıkış Yapması Muhtemel İsim: Madjid Bougherra (Glasgow Rangers)


Takımın bir diğer Fransa doğumlu oyuncusu olan Bougherra, kariyerini Britanya'da sürdüren ender Cezayirlilerden. 2006 yılında Crewe Alexandra takımına kiralanan Bougherra, adım adım yükselerek İskoçya'da Rangers formasıyla Şampiyonlar Ligi'ni yakaladı. Şu an 27 yaşında olan Bougherra, bir stoper olmasına karşın attığı kritik gollerle hem Glasgow Rangers'lıların, hem de Cezayirlilerin sevgisini kazandı. En son Afrika Kupası'nda Fildişi Sahilleri ile oynanan maçta 90. dakikada skoru 2-2'ye getiren golü atarak, takımının Fildişi'ni elemesinde kilit bir rol oynamıştı.

Bir Portre: Faouzi Chaouchi (ES Setif)


Kaleci seçiminin belli olmadığı tek takım muhtemelen Cezayir'dir; ancak elemelerde öyle olaylar gelişti ki, bu duruma hak vermemek elde değil. Takımın az sayıdaki Cezayir doğumlu oyuncularından olan Chaouchi, eğer Mısır'ın Kahire'de son dakikada attığı gol olmasa, bütün kariyerini futbolseverlerin dikkatini çekmeden Cezayir'de geçirecekti. Bütün elemeler boyunca takımın kalesini koruyan Gaouaoui, Mısır ile oynanan play-off maçında cezalı olduğu için kaleye Chaouchi geçti ve yıllar boyu unutulmayacak bir performansa imza atarak takımını finallere taşıdı. Teknik Direktör Rabah Saadne'nin başı en çok bu seçim konusunda ağrıyacak; ancak yalnızca 90 dakikada milli kahramana dönüşen Chaouchi'nin şansı oldukça fazla.

Hiç yorum yok: