19 Mayıs 2010 Çarşamba

Dünya Kupası Finalistleri #20 - Güney Kore


Kırmızı formalarıyla "Teehan Nimguk" diye bağıran sempatik Koreliler, üçüncülük maçında milli takmımızla birlikte çizdikleri fair-play tablosuyla da gönlümüzü kazanmışlardı. Benim de yurt dışında kaldığım ilk ülke olan Kore'ye karşı ayrıca bir sempatim mevcuttur, turnuvadaki maçlarında beyaz Kore formamı giyip onlara destek vereceğim. Bu kadar öznel bilgiden sonra futbola dönelim ve Güney kore'nin turnuvadaki şansını değerlendirelim.

Beklentiler:

Turnuvaya gelirken oynadıkları iki eleme grubunda da düşman kardeş Kuzey Kore ile oynamaları kaderin bir cilvesi olsa gerek. İki Kore'nin ilişkilerini normalleştirmek amacıyla 2000'de başalatılan Sunshine projesi istenildiği gibi şlemedi belki; ama en azından bu maçların oynanmasını mümkün kıldı. 2010 Dünya Kupası ile birlikte Dünya Kupaları'nda 8. kez boy gösterecek olan Güney Kore'de taraftarların beklentileri yüksek.Pek çok otoriteye göre Asya'nın en güçlü takımı konumundalar ve 2002'deki yarı finali gören oyuncuların var olduğu tecrübeli bir takıma sahipler. Dahası, Asya'nın en büyük yıldızı Park Ji-sung'u da kadrolarında barındırıyorlar. Yine de kendi evlerinde düzenledikleri turnuvanın haricinde henüz ikinci tura çıkma başarısı gösteremediklerini de unutmamak gerekiyor. 2002'de ebedi düşmanları Japonya (Güney Kore'de Japonya yönetiminde yaşananlarla ilgili bir soykırım müzesi bulunmakta) ile birlikte düzenledikleri turnuva ülkede futbola olan ilgiyi ciddi şekilde artırdı; ancak bu ilgi sonraki turnuvalarda başarı getirmedi. Bu kez genç yaş turnuvalarından gelen bir iki oyuncuya daha sahipler ve genç yetenekleri ucuza kapatmak isteyen scout'ların gözleri de bu takımın üzerinde olacaktır. Kuralarına baktığımızda Nijerya ve Yunanistan'ın zorlu; ancak geçilmesi mümkün takımlar olduğunu söyleyebiliriz. Grupta Yunanistan ile oynayacakları açılış maçı gruptaki en kritik maçları olacaktır.

İyimser Senaryo:

Arjantin'in arkasında grup ikinciliğini alarak, kendi evleri dışında ilk kez tur atlamanın sevincini yaşayabilirler.

Kötümser Senaryo:

Arjantin'e karşı kalite, Yunanistan'a karşı uluslararası tecrübe ve Nijerya'ya karşı fizik kalite farkından dolayı geride kalırlarsa grubun sonunculuğuna demir atarlar.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Lee Woon-jae

Defans: Cha Du-ri, Lee Jung-soo, Cho Yong-hyung, Lee Young-pyo

Orta Saha: Lee Chung-yong, Kim Jong-woo, Ki Sung-yueng, Park Ji-sung

Forvet: Lee Dung-gook, Lee Keun-ho

Güney Kore'nin mevcut kadrosunda oldukça yaşlı oyunculara sahip olmaları sıkıntı yaşamalarına sebep olabilir. 2002'den tanıdığımız epk çok oyuncu ilk 11'in nüvesini oluşturuyor, o dönemin golcüsü Ahn Jung-hwan da yeniden kadroya çağrıldı. Güney Kore'nin başarıyı hedefleyen daha aç oyunculara ihtiyacı olabilir.

Yıldız Oyuncu: Park Ji-sung (Manchester United)


2002 Dünya Kupası'nda hocalığını yapan Guus Hiddink'in onu PSV'ye çağırması, Asya'nın en büyük yıldızının kariyerinin dönüm noktası oldu. 2004-05 sezonunda yarı final oynayan PSV takımında parlayan Park Ji-sung, Sir Alex Ferguson'un dikkatini çekmeyi başardı ve 2005 yılında Manchester'a transfer oldu. Öncelerde bu transferin forma satma amaçlı olduğunu düşünenler çoğunluktaydı; ancak Park Ji-sung performansıyla herkesin saygısını kazanmayı başardı. Alex Ferguson onu "zeki, disiplinli ve pek çok farklı pozisyonda oynayabilen bir oyuncu" olarak tanımlıyorsa bize de Sir'e katılmak düşer. Kariyerinde yalnızca iki Ş.Ligi golü olan Park Ji-sung'un bu iki golünü de yarı final maçlarında attığını ekleyelim. Büyük maç oynama alışkanlığı ve tecrübesi Güney Kore'nin hedeflerini yakalaması için oldukça önemli bir avantaj.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Park Chu-young (Monaco)


2004 yılında Asya Futbol Federasyonu (AFC) tarafından Asya'da Yılın Genç Futbolcusu seçilen Park Chu-young, önce alt yaş kategorilerinde, sonra da 2010 Dünya Kupası elemelerinde gösterdiği üstün formla dikkat çekmeyi başardı. 2008'de geldiği Monaco kulübünde de attığı gollerle kendini kabul ettiren Park Chu-young, Monaco'da 10 numaralı formanın da sahibi. 2008 Pekin Olimpiyatlarında da forma giyen Park Chu-young, inanılmaz hızı ve etkili frikikleriyle 2010 Dünya Kupası'nda rakiplerin başını ağrıtabilir.

Bir Portre: Lee Woon-jae (Suwon Bluewings)


Rigobert Song ile birlikte hem 1994 hem de 2010 Dünya Kupası'nda yer alacak olan iki isimden birisi de Lee Woon-jae. 2002 Dünya Kupası'nda yaptığı kurtarışlarla takımın sembol isimlerinden biri haline dönüşen Lee Woon-jae, milli takımla 130'dan fazla karşılaşmada görev yaptı. Kulüp kariyerinin tamamını Güney Kore'de geçiren kalecinin 4 Kore Ligi ve bir Asya Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunuyor.

Hiç yorum yok: