25 Mayıs 2010 Salı

Dünya Kupası Finalistleri #22 - Uruguay


İki kez Dünya şampiyonluğu gören Uruguay'ın 2006 Dünya Kupası'nda yer alamaması pek çoklarını şaşırtmıştı. O dönem play-off'ta Avustralya'ya elenen Uruguaylılar, bu kez Kosta Rika'yı saf dışı bırakarak Güney Afrika biletini elde etti. Turnuvada neler yapabileceklerini ise bu yazıda inceleyelim.

Beklentiler:

Dünya Kupası'nın ilk şampiyonu ünvanını elinde bulunduran Uruguay milli takımı, aynı zamanda 1950 yılında Maracana'da Brezilya'ya futbol tarihinin en büyük hayal kırıklığını yaşatan takım olarak biliniyor. Bu iki hikayenin onlara kazandırdığı iki dünya şampiyonluğu yıldızına karşın Uruguay bilindiği üzere bu turnuvanın favorilerinden biri değil. 2006'da yaşadıkları hayal kırıklığının ardından bu elemeler öncesi 1990'da takımı yöneten Oscar Tabarez'i başa getirdiler. Tabarez, aynı zamanda Uruguay'a ilk turu geçiren son teknik adam. 2007 ve 2009 20 yaş altı Dünya Kupaları'ndan gelen Cacares, Suarez, Cavani ve Lodeiro gibi genç yeteneklerin yanında Forlan ve Lugano gibi tecrübeli isimlerin liderliğinde oluşturulan yeni yapılanma şu ana kadar oldukça olumlu sinyaller verdi. Yine de elemelerde kendi evlerinde Brezilya'ya 4-0 yenildiklerini ve Dünya Kupası'na kalmak için oldukça zorlu yollardan geçtiklerini hatırlmakta fayda var. Dünya Kupası'nın ilk gününde boy gösterecek takımlardan birisi olan Uruguay; Fransa, Güney Afrika ve Meksika ile oldukça zorlu bir grubun içinde yer alıyor. Formda olan forvet hattı ise Uruguay'ın bu gruptan çıkmak adına en önemli kozu olacak.

İyimser Senaryo:

İlk maçta Fransa'ya bir sürpriz yapabilirlerse, oldukça karışık olan bu grubu lider tamamlayabilirler. Bu durumda çeyrek final kapısı da kendilerine açılacaktır.

Kötümser Senaryo:

Son Dünya Kupası finalisti, ev sahibi ülke G. Afrika ve turnuvanın gediklilerinden Meksika ilk tur eşleşmesini oldukça zorlu hale getiren ekipler. Bu grupta Uruguay'ın ilk turdan veda etmesi sürpriz olmaz.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Muslera

Defans: M Pereira - Lugano - Godin - Fucile

Orta Saha: Perez - Gargano - A Pereira - Lodeiro

Forvet: Suarez - Forlan

Forvet hattında dünyanın en formda ikililerinden birini barındıran Uruguay'ın defansı da problemsiz görünüyor. Bu durumda takımın en önemli sorununun orta sahada olduğunu söylemek yanıltıcı olmaz. Güney Amerika denince akla ilk gelen özelliklerden birisi olan teknik oyuncuların sayısı Uruguay'da yok denilecek kadar az. Dünya Kupası gibi önemli bir turnuvada oyun kurma yükünü sırtlanacak isim 21 yaşındaki Lodeiro olacak ve bu baskıyı kaldırıp kaldıramayacağı Uruguay'ın turnuvadaki kaderini belirleyecektir.

Yıldız Oyuncu: Diego Forlan (Atletico Madrid)


İkinci kez Dünya Kupası'nda boy gösterecek olan Diego Forlan, bu sefer ilk Dünya Kupası'ndaki sessiz ayrılışını yaşamak istemiyor. 2002 Kore/Japonya'nın ardından 7 milyon stetrline Manchester United'ın yolunu tutan Forlan, kariyerinin en zorlu günlerini Kırmızı Şeytanlar'da yaşamıştı. Ferguson'un yağmura uygun krampon giy tavsiyesine uymayıp maç içinde gol pozisyonunda kayıp düşmesi, United için son maçını oynamasına neden oldu. İspanya'da Villareal formasıyla yeniden kendine gelen Forlan, altın ayakkabıya uzanmayı da başardı. Tarihte iki altın ayakkabı kazanan 8 oyuncudan biri olan Forlan, bu yıl UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan Atletico Madrid'e kritik golleriyle hayat verdi. Forlan, 15 yaşındayken tenis ve futbol arasında seçim yapmakta zorlanmış; ancak dedesi ve babasının da Uruguay mili takımında forma giymiş isimler olması onun futbolu tercih etmesinde etkili olmuş.

Patlama Yapması Muhtmemel İsim: Luis Suarez (Ajax)


Bu yıl ligde oynadığı 33 maçta 35 gole imza atarak inanılması güç bir istatistik yakalayan Luis Suarez, inanılmaz formda ve Dünya Kupası'nda dikkat çekmek için pek çok yeteneğe sahip olan bir isim. Suarez, tuttuğu tkaım olan Nacional'de futbola başladı ve takımın 2005-06 sezonunda kazandığı şampiyonlukta yaptığı katkıyla dikkatleri üzerine çekti. Hollanda yolculuğuna Groningen'de başlayan Suarez, burada attığı 14 golün ardından Liverpool'a giden Ryan Babel'in bolşuğunu doldurmak isteyen Ajax'ın kadrosuna katıldı. Hem 4-3-3'ün kanatlarında, hem de 4-4-2'nin tamamlayıcı santraforu olarak harika performansarla imza attı. Dünya Kupası'nda göstereceği iyi performans, onu transfer sezonunun en gözde ismi yapacaktır.

Bir Portre: Diego Lugano (Fenerbahçe)


Hırsı ve inatçılığıyla Fenerbahçe taraftarlarının gözdesi haline gelen Lugano, kaptanlığını yaptığı Uruguay milli takımının saha içi lideri konumunda. 2005 yılında Copa Libertadores'i kazanan Sao Paolo takımında yıldızı parladı ve iyi bir ücretle Fenerbahçe'nin 100. yıl kadrosuna katıldı. Hava hakimiyeti sayesinde takımına güven veren oyuncunun bire birde geçilmesi de bir hayli zor. Türkiye Ligi'ni ölçü olarak görmeyenler 2007-08 sezonunda Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Lugano'nun adam markajına aldığı Drogba'nın halini gözlerinin önüne getirsinler. Bütün bu özelliklerinin yanında bir defans oyuncusu için oldukça fazla gol bulabilen bir isim olması onu daha da değerli kılıyor. Kosta Rika ile oynanan play-off maçlarının ilkinde takımına galibiyeti ve bir anlamda Dünya Kupası'nı getiren Lugano'nun elemelerde toplam 4 golü vardı.

Hiç yorum yok: