17 Mayıs 2010 Pazartesi

Dünya Kupası Finalistleri #19 - Japonya


Kendi evlerinde düzenlenen 2002 Dünya Kupası'na yaptıkları ciddi hazırlıkla Asya futbolunun dev ekiplerinden biri haline gelen Japonya, Asya futbolunun ciddi gelişim gösterememesinden muzdarip. Teknik direktörlerinin Dünya Kupası'nda yarı final hedefi koyduğu Japonya'nın durumuna bakalım.

Beklentiler:

Asya elemelerinden gelmesine kesin gözüyle bakılan Japonya, grubunda Avustralya'nın arkasında kalmasına karşın Güney Afrika'ya gelirken sıkıntı yaşamadı. Bu, aynı zamanda onları Dünya Kupası'na üst üste dördüncü kez katılmaları anlamına geliyor. Kendi evlerinde düzenledikleri 2002 turnuvası öncesinde Nakata, Ono ve Mr. T-Shirt Inamoto'nun Avrupa'ya transferleri sayesinde Japonya'ya olan ilgi artmıştı; ancak bu oyuncu ihracını sürekli hale getiremediler. 2010 Dünya Kupası'na oldukça yenilenmiş bir kadroyla çıkıyorlar ve bu takımın nasıl bir performans göstereceği merak konusu. Takımı 1998'de ilk Dünya Kupası finallerine getiren Takeshi Okeda yeniden takımın başına geçti ve turnuva önccesinde hedefinin yarı final olduğunu açıkladı. Danimarka, Kamerun ve Hollanda ile birleikte yer aldığı E grubunda gruptan çıkmak bir kenara, puan alması dahi garanti olmayan bu takıma yarı final hedefi koymak biraz afaki bir hedef gibi görünüyor; ancak Japon disiplini ve azmini hesaba katıp iddialı konuşmamak gerekir. Yine de uluslararası tecrübesi epeyce az olan Japon kadrosunun güveneceği bir süper yıldızın da olmaması işleri onlar için zorlaştıracaktır.

İyimser Senaryo:

Takeshi Okeda'nın iyimser senaryosu yarı final; ancak ikinci turu görebilirse öpüp başına koyması tavsiyemdir.

Kötümser Senaryo:

Ta Japonyalardan kalkıp Güney Afrika'ya gelmek, iklim ve kültür farklılıklarını da hesaba kattığımızda fezaya gitmek kadar zorlayıcı olabilir. Üstüne ilk maçı yoğun destek alacak olan Kamerun'a karşı oynamaları işlerini iyice zorlaştırıyor. Japonya için grup sonunculuğu uzak bir ihtimal değil.

Muhtemel Kadro:

Diziliş:4-4-2

Kaleci:Narazaki

Defans: Tulio Tanaka - Nagatomo - Uchida - Nakazawa

Orta Saha: Endo - Hasebe - S Nakamura - Honda

Forvet: Tamada - Okazaki

Takımda en çok güvenilen mevkii orta saha; ancak oyuncuların kanat özellikli olmamaları Japonya'nın oyunu açarken sıkıntı yaşamalarına sebep olabilir. Golcüleri Okazaki son bir yıl içinde milli takım adına 15 gol kaydetti, bu nedenle turnuvada onun formu Japonya için belirleyici olacaktır.

Yıldız Oyuncu: Shunsuke Nakamura (Espanyol)



Bir Celtic efsnaseinin Japon olması 2000'li yıllardan önce hayal edilmesi zor bir kavramdı; ancak 2005 ylında Reggina'dan Keltlere geçen Nakamura, yaratıcı oyunu ve muhteşem frikikleriyle bu hayali gerçek yapan isim oldu. Modern futbolda nesli tükendiği iddia edilen 10 numaraların son örneklerinden birisi olan Nakamura ne yazık ki bu sezonu oldukça sıkıntılı geçirdi. Sezon başında Espanyol'a transfer olsa da İspanya'da aradığını pek bulamadı ve yaşadığı sıkıntılar sonrası Dünya Kupası'ndaki yerini kaybetmemek adına ülkesi Japonya'ya, futbola başladığı kulüp olan Yokohama Marinos'a döndü. 2006 Dünya Kupası'nda beklentileri karşılayamayan Nakamura, bakalım bu turnuvada adından söz ettirebilecek mi?

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Keisuke Honda (CSKA Moskova)



Yukarıdaki yıldız Nakamura'nın bu yıl sönük bir performans göstermesi Okeda'yı daha az üzüyorsa bunun sebebi hiç kuşkusuz 23 yaşındaki genç yıldız Keisuke Honda. Ocak ayında CSKA Moskova'nın 8 milyon euro'yu gözden çıkararak renklerine bağladığı Honda, takımının Şampiyonlar Ligi'nde Sevilla'yı elemesinde de önemli katkıda bulundu. Orta sahanın ortasında yaratıcı oyunuyla fark yaratan bir oyuncu. Önüne gelen fırsatı iyi kullanabilirse daha önce hiç bir Japon'un ulaşamadığı süper yıldız seviyesine gelebilir. Önündeki tek engel ise takım arkadaşlarının yakınmalarına sebep olan egoistliği.

Bir Portre: Junichi Inamoto (Kawasaki Frontale)


Blogumuza ismini veren kurucu triosundan biri Dünya Kupası'nda forma giyme şansı yakalamışken bir portre kısmına almamak saygısızlık olurdu. Arsenal'e kiralık olarak geldiğinde medyada kendine sıkça yer buldu; ancak A takımda medyada bulduğu yerin zerresini bulamadı. Yalnızca Lig Kupası'nda oynadıktan sonra Mr. T-Shirt lakabını kazanarak Arsenal'den ayrıldı. Halen İngiltere'de Asyalı oyunculara sadece forma sattıran oyuncular şüpheyle bakılmasının arkasında Inamoto'nun yarattığı etkinin varlığından söz edebilriz. (Örneğin Ji Sung-Park yıllardır Man. Utd. forması giymesine rağmen hak ettiği saygıyı göremiyor). Dünya Kupası sonrası yolu Mecidiyeköy'e dahi düştü ve performansıyla Galatasaraylılara yabancı kontenjanını doldurmanın bir zorunluluk olmadığını öğretti. Kendisine isim babalarımızdan olduğu için beslediğimiz sempati, Dünya Kupası'nda forma giyerse doruğa çıkacaktır.

Hiç yorum yok: