2 Mayıs 2010 Pazar

Dünya Kupası Finalistleri #15 - Paraguay


1998'de efsanevi kaleci Jose Luis Chilavert'in forma giydiği Paraguay takımına ayrı bir sempatim vardı. Daha önce adını bile duymadığım bu ülkenin uzatmalarda Fransa'ya tek golle boyun eğdiği an da Dünya Kupası'nda unutamadığım anlardan biridir. Bugün belki Chilavert gibi bir ikona sahip değiller; ancak o günden bu yana 4. kez üst üste finallere kalmayı başaran Paraguay takımı bu kez gözünü çeyrek finallere dikmiş durumda. Şimdi sıra Güney Amerika'nın bu mütevazi takımının turnuvadaki şansını değerlendirmeye geldi.

Beklentiler:

Paraguay, özellikle Arjantin'in formsuzluğundan ötürü arapsaçına dönen Güney Amerika grubundan istikrarlı bir şekilde Dünya Kupası'na kalmayı başardı. Bu zorlu eleme grubundan üst üste 4. defa çıkmayı başardığını düşündüğümüzde, istikrarın Paraguay'ı tanımlamak için doğru kelime olduğunu anlayabiliriz. Elemelerdeki bu iyi performansa karşın dünya kupalarında henüz dişe dokunur bir başarı elde edemediler. Bu turnuva öncesi ise Paraguaylıların üzerinde, 2006 turnuvasında yaşanan hayal kırıklığını atmanın baskısı olacak; çünkü kadronun büyük bölümü 4 yıl önce de bu takımda oynamaktaydı. Kupa öncesinde alınan şok bir haber ise Paraguay'da tüm keyifleri kaçırmış durumda. Takımın elemelerdeki en golcü oyuncusu Cabanas, ocak ayında gittiği bir gece kulübünde silahlı saldırıya uğradı. Hayati tehlikeyi atlatan Cabanas'ın Dünya Kupası'nda oynama ihtimali ise sıfıra yakın. Bu üzücü olayın şokundan Paraguay'ın nasıl etkilendiğini ise kupa oynanırken göreceğiz. Seribaşı İtalya'yı bir kenara bırakırsak, grupta eşleştikleri Slovakya ve Yeni Zelanda'nın turnuvanın en zayıf takımları arasında yer almaları Paraguay'ın ikinic turu görme olasılığını artırıyor.

İyimser Senaryo:

Kolay bir kura çeken Paraguay, turnuvada tecrübesi olmayan Slovakya'yı geçerse ve E grubundaki takımlar isitkrarsız bir görüntü çizerlerse, Paraguay'ın çeyrek final vizesi alması muhtemel görünüyor.

Kötümser Senaryo:

İyi bir kura çektiler; ancak kötü bir fikstürleri var. İlk maçta alacakları muhtemel İtalya mağlubiyetinin ardından Slovakya ile 20 Haziran'da oynayacakları maça 3 puanlık dezavantajla girecekler. Slovakya'yı yenemezlerse 4 puan alıp gruptan çıkamamaları da olasılık dahilinde.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-4-2

Kaleci: Villar

Defans: Dario Veron - Da Silva - Cesar Cacares - Morel Rodriguez

Orta Saha: Riveros - Vera - Victor Caceres - Jonathan Santana

Forvet: Valdez - Santa Cruz (Cardozo)

Forvet hattı oldukça güçlü olan Paraguay'ın kadrosundaki oyuncuların büyük bölümü Güney Amerika liglerinde forma giyiyor. Bu da oyuncuların üst düzey maç oynama seviyesinin düşük olduğu anlamına gelir ki, bu durum Dünya Kupası'nda kritik anlarda sıkıntı yaşamalarına neden olabilir.

Yıldız Oyuncu: Roque Santa Cruz (Manchester City)


Uzun yıllar forma giydiği Bayern Münih'te Elber, Makaay gibi forvetlerin arkasında beklemek zorunda kalan ve etkisiz bir performans ortaya koyan Roque Santa Cruz'un ne kadar değerli bir santrafor olduğu Blackburn Rovers forması giydiği günlerde anlaşıldı. Bu sezonun başında ise Manchester City'nin vurdumduymaz transfer politikasının kurbanı olduğunu söyleyebiliriz. Kendisi için Blackburn'e 17.5 milyon pound vermekten çekinmeyen City yönetimi, sonrasında aynı pozisyona Adebayor'u alınca, Santa Cruz yeni geldiği kulüpte yedek oturmak zorunda kaldı. Üzerine bir de kariyeri boyunca onu olumsuz yönde etkileyen sakatlığı da eklenince Dünya kupası öncesinde form yakalama şansı olmadı. Turnuvada ise özellikle Cabanas'ın yokluğunda kendisine dair beklentiler hayli yüksek olacak.

Patlama Yapması Muhtmel İsim: Oscar Cardozo (Benfica)


Football Manager oynayanların pek de yabancı olmadığı bir isim Oscar Cardozo; ancak oyunda nispeten makul fiyatlara transfer edebildiğiniz bu adam, 11 milyon euro'luk transfer bedeliyle Benfica tarihinin en pahalı ikinci futbolcusu konumunda (listede birinci olan isim Simao). Bu sezon oynadığı 45 maçta attığı 36 golle unutulmaz bir sezona imza atıyor ve Benfica'nın muhtemel şampiyonluğunun ardındaki en önemli isim olacak. Bu harika performansına karşın Paraguay milli takımındaki yeri garanti değil; ancak Cabanas'ın başından vurulması (tabii bu konuda Cardozo'nun bir günahı yok) ve Santa Cruz'un kronik sakatlığı bir anda onun ilk 11'e alınmasını sağlayabilir. Sezon içi formunu Haziran'da devam ettirdiği takdirde dikkat çeken isimlerden birisi olacaktır.

Bir Portre: Salvador Cabanas (America)


Normalde Dünya Kupası'nda oynama ihtimali az olan oyunculara burada yer vermiyoruz; ancak bu hikaye başka türden. Elemelerde Paraguay'ın en golcü ismi olan ve kariyerinin son 6 yılını Meksika'da geçiren Cabanas, az kalsın yaşamına da bu ülkede veda edecekti. 25 Ocak 2010 tarihinde Bar Bar adlı gece kulübünde başından vurulan Cabanas'ın değil futbol oynaması, yaşamasına dahi mucize gözüyle bakılmaktaydı; ancak o mucize gerçekleşti ve Cabanas yaşama döndü. Mart ayında verdiği bir röportajda da 2010 Dünya Kupası'nda oynamak istediğini açıkladı. Şu anda pek mümkün gözükmese de, bir mucize daha olur ve onu Dünya Kupası kadrosunda görürsek kupa tarihinin en ilginç hikayelerinden birine tanıklık etmiş olacağız.

Hiç yorum yok: