8 Şubat 2010 Pazartesi

Dünya Kupası Finalistleri #1 - İtalya


Dünya Kupası için takım incelemelerine başladık, eğer mümkün olursa kupa başlamadan 32 takım hakkında da incelemeler yapıp bloga ekleyeceğiz. Başlangıç için ise son şampiyon İtalya'yı seçtim. Kupayı üst üste ikinci kez kazanarak 1934 ve 1938'deki dublesini tekrarlamak isteyen İtalya'nın bu kupada yaşaması muhtemel senaryolara ve kilit oyuncularına göz atalım.

Beklentiler:

İtalya gibi köklü bir futbol geleneğine sahip bir ülkenin Dünya Kupası'na gelirken şampiyonluk dışında bir beklentisi olması beklenemez, İtalyanlar bu kupaya da yüksek beklentilerin bilincinde olarak çıkacak. 2006 şampiyonluğunun ardından Totti ve Del Piero gibi isimlerin milli takımı bırakmaları nedeniyle, Euro 2008'de hücum hattında sıkıntı çeken bir ekip görüntüsü çizdiler. Yine de şampiyon İspanya'ya 2008'de penaltılarla elenen bu takımın geleneksel savunma anlayışı bu turnuvada da esas belirleyici olacaktır. F grubunda Paraguay, Yeni Zelanda ve Slovakya ile eşleşen İtalya'nın şanslı bir kura çektiğini ve çeyrek finale kadar yolunun açık olduğunu söyleyebiliriz. Çeyrek finalde ise büyük ihtimalle İspanya, Brezilya ve Portekiz'den biri ile eşleşecekler. Bu üst düzey takımların seviyesine çıkıp çıkamayacaklarını ise hep birlikte göreceğiz.

İyimser Senaryo:

Çeyrek Finale zorlanmadan gelen İtalya, İspanya'dan rövanşı penlatılarla alıp yarı finale çıktıktan sonra Avrupa'dan gelen rakiplerini devirir ve Brezilya ile şampiyonluk sayısını eşitler. İtiraf etmem gerekirse bu İtalya kadrosu için fazlasıyla iyimser bir senaryo.

Kötümser Senaryo:

İkinci turda Afrika'nın Aslanları Kamerun'a şok bir şekilde elenen İtalya'da purosunu yutan Lippi, Cannavaro'yu yanına alıp "Del Piero, Totti, Inzaghi olsa böyle mi olurdu be Paolo" diyerek milli takıma veda eder.

Muhtemel Kadro

Diziliş:4-4-1-1(4-3-2-1)

Kaleci: Buffon

Defans: Zambrotta-Cannavaro-Chiellini-Grosso
Orta Saha: Camoranesi-Gattuso-Pirlo-De Rossi
Forvet: Gilardino-Di Natale(Rossi)


2006 jenerasyonunun kilit isimleri olan Nesta, Materazzi ve Totti gibi isimler olmasa da, Lippi geri kalanlar ve benzer bir dizilişle bir kez daha şansını deneyecek. Defans ve orta sahayı oluşturan isimler kesin gibi; ancak forvette sol açıkta kimin görev yapacağı merak konusu. Bu mevki için en önemli adaylar ise Di Natale, Rossi, Quagliarella ve Pepe.

Yıldız Oyuncu: Andrea Pirlo (Milan AC)

Totti'nin yokluğunda takımın oyun kurucu rolüne soyunan Pirlo'nun sorumluluğu da artmış durumda. Bütün sahayı görebilme becerisine sahip eşsiz bir orta saha oyuncusu olan Pirlo, Xavi ve Iniesta henüz ortalarda yokken çift yönlü orta sahanın nasıl oynaması gerektiğini en iyi gösteren isimdi. Harika frikikleri ve pasları ile tanıdığımız Pirlo'nun ara sıra uzaktan çektiği şutlar da rakiplerin canını fazlasıyla yakıyor. İtalya'nın daha fazla pozisyona girebilmek için Pirlo'nun teknik dehasına fazlasıyla ihtiyacı var.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Giuseppe Rossi (Villareal)

Yaptığı müthiş çıkış ile Nihat'ın takımdan ayrılmasına sebep olan Rossi, milli takımda 11'deki son formayı Di Natale ve Pepe gibi isimlerin elinden alabilirse turnuvanın dikkat çekici isimlerinden biri haline gelebilir ve Avrupa'nın büyük takımlarına geçiş yapabilir. İtalyanlar şüphesiz isminin 1982'nin efsane ismi Paolo Rossi'yle aynı olmasında ötürü böyle bir hikayeye daha da fazla sevineceklerdir.

Bir Portre: Giorgio Chiellini (Juventus)


Livorno'da futbola başlayarak bendenizin sempatisini kazanmış bir isim Chiellini. Juventus'ta iken gördüğü ilk şampiyonluk Calciopli skandalına kurban gidince, Chiellini de bir sezonunu Serie B'de geçirmek zorunda kaldı. Yeniden birinci lige çıkarken mevki değiştirerek sol bekten defansın ortasına geçiş yaptı ve bu mevkideki başarısıyla milli takıma yükseldi. Euro 2008 hazırlık kampında gazete manşetlerine Cannavaro'yu sakatlayan adam olarak çıktı. Aynı turnuvada Materazzi'den formayı kapmayı başardı ve o günden bu yana takım arkadaşı Cannavaro ile birlikte savunmanın sigortası olarak görev yapıyor. Kendisine şimdiden İtalya'nın bir sonraki jenerasyonunun kaptanı gözüyle bakılıyor. Yeni mevkiini daha az yorulduğu için beğendiğini söyleyen Chiellini'nin, Nesta gibi önemli bir ismin boşluğunu ne kadar doldurabileceği, İtalya'nın başarısını belirleyen önemli unsurlardan biri olacak.

Hiç yorum yok: