14 Ocak 2010 Perşembe

Murat Aksu'nun Planları



Bu akşam Murat Aksu'nun RIXOS otelinde düzenlediği kokteyle katıldım, bu şekilde vaatlerini ve hedeflerini dinleme fırsatı buldum. (Nasıl da kodaman imajı çizdim daha ilk satırdan, her ne kadar Ankaray'la evime dönsem de bir an kendimi otelden 06 BJK .. plakalı Mercedesleriyle ayrılanlardan biri gibi hissettim.) Kendisi hakkında ilk izlenimim pek de olumlu değil açıkçası, özellikle amatör branşlardan "20 milyon dolarlık yük" olarak bahsetmesi hiç hoşuma gitmedi. Kendisini seçimde desteklememin tek sebebi Yıldırım Demirören'in karşısında yer alması; düşük bir ihtimalle kazansa dahi Beşiktaşlıların özlediği başkan imajını çizebileceğine inanmıyorum. Bu yazıda ise Murat Aksu'nun vaatlerini başlıklar halinde incelemeye ve kendimce yorumlarımı eklemeye çalışacağım.

1. Borçların Yeniden Yapılandırılması

Bugünkü toplantıdan anladığım kadarıyla kulübün şu anki mali tablosu hiç de iç açıcı değil, kulübün önümüzdeki bir kaç yıl ciddi anlamda küçülmesi söz konusu olabilir. Bir başkan adayının bir numaralı seçim vaadinin borçlarla ilgili olması da durumun vehametini ortaya koyuyor. Yıldırım Demirören kafasına göre yaptığı hamlelerle kulübün borcu ciddi oranda artmış durumda; ama Demirören'e göre hava hoş tabii, bu borçları kendi başkanlığını sağlama almak için kulübe vermiş bir başkandan söz ediyoruz.

2. Altyapı Hamlesi




Hafta içi oynanan Kasımpaşa maçının Beşiktaşlılar adına tek güzelliği Necip Uysal'ın orta sahada ortaya koyduğu kendine güvenli oyunuydu. Beş yıllık Demirören yönetimine baktığımızda altyapıdan çıkan yalnızca üç isim gören (ki o isimlerden biri olan Batuhan'ın durumu malum, Serdar Özkan bir türlü istenilen çıkışı yapamadı, İbrahim Kaş ise şu an Getafe'den kiralanmış durumda)Beşiktaşlılar için altyapı ciddi bir sıkıntı kaynağı olmuştu. Zaten ciddi borç yükü olan kulüp için altyapı yatırımları bir anlamda zorunluluk da taşıyor. Murat Aksu'nun altyapı geleneğinden bahsetmesi hoş; ama bu anlamda ciddi bir çalışma yapıp yapmadığını açıklamadı. Yine de bu takımda Necip ve onun gibi isimleri görmek isteyen Beşiktaşlılar için önemli bir açıklama olduğunu düşünüyorum.




3. Stad İnşaatı



Seçimlerin vazgeçilmez vaadini Murat Aksu'nun ağzından da duymuş olduk. Bu muhabbet bana ilkokulda yapılan başkanlık seçimlerindeki "okula havuz yaptıracağım" vaadini hatırlatıyor nedense. Murat Aksu da İnönü Stadı'nın sit alanı kapsamındaki eski açık tribünü dışındaki üç tribünün birer birer yıkılacağını ve sponsorların desteğiyle yeniden yapılacağını söyledi. Tabii ortalıkta ne sponsor ismi var, ne de elle tutulur bir proje. (Galatasaray'ın meşhur maketlerinden dahi olsun göremedik.)



4. Amatör Branşlar


Son sırada bu akşam duyuduğum en radikal seçim vaadi var. Öncelikle Beşiktaş'ı bu 20 milyon dolarlık yükten (!) kurtarmayı hedeflediğini açıklayan Murat Aksu, Beşiktaş'ın amatör branşlarda yaptığı karşılaşmaları da Anadolu'nun çeşitli kentlerinde oynatarak daha fazla seyirci çekmeyi planladığını açıkladı. Dünyada ait olduğu şehrin dışında sürekli olarak maç yapan başka bir ekip var mı bilmiyorum; ama dünya kulübü olmayı hedeflediğini iddia eden Murat Aksu anlaşılan dünya markası olmak için İstanbul'u kullanmayı pek düşünmüyor. Dünyada çok büyük ilgi çeken; ancak ülkemizde rağbet görmeyen pek çok spor dalında makul miktarlarda yapacağı hamlelerle dünyada çok daha hızlı bir şekilde ismini duyurabilecek bir kulübün anlamsız bir şekilde bütün parasını futbola yatırması ne derece doğrudur, tartışılır. Beşiktaş öncelikle bir futbol kulübüdür, bunu kabul ediyorum; ancak ismi Jimnastik Kulübü ise bu ismin hakkını vererek pek çok temel spor dalında daha ciddi faaliyette bulunması gerekir. Ben de bu toplantıya giderken fırsat bulursam "2012 Olimpiyatları'nda Beşiktaş'ın kaç sporcusu olmasını hedefliyorsunuz ?" sorusunu sormayı planlıyordum, bu açıklamalardan sonra pek gerek görmedim. (Bu arada ekleyeyim: Fotoğrafta paralarını alamamalarına karşın hem lig hem de kupayı kazanan Beşiktaş hentbol takımını görüyorsunuz.)

Sonuç olarak, toplantıda beklediğimi bulamadığımı söylemeliyim, seçimlerle ilgili umudum daha da azaldı. Zaten toplantı da bir yenilgi havasında sönük geçti, Murat Aksu bu dönemde aday olmanın dahi çok önemli olduğundan dem vurdu. Gülengül Altınsay'ın kadroya Aksu'nun kadrosuna katılması olumlu bir hamle olmuş, onun dışında toplantıda Metin Ali Feyyaz'ın ortasında yer alan Ali Gültiken'i görmek de hoştu. Şimdilik notlarım bu kadar, belki Yıldırım Demirören'in Ankara toplantısına da katılabilirim, o zaman iki adayı karşılaştıran bir yazı da eklerim. Gerçi Demirören'in beş yıldır yaptıkları ortada, bloga yazdığım ilk Beşiktaş başlığının "Yeter!" olmasına neden oldu kendisi. O yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

rogerio da silva bobo dedi ki...

Bir tribünün yapımı için Turgay Ciner'in sponsor olacağını açıklamıştı.Yatmış olabilir mi acaba ?