20 Şubat 2010 Cumartesi

Dünya Kupası Finalistleri #3 - İspanya


Dünya kupası incelemelerimizde sırada turnuvanın en büyük favorisi İspanya var. Son Avrupa Şampiyonu olarak Afrika'ya giden kadroda dünyanın en iyi futbolcularından bir kaçı bulunuyor. Kupaya uzanmalarının önündeki en büyük engel ise ülkenin dünya kupalarındaki makus talihi olacak. İşte İspanya'nın şu anki görünümü:

Beklentiler:

Dünyadaki futbolseverlerin büyük çoğunluğu İspanya'yı turnuvanın favorisi olarak görüyor ve bunun da pek çok haklı sebebi var. Öncelikle İspanya, kendi mevkilerinin en iyi oyuncularının toplandığı bir takım görünümünde ve Brezilya da dahil olmak üzere bu kaliteye sahip başka bir kadro yok. Euro 2008 sonrasında Aragones'in yerine geçen Del Bosque makine düzeniyle işleyen sistemi değiştirmeye gerek duymadı ve İspanyollar bizim de olduğumuz eleme grubundan rahatça çıkarak finallere yükseldi. Gruplarında iki eski sömürgeleri Honduras ve Şili ile karşılacaklar ve bu da takımların artı bir motivasyona sahip olacakları anlamına geliyor. Yine de İspanya için fikstürün esas zorluğu grup maçlarının ardından başlayacak. 2008'de şampiyonluk kazanarak ülkenin yıllar süren turnuva bahtsızlığını kıran bu altın jenerasyon, İspanya'ya ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu getirmek için sahada olacak. Akıllarda soru işareti bırakan ise takımın Konfederasyon Kupası'nda, Iniesta'nın yokluğunda ABD gibi ortalama bir takıma 2-0 yenilerek elenmesiydi.

İyimser Senaryo:

Topa sahip olup, çok pas yaparak rakipleri bunaltan İspanya'nın ilk Dünya Kupası şampiyonluğu için doğru yer Afrika, doğru zaman 2010 gibi görünüyor.

Kötümser Senaryo:

Brezilya'nın kendi grubunda ikinci sıraya düşmesi ve İspanya'yı ikinci turda turnuvanın dışına itmesi İspanyolların başlarına gelmesinden korktukları senaryo. 2006'da da gruptan çok iyi bir şekilde çıkıp ikinci turda Zidane ve ekibine bu senaryodaki gibi teslim olmaları ve tarihlerinde yarı finali dahi görememiş olmaları İspanya'nın dezavantajları.

Muhtemel Kadro:

Diziliş: 4-1-3-2

Kaleci: Casillas

Defans: Ramos - Puyol - Pique - Arbeloa

Orta Saha:Iniesta -Busquets - Xavi - Silva

Forvet: Torres-Villa

Dünyanın en iyi kalecisi, defansı, orta sahası ve forveti bu takımda dersek abartmış olmayız. Hepsi bir araya gelince de dünyanın en iyi takımı meydana geliyor. 2008'in muhteşem kadrosuna yeni nesil libero Pique'yi ekleyerek daha da iyi pas yapan bir takım haline geldiler. Oyunun dengede olduğu maçlarda, bir forveti çıkarıp Xabi Alonso'yu orta sahaya ekledikleri bir diğer sistemleri de mevcut. Herhalde turnuvaya giderken kaderlerini en çok değiştirecek olan ise Torres'in sağlık durumu. Eğer turnuvaya kadar hazır hale gelmez ise İspanya iyi pas yapan; ancak sonuca gidemeyen bir takım olarak kalabilir.

Yıldız Oyuncu: Xavi (FC Barcelona)


Barcelona'nın orta saha organizatörlüğünü Josep Guardiola'nın elinden alan ve 11 yıldır başarıyla görevini sürdüren Xavi, Rıdvan Dilmen'in anlata anlata bitiremediği üzere top rakipteyken pres yapıp, topu kazandığında ileriye dönük olarak oynayabilen modern orta sahanın tanımını yaptıran isim. Şu an Barcelona'da orta saha partnerliğini yapan Iniesta'dan ayrı düşünülemese de Xavi, Iniesta'nın yokluğundaki 2006 Barcelona'sında da orta sahada işleri çekip çeviren isim olarak öne çıkmaktaydı. Artık kariyerindeki en önemli hedef, tek eksiği olan Dünya Kupası şampiyonluğunu 2010'da kazanmak.

Patlama Yapması Muhtemel İsim: Juan Mata (Valencia)


Juan Mata da kariyerindeki ilk çıkışı U-19 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yapanlardan. Sol açıktan yaptığı inanılmaz hızlı çıkışları ve top tekniği ile ön plana çıkan Mata'nın kariyeri Real Madrid'den Valencia'ya geçişiyle hız kazandı. Geçtiğimiz sezonu 13 golle tamamlayan Mata, kanatta oynayan bir oyuncu için golcü bir isim. Eğer Valencia'daki takım arkadaşı David Silva'dan formayı kapabilirse, profesyonel kariyerine başlangıç yaptığı Real Madrid'in başkanı Florentino Perez'in çek defterinin bir yaprağı da Valencia kulübüne gidecektir.

Bir Portre: Andres Iniesta (Barcelona)


Xavi'yi yazmışken elmanın diğer yarısı Iniesta'yı es geçmek olmazdı. Xavi gibi Barcelona altyapısından yetişen Iniesta'nın ilk dünya şampiyonluğu 15 yaş altı kulüpler turnuvasında gerçekleşti. 1999 yılında düzenlenen bu turnuvada şampiyonluk kupasını kendisine veren Guardiola, A takıma geri döndüğünde Xavi'ye "Sen beni takımdan çıkaracaksın; ama o (Iniesta) ikimizi birden dışarı atacak" diyecekti. 2005 yılında takım arkadaşı Ronaldinho da onun hakkında "kısa sürede İspanya'nın en iyisi olacak, göreceksiniz" açıklamasında bulunmuştu. Yine de Iniesta'nın süper yıldızlığa erişmesi Guardiola'nın Barça'nın başına geçmesiyle gerçekleşti. Geçtiğimiz sezon gösterdiği harika performans ile takımı 6 kupaya taşıyan en önemli isimlerden birisi oldu. Mütevazi tavrıyla İspanya'da anti-galactico olarak anılan Iniesta'nın heyecan verici oyunu İspanya'yı izlemek için bizlere çok iyi bir neden sunuyor.

Hiç yorum yok: